Každoročně vzniká několik nových závodů a naopak jich pár zanikne. Jsou však i závody, které se dočkají svého znovuvzkříšení. Mezi ně se řadí Kopřivnická Korida, jejiž pátý ročník se uskutečnil po více než deseti letech.

Jedná se o silniční závod na 932m dlouhém, mírně zvlněném okruhu nedaleko centra tohoto výrobou Tatrovek proslaveného města. Pořadatelský oddíl Lašský běžecký klub pod vedením zkušeného organizátora Jirky Harašty si dal na přípravě velmi záležet a účastníci si nemohli na nic stěžovat.

Uzavřená trať, šatny, sprchy, spousta cen, tombola, sladké občerstvení atd. Specialitou tohoto běhu je také závod čtyřčlenných smíšených štafet. Hned při své obnovené premiéře byla Korida zařazena do Moravskoslezského běžeckého poháru.

Startující byli do rozděleni do dvou běhů. V prvním z nich se na start za ideálního počasí postavili starší veteráni a ženy. Vítězem se stal Vašek Filip z Náměstě n. H. před Vladem Martínkem (SKI Mosty). Mezi ženami nenašla přemožitelku Ivana Zbořilová z Baláž Extreme Team.

Po nich nastoupili muži kat. A a B. Ti již takové štěstí na počasí neměli a dočkali se sice krátké, ale velmi vydatné dešťové přehánky. Někteří dokonce prohlásili, že v takovém lijáku ještě neběželi. Při naprosté absenci regionální špičky se závod stal záležitostí mladších veteránů.

Zvítězil Rosťa Kolich z SAK Karviná před Danem Šindelkem z Atletiky Frýdek – Místek. Teprve s odstupem na třetí pozici doběhl vítěz kat. A Petr Karkoška (BK SAK Karviná).

Jinak pěkná akce měla bohužel jednu výraznou vadu na kráse. Tou byla, i přes poměrně dobrou propagaci, účast pouhých 44 běžců. Jedná se o zřejmě nejmenší účast v závodě, který je zařazen do MBP.

Důvody jsou asi dva. Tím prvním byla změna původního termínu konání. Důvodem posunutí o týden byla kolize s Olomouckým půlmaratonem. To se však nakonec ukázalo jako docela zbytečné, protože účast vytrvalců ze Severní Moravy na tomto závodě byla skoro zanedbatelná.

A dostáváme se k druhému důvodu. Přesunem na 25.6. došlo k podstatně horšímu termínovému střetu s Letním testem v nedalekém Frenštátě p. R. Tento sice malý, ale do Lašské běžecké ligy zařazený závod má svůj tradiční termín v poslední červnovou sobotu.

A tak se stalo, že i řada běžců přímo z Kopřivnice dala přednost závodu v sousedním městě. A našli se dokonce i takoví, kteří aby nikoho z pořadatelů neurazili, nešli radějí nikam. Přitom se přímo nabízelo jednoduché řešení uspořádat jeden závod v sobotu a druhý v neděli.

Pro spoustu kondičních běžců jsou dva starty za víkend běžnou záležitostí. Je smutné, když se dva pořadatelé z jednoho regionu nedokáží domluvit k prospěchu svému i nás běžců…

VÝSLEDKY ZDE


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.