Dostali jsme možnost vyzkoušet v předstihu běžecké oblečení, které bude od pondělí na regálech v Lidlu. Více než týden jsme zkoušeli, jaké jsou tričko a kraťasy a zde jsou naše poznatky. Oblečení obstálo.

Martin Singr: Svítím, ale nevadí mi to

Když jsem dostal na výběr ze čtyř barev funkčního trika crivit, zvolil jsem žlutou. To abych byl při běhu na silnici vidět, až zase budu někdy na podzim dobíhat za šera. Velikost jsem vybral M jako obvykle. Možná bych uvítal výraznější a pestřejší design, třeba jen „rychlé pruhy“, jednobarevné oblečení mi zkrátka přijde trochu nudné. Triko je poměrně lehké, velikostně mi přesně sedí, v obchodě bych nemohl vybrat lépe.

Po vyběhnutí nebyl v podstatě znát rozdíl oproti jiným – podstatně dražším – trikům, která při běhu používám jindy. Poučen příhodami jiných běžců, kteří v létě neběhají ve žlutém oblečení kvůli muškám sedajícím na oblečení, jsem se trochu obával, ale zbytečně. Ač bylo mušek ve vzduchu docela hodně, na triku jich přistálo jen pár. Otázka je, jestli jim „nevoním“ já nebo triko nebo oba. :-) Jen když jsem běžel kolem lidí, cítil jsem se trochu nesvůj, moc dobře jsem si uvědomoval, že žlutá barva přitahuje pozornost.

Díky proměnlivému počasí jsem měl možnost triko zkusit ve vedru, kdy fungovalo skvěle, i v chladnějším počasí, kdy mě nedřelo na bradavkách jako některá jiná trika. Po doběhu se mi triko zdálo trochu hrubší, ale nebyl to problém. Překvapilo mě, že po prvním tréninku vůbec není cítit potem, v rámci testu jsem ho nevymáchal ve vodě a čekal, co druhý den. Po dalším tréninku ale už bylo cítit jako každé jiné.

Kraťasy jsou na můj vkus možná až trochu moc krátké, ale v letních vedrech to jistě ocením. Ostatně trenky na závody mám podobné délky a nijak to nevadí. Kraťasy mají i vnitřní kapsičku na klíče, což je super, naopak ale postrádají vnitřní antibakteriální vložku. Tu vložku, která mi u jiných kraťasů tak vadila, až jsem ji musel nůžkami upravit. Tu vložku, místo které si může každý běžec vzít spodní prádlo, na které je zvyklý. Tu vložku, která je vlastně úplně zbytečná. Při běhu jsem si pak všiml, že pod kraťasy jsou trochu vidět nohavice boxerek, ale to nijak nevadí. Říkejme tomu „móda“. :-)

Táňa Singrová: Tak potila jsem se nebo ne?

Před testem jsem již pár kousků sportovního vybavení od Lidlu měla a tak jsem byla zvědavá, zda si značka crivit udrží dobrý obraz, jaký u mě má. Zvolila jsem růžové triko a černé kraťasy.

Materiál, ze kterého je tričko vyrobené, je velice příjemný jak na dotek, tak i na tělo. Materiál je trochu průsvitný, takže je pod ním vidět podprsenka, ale to vůbec nevadí, je to přeci letní tričko, a ke sportu patří sportovní spodní prádlo, takže černá sportovní podprsenka k tomu ideálně ladila. Vzhledově se mi tato kombinace líbí, vypadá to dobře. Poté, co jsem si tričko oblékla, cítila jsem se v něm pohodlně, komfortně. Pro mě je totiž nejdůležitější mít pocit pohodlí, že nic mě netlačí, nic mi nevyčuhuje, prostě cítit se přirozeně. Pokud takový pocit postrádám, tak v oblečení nevyjdu dál než před zrcadlo.

