Namlsali jste se na hanspaulském Šutru? Anebo nestihli novohradskou Silvu Norticu? Máte pořád dost sil, či hledáte stále tu správňáckou výzvu? Pak si dejte sobotní běh Dolní Morava – Králický Sněžník a zpět, 32 km dlouhou porci, druhý díl letošního Salomon Trail Running Cupu.

Atraktivní výpravu do hor na pomezí Česka a Polska. „Potrvá téměř čas maratonu, ale bude to humánnější,“ varuje, ale i mírní obavy Martin Dvořák, šéf pořadatelského týmu seriálu.

Jak vypadají přípravy?

Trať máme vymyšlenou a připravenou. Od čtvrtečního rána ji budeme vytyčovat. Dřív to ani technicky nejde. Nevidíme v tom žádný problém.

Proč se závod zrodil až tak pozdě, vzhledem ke své náročnosti téměř na poslední chvíli?

Chtěli jsme vytvořit zajímavý závod, který ovšem potřebuje řadu povolení pro chráněnou oblast a národní park, což zabere nějaký čas. Díky tomu ale nabídneme zajímavý zážitek, který se stane, jak doufáme, tradičním a lidi přitáhne. Proto jsme na první ročník nechali startovné zadarmo.

Přitom tři dny před startem máte na startovní listině přihlášených sedmdesát jmen včetně znamenitého vytrvalce Michala Kováře z Pacova.

Na to, jaký je to složitý projekt a že jsme začali pozdě, je to velmi potěšitelné číslo. Budeme velmi rádi, pokud se skutečně naplní. Potvrzuje nám to, že naše myšlenka byla dobrá. Bude to zajímavý atraktivní závod.

Deště a povodně se tady přírody nedotkly?

Zatím vůbec, voláme si s místními každý den. Poslední dny tam ani nepršelo. Žádné omezení vinou počasí nejsou potřeba.

Jakou máte předpověď na sobotu?

Hlásá sice, že by mělo nějak pršet. Ale nic vážného a zatím se to moc nenaplňuje. Nemáme obavy.

Jaká budou bezpečnostní opatření na trati?

Máme pro účastníky povinnost číslo jedna mít na startu nabitý telefon. Každý má na čísle mapku a zároveň na něm uvedená telefonní čísla na pořadatele i na Horskou službu, která je připravená. Na trati bude deset našich, což je vzhledem k počtu startujících až dost.

Zajistíte i speciální občerstvení?

Ve vzdálenostech dojezdu čtyřkolkou budou tři občerstvovací stanice, kde bude voda, ionťáky a gely. Ty možná rozdáme i dopředu. Většinou poběží zkušení borci, kteří už vědí co a jak a raději si nesou svoje doplňky sami. My jen nechceme, aby se pohazovaly odpadky a zůstal v chráněné oblasti nepořádek, nesmí se to. Takové chování v přírodě je standardem, úplně normální. Že to jde, že jsou běžci slušní dokazují i zkušenosti z nedávného pražského trailu Šutru 54. Při větších závodech se většinou za lidi sklízí. Ale nikomu se nic nestane, ani ho nezdrží, když si odnese pár obalů za trikem sám.

Na Králičáku čeká velmi neobvyklá trať, jaké doporučujete tempo vytrvalcům, specialistům, kteří i v Salomon Trail Running Cupu běhají maximálně hodinové závody?

Tempo přiměřené. Já sám to chci vyjít nahoru, dolů seběhnu. Bude to těžké. Je to přece jen 32 kilometrů v kopcích. Ale tady máte zase výhodu změny povrchu, náklonu i tempa. Z některých úhlů pohledu nabízíme stravitelnější zátěž, především psychicky. Jsi v přírodě, která se okolo vás mění, není tam jen vyprahlá ulice. Můžeš si sednout na pařez, ochladit se v potoku. Dá se to pojmout turisticky. Běží se 5 km do kopce, pak dlouho po vrstevnici s výhledem na vrchol, což může být motivující. Neodpovídá to trase tamějšího běhu do vrchu. Máme zajímavější trať. Respekt k ní zavelí začít opatrně vlastním tempem, nenechat se strnout davem, což tady asi hrozit nebude. Potrvá to téměř čas maratonu, ale bude to humánnější.

Jaké bude zázemí cílového hotelu, doprovodný program?

Čtyřhvězdičkový wellness hotel Vista v Dolní Moravě nabízí našim účastníkům patnáctiprocentní slevu. Je to ideální místo pro víkend s dětmi na krásných, málo dostupných horách.

Propozice


Zobrazit místo Dolní Morava – Králický Sněžník – Dolní Morava na větší mapě

Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.