Rychlou a velmi příjemnou trať prvního ročníku Hanácké kojetínské desítky našel a připravil pro běžce Jarda Bělka, který pro přípravu závodu udělal i nemožné. A je nutné přiznat, že se mu to náramně povedlo. Nejen krásnou trasu, ale i úžasné tradiční hanácké koláče ocenili v cíli všichni přítomní a já se musím přiznat, že se mi ještě teď sbíhají sliny.

A to jsem se cpal, až jsem měl boule za ušima. Omlouvá mě snad trochu jen moje týdenní drsná dieta, o které píši v jiném článku. A do toho přestalo před startem i pršet, takže je bez debat, že se běžecké dopoledne v Kojetíně vydařilo se vším všudy.

Na startovní čáře závodu nebylo většího favorita než Tomáš Steiner /VSK Univerzita Brno/, který si minulý týden na atletické extralize v Kladně vytvořil v závodě na 5000 metrů, kde měl ještě pořád dost značné rezervy, osobní rekord časem 15:23,08 a on tuto roli bez jakýchkoliv potíží s přehledem v Kojetíně potvrdil.

Již na prvním kilometru se odpoutal od svých pronásledovatelů Pavla Židlíka /Sanita car Holešov – 35:54/, který nakonec doběhl druhý, a Michala Chadima /RC Brno – 36:06/, bývalého cyklistu, jenž teprve nedávno přestoupil k běžcům a už mu povyneslo místo na stupních vítězů.

Tomáš Steiner v tréninkovém tempu vytvořil časem 33:16 základní traťový rekord stejně jako Šárka Krčková /Liga stovkařů Olomouc/ ženský časem 42:18. Ta doběhla první mezi ženami, ale musela o vítězství perně bojovat až do posledních metrů s obrovským překvapením závodu Silvií Divišovou /Moravský Krumlov – 42:27/, která dokonce v druhé třetině trati s mírným náskokem i vedla, ale nakonec svoji pozici neudržela. Přesto si vytvořila na přesně změřené trase velmi kvalitní nový osobní rekord. Dost daleko za nimi pak skončila třetí žena v pořadí, vyškovský veteránka Marie Hynštová /44:06/, která se pořád po nepříjemném zranění nemůže dostat do tempa.

V Kojetíně začínají prvním ročníkem

Hanácká kojetínská desítka je novým závodem na střední Moravě a má předpoklad oslovit řadu běžců z tohoto regionu i blízkého okolí. Pro běžce byla připravená trať v typické hanácké rovině částečně po asfaltu a místy pak po šotolinovém podkladu.

Dva okruhy v délce 4700 metrů s náběhem v prvním kole a doběhem do cíle v nedaleké loděnici, kde bylo perfektní zázemí celé akce, v délce 300 metrů, daly přesně 10 km, jak potvrdili i garminy některých závodníků, kteří bez nich neudělají krok. Navíc je trasa většinou ideálně schována mezi stromy, takže byla radost tam běžet.

K tomu všemu samozřejmě, jak jsem již napsal, také bohaté občerstvení velmi příznačné pro zdejší srdečné a otevřené obyvatele. Prostě to dnes v Kojetíně nemělo chybu.

Závod je sedmým v pořadí Středomoravského běžeckého poháru a na jeho organizaci se mimo ředitele závodu Jardy Bělky podílí řada zdejších subjektů.

Všichni byli nadšení

Jen slova chvály zněla na adresu pořadatelů od většiny účastníků závodu a vesměs to dali všichni najevo. Tak se to také patří, je třeba poděkovat těm, co pro nás dokážou připravit tak perfektní akci, z níž si odneseme batoh plný zážitků.

I Tomáš Steiner jenom chválil: „Moc se mi tu líbilo. Ideální trať, dobře a rychle se na ní dá běžet, všechno mi sedlo. Škoda jen, že nebylo s kým běžet. První kilometr jsem šel volněji a pak už to tak pomalu ani jít nemohlo, tak jsem si závod v rámci tréninku dal jako tempový běh a bez nějakého problému to také splnil.“ S jeho výkonností si holt musí uvědomit, že občas ti soupeři prostě nebudou. Zas tolik lidí na střední Moravě tak rychle jako on už neběhá. Bohužel.

