Velké běžecké show se odehrálo v sobotu u nákupního centra Forum Nová Karolina v Ostravě. Více než 500 žen odstartovalo na několika tratích v prvním ročníku Českého běhu žen. Tato akce je ojedinělou v České republice právě proto, že mužům není start v tomto běhu dovolen.

„Naše nezisková organizace Sdružení sportovních klubů Vítkovice pořádá každoročně několik sportovních akcí. Při jednání na magistrátu mě oslovila jedna dáma: ´Pane Zvolánku, stále pořádáte sportovní akce převážně pro muže, proč neuděláte taky něco pro nás, pro ženy?´ Začal jsem tedy nad tím přemýšlet. Napadlo mě zorganizovat golfový nebo tenisový turnaj, ale tyto sporty neprovozuje tolik žen. Tak jsem si řekl, a co běh žen? Běhání je na vzestupu a žádná taková akce se u nás ještě nekonala. Za pár měsíců jsme se začali zajímat, zda podobný závod existuje v zahraničí. Zjistili jsme, že již několik let probíhá ve Vídni rakouský běh žen – Österreichischer Frauenlauf. Mimochodem minulý týden se konal už jeho 26.ročník, kterého se zúčastnilo neuvěřitelných 30.100 žen. Startovala i více než stovka slovenských žen, které autobusy svážely z Bratislavy. Už mezi námi proběhla jednání a pro příští léta bychom chtěli vytvořit takový trojúhelník běhu žen Ostrava-Bratislava-Vídeň,“ popisuje vznik závodu, jeho ředitel, Oldřich Zvolánek.

A na jakých tratích si pětistovka žen dnes v Ostravě zazávodila?

Program začal 2,5 km dlouhým Nordic Walkingem. S holemi si přišlo zasportovat 33 žen. První prošla cílovou branou Jitka Rudinská následovaná Marií Darmovzalovou a Hanou Klingovou.

Záhy po této disciplíně následoval běh na 2,5 km. Tady se mezi 280 (!) ženami nejvíce prosadila Kamila Poloncyová (11:28), která vyhrála těsně před druhou Barborou Kaštovskou (11:30) a třetí Denisou Ratajovou (11:36).

Výborný výkon na této trati podala Zdeňka Kusáková (1951). Tato skvěle vypadající žena, plná elánu, doběhla v celkovém pořadí, bez jakéhokoliv tréninku, na neskutečném 18.místě – 12:37!

„Vůbec jsem běh netrénovala. Občas jezdím na kole. Kdyby mě pustilo koleno, tak bych zarvala ještě více. Jsem ráda, že jsem v tom největším stoupání předběhla tolik mladých holek. Báječná atmosféra. Jsem šťastná,“ prohlásila s medailí na krku usměvavá Zdeňka, která je mj. také fotografkou na Zlaté tretře (viz. titulní fotografie).

Pak nastoupily dámy na trať dlouhou 5 km. Na špici se záhy po startu dostaly holky z Gusta týmu (SSK Vítkovice) ve složení: Karolína Váchová, Kristýna Frýzová a Adéla Voráčková. V tomto pořadí také doběhly do cíle. Karolína (21:10) do toho musela v závěru pořádně šlápnout, protože na ni zle dotírala Kristýna Frýzová (21:11).

„Běhám teprve 3 měsíce. Mám obrovskou radost, druhé místo, to jsem opravdu nečekala,“ výskala v cíli Kristýna.

Vysmátá byla zejména třetí Adélka Voráčková: „Dneska jsem pařila do dvou do rána, oslavovali jsme maturitu, třetí místo je fajn, bylo to super.“

Vyvrcholením Českého běhu žen byl závod na 10 km. Dámy absolvovaly dva okruhy. Prakticky hned po startu se ujala vedení Adéla Esentierová (BET Ostrava), to uhájila až do cíle, kterým proběhla v čase 41:05.

Na druhém místě celkového pořadí doběhla Alena Krcháková (1957) – 42:57. Třetí místo vybojovala Kateřina Bluchová z Gusta týmu za rovných 44 minut. Čtvrtá byla Andrea Krstevová (44:41), pátá pak Danuše Škrdová (MK Seitl Ostrava – 44:48).

„Dnešní desítka nebyla tak jednoduchá jak by se na první pohled mohlo zdát. Spousta velmi ostrých zatáček, vlnitá trať a nejhorší byl dost silný vítr v některých ulicích, hodně to dneska foukalo. I přesto, že mám po noční směně, tak jsem zvládla bezpečně vyhrát. Jsem ráda, že se mi to podařilo v prvním ročníku,“ řekla bezprostředně po doběhu vítězka.

Trošku litovala bramborová Andrea: „Dneska jsem začala nezvykle opatrně, nevím proč. Ve stoupáních jsem cítila sílu, kdybych se od startu držela Katky, tak si myslím, že bych jejímu tempu stačila.“

Připravujeme fotogalerii.

Výsledky:

Nordic Walking 2,5 km

Běh 2,5 km

Běh 5 km

Běh 10 km

Foto 94× – BezvaBĚH.cz

Český běh žen