Když si jdeme zaběhat, co všechno vlastně sebou potřebujeme? Někdo běhá s MP3 přehrávačem či mobilem, nutností jsou klíče od bytu, večer osvětlení, na delší tratě možná gel nebo tyčinku. Běžecké oblečení má většinou kapsičky, ale mnohdy jsou šité tak malé, že se tam vejdou sotva klíče nebo mobil.

Kam s tím vším?

Batoh nechte doma, stačí skrýše vašich svršků! Světlo je v šeru základ, především kvůli bezpečnosti. I když běháte na cyklostezce, nebylo by příjemné střetnout se s jiným neosvíceným sportovcem. V lese zas pozor na myslivce na číhané, aby vám nevyprášili kožich! Postačí obyčejná blikačka z kola, nebo takzvaný SHOT (hojně používaný cyklisty), který se pomocí jednoduchého upínání s gumičkou dá narafičit různě. Zkoušela jsem ho upnout na tkaničky od bot a věřte, že když se rozběhnete, je to jako malá pouť. Dámská varianta pro slečny a dámy, které nosí culík je upnout blikačku na culík. Vypadá to dost efektně a vidět jistojistě budete.

Další, sice neběžeckou věcí co si však na běh bezpodmínečně vzít musíte, jsou klíče. Ještě jsem nenašla osvědčené místo, kde bych se nemusela bát o jejich ztrátu. Když mají kraťasy kapsičku, tak do kapsičky, když ne, tak navlíknout kroužek na palec a do dlaně, po chvíli si zvyknete a ani vám nepřijde, že v ruce něco držíte.

Pokud chcete být nejen vidět ale i slyšet, pořiďte si na klíče rolničku. Na dlouhé výběhy je občas potřeba tyčinku nebo gel. Popravdě, dá se schovat leckam. Vysoké ponožky s lemem jsou dobrá alternativa. Také za gumou u kraťas jsem s nimi proběhla kdejaký delší trail.

Asi nejzajímavější a nejúsměšnější řešení jsem vynalezla pro MP3 přehrávač nebo mobil určen pro přehrávání. Když jsem se o této běžecké deformaci zmínila dvěma kamarádům, oba byly šokování a mysleli si, že si dělám srandu. Ovšem kdyby takovou vychytávku vyzkoušeli, rozhodně by už nechtěli nikdy jinak! Dámy buďte také běžecké deviantky.

Nikoho nebaví, být z poloviny těla zamotaný do sluchátek a složitě tahat mobil ze zadní kapsičky. Řekla jsem si: „A dost! Konec drátování!“ Muziky jsme se nevzdala, mobil jsme strčila do běžecké podprsenky a takhle už běhám léta. I přebývající kabeláž tam schováte a můžete si hezky přepínat. Jen tedy… nezapomeňte na decentnost a noblesu. Okolí a zvláště to neběžecké by občasné lovení v dekoltu mohlo pohoršovat.

Pozor na pot

Jediná nevýhoda této schovky je upocení techniky k smrti. Může se stát, že s vámi najednou přestane komunikovat mobil, zkrátka se vypne. Vzhledem k tomu, že už jsme si vším prošla a jsem vážně poctivá potící se testerka elektroniky, stačí vyndat baterku a SIM kartu a trochu ho vyfénovat. Natáčky mu dávat nemusíte…

Také nedejte na alternativní rady jako mobil dát na noc do uzavřené nádoby s rýží (Číňani, které přivábila vůně rýže určitě nepřiběhnou a mobil vám neopraví).

Bavte se během, je to zábava :-)

Běžecké vychytávky. Máte taky nějaké?


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.