I přes relativně špatné počasí, které poslední dny panuje nad Českou republikou, se pod Lysou horu na Ostravici sjelo velké kvantum běžců prahnoucích po terénním běhu do vrchu, který by na Moravě i v Čechách co do náročnosti jen stěží hledal konkurenta. Oproti letošku se trať ve vrcholové části obměnila a místo takřka „pohodového“ doběhu do cíle na běžce čekala sjezdovka – a nebyla na trati jediná…

Úvodní kilometr závodu se běžel podél řeky Ostravice po takřka absolutní rovině. Dále se odbočilo do jednoho z údolí a přes chatovou osadu se po prudké asfaltové cestě nabíraly první výškové metry. Za chatovou osadou závodníky čekaly první lesní úseky často prokládané nějakou tou rovinkou či seběhem. Po 4. kilometru se proti vrchařům postavila první lahůdka trasy – tou byla sjezdovka, na které se naběhlo či našlo ostrých 100 výškových me­trů.

Závodníci míjeli pátý, šestý, sedmý, osmý kilometr a už měli nadohled impozantní vysílač tyčící se na samém vrcholu Lysé hory. Byl takřka na dosah. V tu chvíli ale čekalo na účastníky zdejšího závodu překvapení – kamenitý seběh na Malchor a odtud velice prudký výběh severní sjezdovky takřka až do cíle.

Tato sjezdovka byla po uběhnutých 9 kilometrech v horském terénu pro většinu závodníků opravdovou prověrkou jak fyzické, tak i psychické odolnosti. Po sjezdovce ještě hodit krátký sprint po cílové rovince, chvíli poležet na zemi, vydýchat se a hurá na bohaté občerstvení v podobě ovoce, ionťáku a teplého čaje.

S touto takřka 10 km tratí se nejlépe vypořádal kroměřížský Jakub Bajza, který se v cíli objevil v neuvěřitelném čase 53:17. Jakub se dle svých slov již dostává do tempa po závodní pauze způsobené zraněním. Musíme uznat, že v docela velkém stylu! Na záda mu dnes nejvíce dýchal mladičký Jan Janů, který letos zažívá svou premiéru v kategorii mužů A. Doběhl se ztrátou 33 vteřin a těšil se z druhého místa. Trojici nejlepších završil Ondřej Fejfar (54:38), který je týmovým kolegou vítěze.

První ženou v cíli byla Pavla Matyášová Schorná (TJ MARATONSTAV Úpice) v čase 1:03:05 před druhou Pavlou Havlovou (1:03:37) závodící za PSK Olymp Praha. Třetí doběhla Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava), pro niž se závod konal takřka v domácím prostředí. Časem 1:04:09 se stala třetí ženou v cíli a rovněž vítězkou kategorie B.

Dnes byla Lysá hora opět dějištěm napínavých klání, kvalifikačních výkonů pro ME v běhu do vrchu v Bulharsku a především perfektní organizace ze strany pořadatelského týmu X-AIR Ostrava.

Český pohár v běhu do vrchu pokračuje hned zítra výběhem na další beskydský hrb – Radhošť. Pokud jste dnes meškali a nebo vás nebolí dostatečně nohy, zavítejte do Rožnova pod Radhoštěm a běhejte BEZVA!

Výsledky

Fotogalerie Roberta Šádka

Foto 266× – Otto Seitl


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.