Potkáváte při svých procházkách běžce, jak si s lehkostí jim vlastní užívají pohyb. Občas si říkáte, že to byste nedokázali, hned se zadýcháte, že to bude nepříjemné, a tak dále a tak dále.

Ale ve skrytu duše toužíte také užívat toho blaženého pocitu z běhu. K tomu ještě ty uplé elasťáky, fešné dresy. Že byste si to na sebe nikdy nevzali? Ale jim to tak sluší! Jen se někdy rozhlédněte pořádně kolem sebe a zjistíte, že běh není jen doménou mladých, a speciální oblečení jakbysmet. Odhoďte stud, zajděte do prodejny sportovních potřeb a jdeme na to.

Hlavně pozvolna

Pokud patříte k těm, kteří se většinu svého života sportu prakticky nevěnovali, buďte v začátcích opatrní. Tělo není na novou zátěž zvyklé a snadno by mohlo dojít k úrazu. Před jakoukoliv fyzickou aktivitou je důležité se pořádně protáhnout a zahřát. Protažení nevynechávejte, byť se to může zdát zbytečná ztráta času.

Pro svaly je tato fáze nezbytná, přičemž to pochopíte až v okamžiku, kdy při zátěži některý z neprotažených svalů bolestivě zahlásí natržení nebo natažení. Také není rozumné ztuhlé tělo hned vystavit zátěži a první metry od vchodových dveří vystartovat v tempu. Jako první chůze, následovaná svižnou chůzí a pak zařaďte lehčí tempo, které pozvolna zintenzivňujte.

Jak tedy začít

Obecné rady co dělat před tréninkem máme tedy za sebou a teď se vrhneme do toho, jak se propracovat k touženému běhu. Není to jednoduchá záležitost. Nepředstavujte si, že jedno ráno vstanete a hned uběhnete bez problémů deset kilometrů. Začátky nejsou snadné ani v mladším věku, natož ve věku, kdy má člověk již nějaké ty životní zkušenosti.

Pokud patříte k trochu trénovanějším jedincům, pro začátek zkuste kombinovat chůzi s během. Pokud naopak trénovaní nejste a nikdy jste ani nebyli, rozhodně nejprve začněte pracovat na zvýšení své fyzické kondice a posílení svalů. Stačí se malinko zamyslet nad tím, co vlastně přes den děláte a jak tyto činnosti převést na fyzickou aktivitu.

Je-li to možné, do práce jeďte na kole nebo jděte pěšky. Po městě nevyužívejte MHD či auto, ale kam to půjde, využijte vlastní pohon. Jděte se psem na procházku delší než jen kousek od dveří aby vykonal potřebu. Výtah berte jen jako nejnutnější možnost a schody jako nejlepšího přítele. Možností je opravdu spousta.

Nechce-li se vám ven při vlezlém zimním počasí, ale rádi byste nakoupili něco málo v místním supermarketu. Pokud zrovna nepotřebujete koupit karton mléka, nebo balík minerálek, vyberte si ten nejvzdálenější supermarket a udělejte si procházku na celé odpoledne. Bude to jakási motivace, či záchytný bod na trase a uvidíte, že vám ani nepřijde, že jste mohli nachodit klidně několik kilometrů.

To je to, co se týče odstranění pohodlí z každodenního života, ale buďme upřímní, to většinou nestačí. Pro další pokroky zkuste využít třeba Nordic Walking, neboli severskou chůzi se speciálními chodeckými holemi. Je to dobrý pohybový (re)start, ale slouží i jako příjemná relaxace. Jeden z mála sportů, kde nejste limitováni fyzickými schopnostmi ani věkem.

Chůze je náš nejpřirozenější pohyb, a snadno ho zefektivníme, když k práci nohou přidáme pohyb horní poloviny těla. Odhoďte stud, že na hole ještě nejste tak staří. Dnes již naštěstí NW zaznamenal velkou osvětu a běžně chodí na vycházky s holemi děti, rodiče, senioři i vrcholoví sportovci.

NW vychází z běžeckého lyžování, které je pro severské země naprosto přirozené. V roce 1988 se měla v Helsinkách konat mezinárodní soutěž v běhu na lyžích. Avšak kvůli nedostatku sněhu vyrazili soutěžící na trať pouze s holemi a tam pochopili jak je chůze s holemi intenzivní a efektivní. K tomuto roku jsou datovány počátky NW.

Další naprosto ideální aktivitou je H.E.A.T. Chůzi na speciálním chodeckém pásu jsme se již věnovali a tak jen ve zkratce. Jedná se o sport, který není limitován věkem, pohlavím, kondicí, vlastně naprosto ničím. Nezatěžujete klouby, jako při běhu, a zároveň nemusíte do sychravého počasí jako při Nordic Walkingu. H.E.A.T. se totiž chodí v pohodlí fitnesscentra, jako skupinová lekce. Setkáte se tam s lidmi všech věkových kategorií a rozhodně se neobávejte, že nebudete stíhat. Instruktor sice celou skupinu vede, ale každý účastník je tam hlavně sám za sebe a nastavuje si zátěž dle svých schopností.

Jeden příklad za všechny

Asi nejznámějším propagátorem běhu v pozdějším věku je profesor Jan Pirk, který je nejvyhledávanějším odborníkem v oblasti operací srdce a jejich transplantací, působící v Pražském IKEMu. Jan Pirk je velký příznivec sportu. Jako odborník propaguje, že pro zdravý srdeční sval je více než vhodné věnovat se pravidelně sportu. Je všeobecně známo, že rád a pravidelně plave, jezdí na kole a běhá. Můžete se s ním setkat například na závodech Pražského maratonu, kde se představí i letos na jaře. Jak sám uvedl, maraton již pro zdraví člověk není úplně nejzdravější, ale o něm se nedá vyprávět, ten se musí prostě zažít.

Věk není limit!

Nemusíte se hned pouštět do maratonu jako pan profesor Pirk, ale běh není jen doménou mladých. Na závodech typu MČR v běhu na 100 km se s nimi dokonce skoro nesetkáte a budete překvapeni věkem některých účastníků. Pro začátek tedy kombinujte běh s chůzí a lehký klus. Mějte na paměti, že sport vás musí především bavit. Děláte ho pro sebe a ne pro někoho dalšího. Není důležité, kolik toho uběhnete, hlavně neztrácejte odhodlání a motivaci. Výsledky se pak brzy dostaví. Takže konec výmluvám a vzhůru do toho!


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“