Ve městech po parku či na venkově po lesích běhá spousta dívek a žen. Většinou se však probíhají samostatně. Běh ve skupince je ale příjemnější a tak vznikla skupina Báječné ženy v běhu, která má působnost po celé republice a klade si za cíl přilákat co nejvíc dívek a žen k tomuto krásnému sportu.

To se tak potkaly ženy…

Potkaly se totiž ženy, které objevily kouzlo běhání a podlehly mu natolik, že mají touhu se o něj podělit. A na druhé straně jsou jiné ženy, které s běháním koketují, začínají zkoušet, nebo se teprve rozhodují, zda to stojí vůbec za to rozběhnout se, které sbírají odvahu a nevěří tomu, že je běh pro ně. „Obě tyto strany se navzájem potřebují a podporují, dodávají si na sebevědomí a je jim spolu dobře,“ říká nadšená běžkyně Lenka Střelbová.

„Ve dvou (a více) se to lépe táhne…a lépe se i běhá,“ vysvětluje jedna z iniciátorek celé skupiny Iva Kubešová a pokračuje: „Většina mužů-běžců si obvykle vystačí s informacemi kdo, co, kdy, kde, jak rychle uběhl. Ženy ale mají potřebu sdílet pocity a neustále řeší spoustu životně důležitých otázek.“

Při běhu tak něžnější polovina běžeckého světa probere, kam s dítětem během tréninku, jak uvařit rychlou večeři a jaká sportovní podprsenka je ta nej. Prostě vše, co je během tréninku napadne. „A napadá nás toho strašně moc a neustále,“ směje se Iva.

Působnosti i v Anglii

Klub, který se přeci jen stále ještě formuje, má své členky po celé republice, ale už i na Slovensku, jedna dívka je z Anglie. „Máme v plánu rozběhat celo Evropu – minimálně,“ má neskromné plány další iniciátorka Karolína Jeníková.

Je jasné, že komunikace probíhá hodně přes sociální sítě jako třeba facebook, ale hlavně na společných výbězích nebo u kafíčka po závodech. Dívky si také pravidelně volají, zejména ty ze stejného regionu, které spolu i běhají. Plánují se prý i společné víkendy nebo pobyty na horách během prázdnin. „Myslím, že díky běhání začínáme být naladěni na stejnou frekvenci – frekvenci pohody a radosti, když se k nám přidá někdo další,“ uvědomuje si Iva.

A plusem je i otevřenost, s báječnými ženami mohou běhat i báječní psi, báječní muži a podobně. „Netrváme ani na tom že muži a psi musí být báječní, v naší společnosti jistě zbáječní,“ slibuje Karolína. „Berem všechny kromě hadů, ti nemají nožičky,“ říká jiná běžkyně, Martina Kurková ze Štěpánovic. A připojit se mohou i dívky, které o běhu zatím jen sní. Při trénincích se občas i chodí…

Závodní ambice? Ano, jistě

Všeobecně se ví, že žen závodí málo. Je to proto, že ženy nemají takovou potřebu soutěžit. Po prvním závodě se z nich ale stávají pravidelné účastnice. „Běžím si užít atmosféru,“ přiznává Lenka a dodává, že běžci jsou dobrosrdeční, nikdy se neposmívají pomalejším. Na závodech se dívky a ženy vidí s kamarádkami, seznamují se s novými lidmi a také se chtějí výkonnostně zlepšovat. Chtějí být rychlejší a snad každý podá lepší výkon na závodě, než když běží sám.

Karolína pak říká, že jedním z plánů do budoucna je uspořádat závody s kategoriemi pro ženy například podle barvy vlasů, počtu dětí, účesu… „Prostě se během hlavně bavíme,“ vysvětluje.

Ale ono ani nejde o nějaké výkonnostní běhání. „Chceme ukázat ostatním ženám, že běhání není to, co jsme všichni zažili na ZŠ – nuceným úprkem na pokraji kolapsu urazit 1500m aby nebyla dvojka z tělocviku a pak zbytek dne nebýt schopen popadnout dech a udržet žaludek,“ říká Lenka a dodává: „Má smysl běhat pomalu, pak to tělu a mysli něco dává, a že toho není málo. A jediné, co musí člověk oželet, je maximálně ztracených pár kil.“

Nabízí se tak otázka, zde se může skupinka Báječné ženy v běhu stát oficiálním sportovním klubem, který bude mít sponzory a elitní závodnice. „O sponzory asi nebude nouze, neboť každý muž, jehož žena začne běhat, se s chutí určitě zapojí do sponzorského programu,“ říká Iva a vysvětluje: „Bude to pro něj rozhodně výhodné – skvěle naladěná partnerka, která si udržuje krásnou postavu běháním a doma nemá potřebu zavalit svého drahého lavinou slov, protože se vypovídá v rámci tréninku.“ Běžkyně ale uvítají i podporu jiných, nejen sportovních, značek.

Není nad čím uvažovat

„V době ekonomických krizí není nad čím uvažovat. Čas strávený s BŽB je tou nejvýhodnější investicí na trhu,“ říká Iva, podle které má běh pozitivní vliv na tělo i duši a navíc běžkyně ušetří za kosmetiku. „Protože když běžíme, tak krásníme,“ uzavírá Iva. Martina jen dodává, že si při společných výbězích lze užít také spoustu legrace. Váhající dívky a ženy si tak mohou najít běžkyni ve svém okolí, kontaktovat jí a již zítra společně vyběhnout na trasu.