Snad jen 8°C a mírný déšť. To byly podmínky, se kterými se v sobotu před polednem muselo ve Štramberku vypořádat 136 běžců. A nejen to, zdejší krajina je hodně kopcovitá, ani kousek roviny, prostě pořád nahoru a dolů. Tady se ukázala pravda, kdo jakou má sílu a jak mu jdou dlouhé seběhy.

Prakticky hned po startu se do čela dostal Vašek Bitala (AK EZ Kopřivnice), svůj náskok v úvodním 2,5 km dlouhém sešupu dostatečně zvýšil tak, že mu to stačilo v pohodě na vítězství – 34:47.

„Dneska byla velká zima, vůbec mě nenapadlo, že to dám pod 35 minut. Myslel jsem, že se po startu někdo ke mně připojí, ale bohužel. Tak jsem si běžel svoje. Samozřejmě, že jsem spokojený,“ řekl s úsměvem Bitala.

Na druhé a třetí pozici do cíle doběhli Jakub Ambros (AK EZ Kopřivnice – 36:33) resp. Jan Zemaník (Salomon – Suunto – 37:22).

„Vašek s Kubou mi utekli hned po startu a já stejně od pátého kilometru běžel sám, moc to tam neznám. l tak jsem to docela ze začátku brzdil, byl to závod, který se mi tak trošku hodí do přípravy na trail Sky Race Lodrino-Lavertezzo ve Švýcarsku,“ řekl při vyhlašování vítězů Honza Zemaník a dodal: „Pojedeme tam příští týden já, Honza Havlíček a Robert Krupička. Jedná se o poměrně náročnou akci. Trať je dlouhá 21km a součet stoupání je celkem 2190m, součet klesání pak 1860m. Nejvyšším bodem je Forcarella ve výšce 2233m, takže uvidíme.“

Mezi ženami byla situace taky poměrně jednoznačná. V cíli se podle očekávání jako první objevila Adéla Esentierová (BET Ostrava – 43:47). Se ztrátou téměř dvě minuty za ní doběhla Kristýna Čablová (AK EZ Kopřivnice – 45:31), za ní pak Andrea Krstevová (SSK Vítkovice – 48:10).

„Běžela jsem s holkama asi do pátého kilometru. Pak jsem šla dopředu. Závod jsem brala jako přípravu na další náročnější akce, takže dnes spokojenost,“ zhodnotila svůj výkon dnešní vítězka.

Velmi pěkně dnes také zaběhl neúnavný František Zikeš. Zaběhnout tak těžkou desítku v 85letech za 1:37:30, to je opravdu úctyhodný výkon.

Výsledky

Foto 126× – Jiří Harašta