New Balance řada Minimus – snad největší objev producentů běžecké obuvi v nedávné době vyvolal nejen v běžeckém „poli“ vášnivé diskuze a revoluční vlnu pohledů, kterými se široká veřejnost dívá na běh či chůzi a jejich přirozenou formu.

Osobně se považuji za běžeckého začátečníka a o myšlenkách minimalismu jsem začal přemýšlet zhruba po půl roce svého běhání. Velkým impulzem k zamyšlení pro mě bylo přečtení kultovní knihy Christophera McDougalla – Born To Run, kterou mi o Vánocích nadělil Ježíšek.

Bájní Tarahumarové pobíhající po divokých hřebenech nad hlubokými kaňony Mexika se stali jakýmisi proroky, kteří otevřeli oči nejen ostatním běžcům z různých koutů zejména západního světa, ale také možná i samotným výrobcům, kteří se nové „ideologie“ běhu pohotově chopili a přišli s novinkou, která novinkou v pravém slova smyslu zdaleka není.

Tato ideologie vychází z doby ne úplně nedávné, ale pro mnohé historické. Možná by se dal běžecký letopočet rozdělit pomyslným mezníkem na dobu, před kterou boty neměly 3 cm pěny pod patou a nechávaly běžcovu nohu přirozeně pracovat, a na dobu, kdy se nějaké to odpružení, ať v menší či větší míře na botách objevilo. Nyní se na této pomyslné časové ose vracíme opět ke kořenům, kamsi do pravěku, a díky revoluční řadě NB Minimus můžeme opět okusit kouzlo přirozenějšího a zdravějšího běhu.

Jednoho krásného dne mi nabídnul rejža k testování nějaké botky od firmy New Balance, jejíž produkty jsem si již v minulosti docela oblíbil. Do oka mi z nabízených modelů nejvíce padl NB MINIMUS MT10v2 TRAIL, tudíž jsem neváhal a na nabídku kývl.

Uchvácen výše zmíněnými dojmy po přečtení Born To Run, jsem se nemohl dočkat prvního výběhu v nových „papučích“. Výběh byl však oddálen zlomeninou lýtkové kosti a tak jsem se na boty po večerech koukal s otevřenou pusou, která samou nedočkavostí takřka slintala a symbolizovala horoucí nedočkavost celého mého těla na výběh v tomto super modelu. Jakmile se noha v rámci možnosti zotavila, začal jsem ve svých minimusech alespoň chodit a užívat první dojmy z bot, které navozují pocit chůze naboso.

A že těch dojmů bylo – noha byla po 19 letech své existence opět nucena vykonávat práci – stabilizační svaly se aktivovaly, zkrácené lýtko začalo být ohebnější, začala se měnit technika došlapu a celé chodidlo bylo stimulováno vjemy, na které dosud nebylo zvyklé. I z obyčejné chůze se tak stal silný požitek.

Po čase došlo na první klusání a poté i samotný běh. Možná ta zlomenina nebyla na škodu – dala mi čas začít „od píky“ a dostatečný prostor na plynulý přechod od klasické boty na botu minimalistickou. Dle zasvěcenějších hlav by změna měla být postupná a pozvolná, jelikož se po „přeběhnutí“ do minimusek razantně zvyšují nároky na správné fungování achilovek, lýtek, kotníků, kolen no zkrátka celého pohybového aparátu. Jakmile je tělo připraveno, tak není co řešit a můžeme se plně radovat z potěšení z běhu v těchto botkách.

Při běhu v minimusech je nutný dopad přes špičku – jinak by to bylo velmi bolestivé. Sklon pata-špička o velikosti 4 mm sice zaručuje určitou ochranu, ale rozhodně ne takovou, aby byl nášlap přes patu. Boty perfektně sedí na nohou, jelikož jsou oproti předchozím modelům vybaveny zpevňujícími pásky přes svršek a patu.

K tomu jsou boty opatřeny antibakteriální úpravou, což zaručuje pohodlí jak při nošení na boso, tak s ponožkou. Osobně preferuji naboso, jelikož se tak při běhu mohu plně odevzdat svým pocitům a třeba si přebrodit potok nebo v něm i chvíli běžet. Boty minimálně absorbují vodu, a pokud v nich zahučíte do nějaké té kaluže, tak je voda z boty v momentě pryč a můžete nerušeně pokračovat ve svém běhu.

Flexibilní ale přitom velice odolná podešev VIBRAM je zárukou kvality a dává nohám dostatečnou ochranu před ostrými předměty a zároveň kvalitní záběr v takřka jakémkoli terénu.

Boty samozřejmě nejsou všemohoucí a je pochopitelné, že na ledě kloužou, do sněhu se boří a ne na všem stoprocentně drží… I tak jsou to boty kvalitní, které se dají využít nejen v terénu, ale i na silnici. Jsou určitě tou správnou cestou, kterou zvolit při přechodu od klasiky k přirozenému běhu a já jsem velmi rád, že se mi dostaly pod ruku. Můj běh se díky nim stal opět o něco lepší, příjemnější a nabral další zajímavý rozměr.

Boty nám k testování poskytla firma Aspire Sports, s. r. o. – výhradní dovozce značky New Balance pro český trh.


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.