Také Pavlu Židlíkovi se závod líbil a jen ho mrzelo, že nemůže pořádně trénovat, aby mohl prohánět i ty nejlepší borce: „Jsem pořád ve službě. Chybí řidiči, tak se točíme furt dokola a někdy se nedostanu i pár dní vůbec proběhnout. To se pak žádné zázraky běhat nedají. Ale dnes jsem spokojený. Zrychlil jsem si v posledním kilometru a druhé místo beru jako slušný úspěch.“

„Já ještě před rokem závodil na kole, tak se mezi běžci teprve rozkoukávám,“ přiznal se mi Michal Chadim, „ale kolo se nedalo už časově zvládnout, tak mi nic jiného nezbylo, než to zkusit jinde a běhat se učím doslova za pochodu. Jen mě dost překvapuje, že se mi tak slušně začíná dařit.“

Bodejť by ne. Není první ani poslední cyklista, který zle zatápí běžcům. On má pro běh navíc ideální předpoklady a z kola obrovský základ. Myslím, že o něm ještě uslyšíme.

„Dnes mi to šlo docela dobře na to, že mám zkouškové období a navíc pořád problémy se zraněnou nohou,“ zhodnotila svůj výkon velmi objektivně Šárka Krčková. „Jenom mě překvapuje, že mi forma stále drží, přestože jsem vlastně od zimy, kterou se mi podařilo opravdu výborně odtrénovat, nemohla pořádně běhat a vlastně se udržuji jen častými starty na závodech.“

„Paráda, osobák jak hrom,“ to byla první slova nesmírně nadšené Silvie Divišové. „Běželo se mi fantasticky a jenom škoda, že už mi poslední dva kilometry došly trochu síly, ale po promaroděné celé zimě jsem vůbec nečekala, že se do toho tak rychle dostanu.“ A že jí to šlo náramně, to musím nejen jako její trenér, ale i sparingpartner v závodě potvrdit. Místy jsem měl co dělat, abych jí stačil.

Zato Marie Hynštová byla zase dost zklamaná: „První pětka ještě šla, ale pak se projevilo to, že jsem několik měsíců pořádně netrénovala a prostě se to zatím zejména na rovině utáhnout rychleji nedá. Snad po letní přípravě to bude vypadat jinak.“

Co nakonec dodat. Fantasticky uspořádaný závod, skvělá atmosféra, plno kamarádů, perfektní zábava, dopoledni v Kojetíně prostě nic nechybělo.

Příští týden se můžete na závodech strhat

Opravdu je to tak. Celý týden je nabitý a víkend doslova přebitý. A to mluvím jen o Moravě.

Již v úterý pokračuje na blanensku třetí díl Hraběnka Cupu. Tentokrát se běží z Ráječka do Petrovic, trať měří 7,8 km a pekelně stoupá.

Ve středu se v Brně dál rozjíždí Triexpertcup. V Obřanech je připraveno 8,8 km. V pátek pokračuje Běžec Vysočiny v Kamenici Kamenickou patnáctkou a sobota, ta totálně přetížená.

Okresní běžecká liga Blanska šlape po úterním závodě dál v Doubravici nad Svitavou Svitava krosem.

Středomoravský běžecký pohár má na pořadu Rašnerův čtvrtmaratón v Náměšti na Hané. Ve Zlíně se můžete pokusit překonat sami sebe v Běhu sebepřekonávání na 2 míle.

V Ostravě bude asi srocení dam, neboť se tam poběží Český běh žen. Pokud jste vyznavači extrémních závodů, ta je pro vás připravený také Valašský hrb 2013 se startem u hotelu Vsácký Cáb který leží v Beskydech asi 8 km od Vsetína a pro vrchaře pak náš nejtěžší běh do vrchu, kterým je bezesporu Horský běh na Lysou horu.

V neděli potom seriál běhů do vrchu pokračuje ve Frenštátu Během na Radhošť.

Ve Frýdku Místku se můžete proběhnout při Běhu mezi náměstími a Chlapácké běhy na šumpersku mají v Zábřehu na pořadu Půlmaratón údolím Moravské Sázavy.

No a samozřejmě nesmím zapomenout na druhý závod Cyrilo-Metodějského maratónu, Běžecké tour 2013, kterým je tradiční a slavný Běh kolem Mohyly míru v Šaraticích.

Konkrétní informace o dalších závodech můžete najít v naší termínovce.

Výsledky

Foto 61× – Tomáš Müller


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.