V několikanásobné termínové kolizi s jinými významnými běžeckými akcemi a závody v ČR se první červnovou sobotu konal 1. ročník horského běžeckého závodu s názvem Valašský Hrb. Pár kilometrů od Vsetína na Vsáckém Cábu, kde byl situován start a cíl závodu, se v nedaleké Ostravici konal tradiční Horský běh na Lysou horu, a tak pořadatelé museli počítat s odlivem kvalitní konkurence právě do Ostravice, jelikož šlo i o nominační závod na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu a tam startovalo přes 250 vrchařů.

Organizátoři ze sportovního klubu 3THX připravili celkem tři délky tratí, tedy 15, 30 a 50 km na známé hřebenovce od horského hotelu Vsácký Cáb přes Tanečnici, Soláň až na Vysokou a zpět. Závodníci, kteří zvolili kratší trasy, se pochopitelně otáčeli dříve. Nutno podotknout, že nejkratší trasa byla celkově o více než 3 km delší, než se uvádělo v propozicích a propagačních materiálech.

A tak mnohé začátečníky překvapil nejen náročný profil a terén, ale i téměř půlmaratonská vzdálenost. Prakticky celá trasa vedla terénem a všudypřítomné bahno a kaluže závod velice komplikovaly. Kdo nezvolil obuv s dobrým a ostrým vzorkem, ten se trápil.

Tři různé délky, šest vítězů

Noční a ranní déšť a tmavé mraky nevěstili nic dobrého a s rozbahněnými cestami museli počítat všichni. Na start nejnáročnější a nejdelší trasy se postavilo 8 odvážných žen a 95 mužů a startér běžce vyslal do hor v 9:35 hod. za mírného deště při teplotě kolem 12°C.

Hned od prvních kilometrů si velmi jistě počínal Aleš Palko (1971) z Rosic u Brna. Postupně si navyšoval svůj náskok až na necelých 14 min. a neuvěřitelným průměrným tempem 4:40/km a časem 4:06:29 hod. si zajistil vítězství.

„Byla to pro mě úplně ideální trať a běželo se mně výborně, takže jsem rád, že jsem vyhrál. Vadilo mně jen to, že jsem absolutně netušil, jaký mám náskok.“, dodal ke svému famóznímu výkonu Palko, který se kromě běhu věnuje i cyklistice. Z najetých kilometrů tak mohl vytěžit vytrvalost a sílu ve výbězích.

Druhou pozici obsadil Slovenský běžec Vyhnička Kamil (1979, BK Manín Povážská Bystrica) v neméně kvalitním časem 4:20:06 hod. S šestiminutovou ztrátou doběhl jako třetí do cíle Stanislav Najvert (1972, SK JulboWay).

V ženské kategorii zvítězila Hana Večerková (1969, Večernice, 5:43:27 hod.), která však vítězství neměla až tak jisté. Dotírala na ni Kristýna Skalická (1989, Adidas Outdoor team) v čase 5:46:57 hod. O třetí místo bojovaly téměř až do cíle Kateřina Piechovicz (1982, Ultrasta Frýdek-Místek) a Iva Csato (1982). Více sil si na poslední prudké stoupání našetřila prvně jmenovaná a vytvořila si malý půlminutový náskok (čas 6:32:14 hod.)

Do cíle dorazilo všech osm žen, avšak 8 mužů závod vzdalo nebo nedokončilo v limitu.

Nečekané zvraty při třicítce

Na neméně těžkou kratší třiceti kilometrovou trať se po desáté hodině vydalo 74 běžců a 25 běžkyň z nichž pouze jeden nedokončil. Vývoj tohoto závodu byl o něco zajímavější. Celých 27 km to vypadalo na jasné vítězství Martina Pohanky (1973, Hůlky ze štatlu, 2:29:52 hod.). Zřejmě vlivem špatně rozložených sil nebo chybou v občerstvování mu v posledních stoupáních zcela došly síly a musel se postupně rozloučit i s případným druhým místem, a byl rád, že uhájil alespoň to třetí.

Z průběžné páté pozice se až v závěru druhé půlky závodu propracoval na druhé místo v cíli Radek Leszczynski (1975, Bezvaběh.cz/Lucy team Olomouc) v čase 2:28:42 hod. Bývalý silniční cyklista Michal Chadim (1978, KC Brno) s vypětím udržel zmenšující se náskok, ale půlminuta mu zajistila vítězství v čase 2:28:08 hod.

„Rozběhl jsem si to víceméně v pohodlném tempu a až na obrátku jsem si držel třetí pozici. Ke konci už mě dost docházely síly. Ale tím, že se vedoucí závodník z čela propadl, jsem se ocitl v čele a to mě nutilo vítězství uhájit. Kdyby byl závod o jeden kilometr nebo stoupání delší, asi bych to už nezvládl,“ prozradil v cíli vyčerpaný Michal Chadim.

Z pětadvaceti žen si na střednědlouhé trati nejlépe vedla Marie Laura Bergerová (1968, Lukovští laufaři) a s dvanáctiminutovým náskokem a v čase 3:01:57 hod. bezpečně zvítězila. Eva Hvorecká (1989, Mountain Lady) si udržela druhou pozici (čas 3:13:07 hod.) a se ztrátou 1:30 min. se na třetím místě umístila Blanka Szkrobolová (1981, čas 3:14:37 hod.).

Za zmínku stojí i nejlepší aktéři nejkratší osmnáctikilometrové trasy. Nejrychlejším byl Jakub Gajdušek (1991, TJ Jiskra Otrokovice), když v čase 1:16:06 hod. a osmiminutovým náskokem jasně vyhrál. V kategorii žen si velkým čtvrthodinovým náskokem vítězství zajistila Lucie Gruchalová (1989, Lowellpro Šafrata Bohumín). Na start tohoto doplňujícího závodu nastoupilo 54 mužů a 30 žen, z nichž 12 (resp. 8) závod vzdalo.

První ročník na jedničku

Pořadatelé ze sportovního klubu 3THX v čele s ředitelem závodu Jakubem Zámečníkem tento nový závod připravovali více než třičtvrtě roku s ambicí prosadit se mezi nejkrásnější a dobře organizované běžecké akce u nás. Běžecký servis v podobě několika kvalitních občerstvovaček, velkých stanů, sprch, úschovny, čipové časomíry a dobře značené trati, dopomohl ke skvělému dojmu a zážitku. Nutno říci, že se při prvním ročníku všichni pořadatelé velmi snažili.

Také bez podpory horského hotelu Vsácký Cáb, který poskytl prostory a přilehlé pozemky pro zázemí běžcům i organizátorům, by se asi jen těžko mohl závod v takové kvalitě uskutečnit, protože jiná varianta by se asi těžko hledala. Nebýt zmíněné termínové kolize, mohlo by být k vidění více zajímavých a kvalitních výkonů a soubojů. A tak snad jen kromě nepříliš dobrého počasí a zdlouhavého čekání na vyhlašovaní vítězů jednotlivých závodů (navíc bez oblíbených stupňů vítězů), se nová akce v běžecké termínovce horských závodů vydařila.

Výsledky

Foto 92× – Radek Leszczynski

Valašský Hrb 2013