Nastalo období dešťů. Běžcům sice vesměs tyto podmínky nevadí, někteří si je dokonce užívají, ale je třeba se do takového počasí správně obléct. Jak zkušení sportovci říkají, neexistuje totiž špatné počasí, jen špatně oblečený běžec.

Nejdůležitější je lehká nepromokavá bunda, díky které zůstane běžec v suchu i při průtrži mračen a nebude hrozit prochladnutí. A pod ní je nejlepší praktikovat tzv. cibulový systém, tedy obléct na sebe více tenkých vrstev. To pomáhá termoregulaci a ta je zvláště v dešti důležitá – ztráta tělesného tepla je v mokru asi třicetkrát větší než za sucha.

Chybou není vzít si čepici s kšiltem – nejen, že drží vlasy relativně v suchu, ale také brání tomu, aby déšť padal člověku přímo do očí. Naopak není třeba extrémně pečlivě řešit kalhoty – nohy se přeci zahřejí při běhu.

Bavlnu radši ne

Tak tedy co na sebe? Moderní technologie naštěstí nabízí oblečení, které umožní potu jít od pokožky a zároveň se kapky snášející se z nebe nedostanou pod látku. Rozhodně se však nehodí bavlna, která je jinak u rekreačních běžců stále celkem oblíbená. Za sucha je sice celkem příjemná, ale v dešti nasákne vodu, triko je pak neskutečně těžké a nepříjemně studí. Hodit přes sebe šusťákovou bundu je jen o něco lepší – člověk sice může mít pocit, že se uvaří, protože pot vůbec neodchází ven, ale na druhou stranu nepropouští tento materiál vodu ani vítr k běžcovu tělu a nachlazení tak nehrozí.

Ale proč se při běhu v dešti zbytečně trápit? Snad všechny značky nabízí produkty mimo jiné i pro běh v dešti. Je mnoho různých technologií, které mají rozličné vlastnosti. Tak například Nike nabízí Dri-FIT, který odvádí pot od těla a úpravu Durable, která chrání exponovaná místa před deštěm. Termoprádlo Mizuno Breath Thermo je spíše do chladnějšího počasí, ale hodí se i do jarního deště. Důležité je, že v něm nebude zima. Vlhkost od povrchu těla odvádí u oblečení a bot konkurenční značky New Balance technologie Lighting Dry. A třeba adidas pak sází (kromě technologie Tech Fit) stejně jako některé jiné značky na Gore Tex.

Pro mnoho začátečníků je otázkou, jak mohou fungovat materiály jako je již zmíněný Gore Tex, které pot odvádí od těla, ale vodu dovnitř nepustí. Je to přitom vcelku jednoduché – molekuly vodní páry jsou totiž několikanásobně (v řádech milionů) menší než kapky vody a tak stačí vytvořit tak malé póry, aby jimi prošel pot, ale déšť ne. Každopádně není obvykle chybou si oblečení a obuv ještě pro jistotu naimpregnovat.

Doběhem to nekončí

Po doběhu je potřeba si dát teplou sprchu, zahřát se i zevnitř čajem nebo jiným teplým nápojem a klidně i na pár minut zalézt pod deku a relaxovat. Běh v dešti je totiž daleko náročnější než když je sucho. Co se týká bot, nejlepší je desítkami let prověřené řešení, totiž vycpat je novinovým papírem a třeba dát pod topení, pokud ještě hřeje. To zaručí, že boty budou zítra suché na další – možná opět zmoklý – trénink.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.