Jaro je již v plném proudu a nejinak je na tom i běžecká sezóna. Po celé republice se o tomto víkendu konalo mnoho různorodých závodů a několik z nich vedlo do vrchu. SAUCONY pohár si jako svůj cíl pro 18. květen vybral Velký Javorník, který se tyčí nad městem sportu zaslíbeným – Frenštátem pod Radhoštěm. Závod je to oblíbený, vyhledávaný a především známý svým náročným profilem. Možná i díky tomu se letos konal již (polo) jubilejní 25. ročník.

Trať vedoucí od Hospůdky na Žabárně na vrchol Velkého Javorníku (918 m n. m.) měří 8,9 km a součet převýšení činí 580 m. První kilometr tvoří stoupání, následující 3 km jsou spíše krosového charakteru, od 4. kilometru se trať prudce zvedá a před cílovým trhákem závodníky ještě prověří krátký, ale rovněž prudký seběh. Pro závodění panovaly vesměs ideální podmínky a jemný déšť ze začátku byl jen příjemným osvěžením pro běžce zápolícími s náročnou tratí.

Brzo po startu se od hlavního pole začal vzdalovat kroměřížský Tomáš Blaha (AK Kroměříž), který do cíle doběhl v čase 35:39. S dvouminutovým náskokem tak předčil skvěle běžícího druhého Jiřího Žáka (Technika Brno EXTREME). První trojici pak uzavřel Vlastimil Vlegl z Vrchlabí, který tuto sezónu v SAUCONY poháru předvádí velmi kvalitní a vyrovnané výkony.

Tomáš Blaha své vítězství komentoval: „Do Frenštátu jsem přijel vlakem a čekal mě tak 4 km dlouhý pěší přesun na start. Registraci jsem stihl na poslední chvíli a o čase na rozběhání nemohla být vůbec řeč. Na startovní čáru jsem přišel spíše rozchozený než rozběhaný. Možná i to je důvod, proč jsem zaostal za traťovým rekordem, ale i tak jsem se závodem spokojen.“ Tomáš je držitelem traťového rekordu 35:15 a k vylepšení mu chyběla necelá půlminuta.

Za zmínku stojí rovněž výkon mladého dorostence Vladimíra Kozlovského (ŠSK Rožnov p. R.), který doběhl celkově na 9. místě – ročník narození 1999! Vláďa patří mezi skalní účastníky zdejšího běhu a se svými dalšími sourozenci tvoří kvalitní účastnickou základnu.

Vyhlášení vítězů a předávání cen pro tři nejlepší běžce v 17 kategoriích se konalo za nádherného počasí u Chaty Velký Javorník. Pohorská jednota Radhošť, která celý závod organizovala, nám tak opět dokázala, co stojí za její letitou tradicí v pořádání sportovních akcí v Beskydech. SAUCONY pohár v běhu do vrchu bude pokračovat 1.6. Horským během na Lysou horu, který se poběží jako kvalifikace na Mistrovství Evropy v Bulharsku.

Výsledky

Foto 267× – SK Zafar Frenštát


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.