SAUCONY Český pohár v běhu do vrchu dnes pokračoval výběhem na Radhošť. Balík závodníků čítající necelých 130 hlav byl tvořen jak skalním jádrem běžců vrchařů, kteří včera zavítali na Lysou horu, tak skupinkou stratégů či „nedělních“ běžců, kteří pošetřili síly na dnešek a přišli se docela čerství vyřádit na další beskydskou horu. A že to stálo za to – trasa vedoucí z Rožnova pod Radhoštěm na vrchol měří 6,9 km a je třeba se zde poprat se 734 metry převýšení.

Samotný Běh na Radhošť má ve vrchařské termínovce pevné nezastupitelné místo a letos proběhl již takřka jubilejní 19. ročník. Organizaci a průběh má na starost parádní parta běžců z Valašska scházející se a zápolící pod názvem KHB Radegast.

Během roku pořádají v blízkém okolí Rožnova dva běžecké závody do vrchu a v zimě jeden skialpinistický. Vedení pod taktovkou zkušeného matadora Lukáše Suchánka je zárukou profesionální, ale přitom přátelské až rodinné atmosféry, která celý závod doprovází.

Zpět k závodu. Po startu od rožnovského campingu se ostře vypálilo po asfaltové silnici vedoucí do kopce směrem k Chatě Mír. Po uběhnutí prvního kilometru trať uhýbá do lesa a následuje několik prudkých výšvihů po horských stezkách vinoucích se na úbočí kultovního Radhoště. Na čele se zformovala skupinka Bajza, Horák, Pelíšek, Lichý a Žák.

Neúnavný Jakub Bajza i přes včerejší účast na Lysé hoře drží strojové tempo a setřásá své soupeře. Ondra Horák s Davidem Pelíškem jej stíhají a zbytek startovního pole si tvoří drobné rozestupy. Následuje výběh sjezdovky ke kapli, ale netradičně je to odtud do cíle dalších 300 metrů mírně skopce. U Hotelu Radegast již čeká časomíra a napjatě vyhlíží vítěze…

Jakub Bajza (AK ASICS Kroměříž) potvrzuje formu, Lysá jej neunavila a v čase 35:48 stojí usměvavý v cíli. Za necelou minutu dobíhají těsně David Pelíšek (AK Olomouc) 36:21 a Ondřej Horák (FORTEX Moravský Beroun) v čase 36:31. Za další minutu dobíhá čtvrtý běžec – nejlepší junior Tomáš Lichý (TJ TŽ Třinec), který potvrzuje své kvality pro ME v Bulharsku.

Jako první žena do cíle dobíhá nezkrotná Iva Milesová (PSK Olymp Praha), která si v Beskydech zaběhla pěkné umístění na obou závodech. S časem 42:48 byla mezi ženami naprosto bezkonkurenční. V čase rovných 46 minut dobíhá druhá Jana Pechková (MARATONSTAV Úpice) a necelou minutu za ní Hanka Jirásková (ISCAREX Česká Třebová).

SAUCONY Český pohár v běhu do vrchu 2013 na pár měsíců opouští krajinu Moravskoslezských Beskyd a 8. 6. 2013 pokračuje Během na Děvín. Závod se koná na jižní Moravě v pohádkové oblasti CHKO Pálava, která je známá nejen svým výtečným vínem, ale rovněž členitým terénem, jako stvořeným pro zajímavý závod.

Výsledky

Foto 310× – Iscarex