Toto triko splnilo mé požadavky, a tak jsem ho šla ozkoušet. Vydala jsem se na svůj rekreační běh, venku bylo krásně, teplo, čili ideální počasí na to triko ozkoušet ze všech hledisek. Při běhu se triko nijak nevyhrnovalo, vlastně jsem ani nevěděla, že ho na sobě mám. Zpočátku jsem si myslela, že se ani nepotím, což mi bylo líto, protože běh je pro mě způsob, jak si udržet kondici a shodit nějaké to kilo. Ale když se nezpotím, takže ani neshodím ani to kilo. Po pohledu do zrcadla po návratu z běhu jsem ale změnila názor – obličej jsem měla červený jak rajče, ale žádný pocit mokrého trika jsem neměla, skvěle odvádí pot.

Proto tričko hodnotím velice kladně. Tričko by prý mělo být za 129 Kč, stejně jako šortky. Mám zkušenosti i s tričky za značně výrazně vyšší cenu, a myslím, že jsou vyrovnané, některá jsou snad i horší. Určitě bych se nebála a znovu toto triko pořídila, u trika mě tedy značka crivit nezklamala.

U kraťasů to ale nebude jenom chvála. Poté, co jsem si kraťasy na sebe vzala, zjistila jsem, že jsou na můj vkus až moc krátké. Kvůli tomu jsem se v nich necítila moc pohodlně, ale testování je testování a tak jsem je i přesto šla vyzkoušet. Třeba se v nich bude běhat dobře.

Ale nebylo to ono, možná kdybych měla trochu hubenější stehna, běh by byl příjemnější, a já měla na tyto kraťasy jiný názor, ale pro mě se moc nehodí – stehna se při běhu třou o sebe a pak je to velice nepříjemný pocit. Materiál, ze kterého jsou vyrobené, je ale na druhou stranu velice příjemný.

Vzpomněla jsem si, že ve skříni mám jiné kraťasy crivit ze stejného materiálu, jen s delšími nohavičkami, a s nimi už takový problém nemám a cítím se v nich přirozeně. Vnímám tedy testované kraťasy jako rozšíření sortimentu pro štíhlé běžkyně, které chtějí při běhu vystavovat na obdiv své dlouhé nohy.

Martina Steklá: jen růžová to může být

Naskytla se mi možnost vyzkoušet a pořádně otestovat běžecké oblečení crivit. A to sice běžecký setík v podobě kraťasů a nádherně růžového optimistického trička s decentním nápisem Run. Rozšířila jsem si sportovní vybavení o mě již známou značku, i když mám od ní doma oblečení spíše pro jiné sporty, než pro běh. S přehledem mohu říci, že může být v pohodě použitelné i na běhání.

Ale teď k samotnému testování. Ihned po obléknutí jsem byla mile překvapena jemností a naprostým pohodlím, které daný materiál poskytuje. Překážkou pro mě není jednodušší design, naopak, preferuji trika lehce kombinovatelná s jiným běžeckým oblečením.

S velkým očekáváním jsem vyrazila testovat do terénu jak v teplém a dusném počasí, tak i v poněkud chladnějším a deštivějším. Naprosto skvělá kombinace pro řádné vyzkoušení za každých podmínek.

Triko sedělo na svém místě, neposouvalo se, ale ani zbytečně neodstávalo. I při mé zvýšené potivosti obstálo na jedničku s hvězdičkou a dokonce mohu říci, že vedle známých značek odvedlo svou práci možná i lépe. A to za cenu mnohonásobně nižší, než trika u konkurence. Jediná možná nevýhoda se dá vytknout tomu, že po doběhnutí jsem si uvědomila, že triko je cítit poněkud více potem, na rozdíl od jiných materiálů.

A co se týče kraťasů, nebo spíše mini kraťásků, tak hlavně pánská část populace bude nadšená tím, že Crivit zkracoval o trochu více, než jsme zvyklí. Bohužel na úkor kvality – nezaručují totiž dostatek komfortu, hlavně při delším běhu, kdy i na dotek příjemný materiál se dokáže proměnit ve „vražedný nástroj“ a rozdírá stehna.

Závěrem mohu říci, že testování trika hodnotím velice kladně a v případě kraťasů navrhuji pořízení o čísla větších, které by mělo pomoci vyřešit problém s odíráním.

Za poskytnutí oblečení k testování děkujeme společnosti LIDL Česká republika.