Možná se někdo z vás chystá na nějaký ultra trail. Ujistím vás, že týdnem či měsícem tréninků už nic nedoženete, ale pojďme se společně podívat na věci, které by vás mohly vyřadit ze hry dříve než fyzické vyčerpání nebo nedostatečný trénink.

Za prvé nohy

Jsou to vaše běhy, které vás ponesou celou dlouhou štreku, věnujte jim tedy péči i pozornost. Základem je zvolit vhodnou a hlavně při tréninku již prověřenou obuv, která je vám pohodlná, nikde vás netlačí a nedře. Nikdy nenastupujte do závodu s novými botami, mohlo by vás to pěkně vyškolit. Taktéž ponožky. Někdo preferuje funkční běžecké, někomu vyhovují klasické bavlněné. Zásadní je, aby v botě nevznikla žádná třecí plocha. Zkrátka při tréninku testujte a zkoušejte nejen svoje fyzické možnosti ale i vaše běžecké vybavení.

Před startem

Protože traily jsou vážně dlouhé záležitosti, je potřeba si své nohy ještě na několikrát pojistit. Abyste zamezili tvorbě puchýřů na prstech nebo mezi nimi, každý prstík si zvlášť oblepte klasickou náplastí bez polštářku. Dále všechna riziková místa – paty, hrany bříška.

Po oblepení nohy namažte ještě krémem a pak schovejte do ponožky, obujte se a pečlivě zavažte boty tak, aby se vám každých pár kilometrů nerozvazovala tkanička. Je to akorát mrzuté.

Tady platí heslo „Kdo maže, ten jede.“ Pořiďte si obyčejnou vazelínu a namažte si všechna místa, kde vzniká tření – podpaží, vnitřní strana stehen, lemy upnutých kraťas a dále individuálně dle pocitu, ale já vám říkám, na vlka pak už ani dětský zásyp nepomůže. Prostě mažte!

Další problém je ryze pánský, dámám jej řeší sportovní podprsenka. Při delších bězích se třením o triko odírají bradavky a tenhle malý handicap se může stát nepříjemnou bolístkou. Zalepte si je tedy polštářkovou lepenkou, pro jistotu.

Pokud berete hůlky, asi nemusím říkat, že je dobré si vzít bud cyklistické nebo fitness rukavice, pokud nemáte, stačí oblepit místa na rukou v oblasti úchopu hůlek. Puchýře budou vaši největší nepřátelé. Snažte se těmto malým problémům předejít a ne věci řešit, až vzniknout. Cestu by vám to mohlo pěkně znepříjemnit.

Závoďte hlavou

Jak bylo zmíněno v úvodu, za měsíc nebo týden už toho moc nedoženete. Ultra zmapují minimálně váš poslední tréninkový rok a tak se hoďte do pohody, zvolte spíše udržovací tréninky a před závodem do toho nebušte. Dejte si s čistým svědomím týden klídek s kondičním během.

Také nezapomeňte, že dlouhé závody jsou velmi specifické tím, že fyzický výkon je ať chcete nebo ne, podmíněn stavem vaší psychiky. Nenechte se strhnout davovým šílenstvím a hned ze začátku se vyhecovat blízko k vašemu fyzickému stropu.

Začněte si takzvaně „za svý“ tak, jak jste si třeba už před závodem sami naplánovali tempo. Na zrychlování bude ještě času dost, ale když vám v polovině závodu dojde, už s tím nic moc nenaděláte.

Lepte, mažte a běhejte hlavou.

Nechte si zbytek sil na famozní cílovou rovinku, poznáte nezapomenutelný a nepopsatelný pocit.

Horská výzva klepe na dveře, s kým se potkám na startu?


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.