Aktualizováno. Neúnavný závoďák Jiří Čivrný (SK Nové Město) nenechal ani v Hradci Králové nikoho na pochybách, kdo je králem ve východních Čechách. V ženách bezpečně vyhrála Táňa Metelková z Týniště nad Orlicí.

Lesní závod na Biřičce se letos konal již po osmadvacáté a ujít si ho nenechalo celkem 107 závodníků a závodnic, což je rekord. Čekaly na ně lesní zpevněné cesty na rozpáleném slunci, ale také bláto, které se skrývalo v lesních úsecích a bylo tak hluboké, že se mu běžci radši vyhýbali, co to šlo. Kdo to občas zkusil proběhnout, udělal chybu. Jindy však prý bývá bláta ještě více, v minulosti se musela trať i odvodňovat.

Kromě toho vedla trasa nejprve do kopce, v druhé polovině okruhu bylo táhlé klesání a mnoho zatáček činilo trasu zajímavou, ne však nejrychlejší. Ženy i muži běželi dnes stejně, tedy dva okruhy, které v součtu dělaly 10 kilometrů.

Čivrný si běžel svůj závod

Od startu se od celého závodního pole odpoutal Jiří Čivrný a nepřipustil žádné pochybnosti o dalším vítězství, tentokrát po obrovském sólu v čase 34:54. Kromě skvělého výsledku na nedávném půlmaratonu v Karlových Varech, kde byl druhý z Čechů, objíždí závody ve východních Čechách a vždy se pohybuje na špičce. Těsně před polovinou seriálu Velké ceny východních Čech vede nejen svoji kategorii, ale i absolutně. „Jiří Čivrný je jeden z nejlepších v rámci kraje, lepšího momentálně ani neznáme,“ řekli pro BezvaBĚH pořadatelé.

Druhé místo v nejmladší kategorii získal trochu překvapivě Martin Jakubec (Baláž Extreme Ostrava), který dle svých slov pojal závod spíše tréninkově. Ačkoliv jeho trénink je ryze maratonský, dnes prokázal i slušnou rychlost – poslední kilometr, který byl mírně z kopce, zaběhl pod tři minuty. I díky tomu si zlepšil osobní rekord na deset kilometrů o dvě vteřiny (38:50). V tak těžkých podmínkách obdivuhodné.

„Nečekal jsem to. Před týdnem jsem byl v Cháborech třetí, dneska druhý, tak snad budu za týden v Kounově první,“ smál se Martin po závodě, zatímco se procházel v písku. S úsměvem pak dodal, že si dneska večer ještě dá pár kilometrů výklus, aby se mu lépe usínalo.

Třetí doběhl Pavel Bezděk (Redpoint Pearl IZUMI) v čase 39:29 a pod 40 minut se vešel i Filip Lán z TJ Slavia HK (39:56). Tradičně se ale mezi nejrychlejší závodníky do 34 let dostali nejlepší veteráni. Excelentní výkon předvedl vítěz mužů 45 – 54 let Petr Ulich (Material-Technology Nové Město), který se v cíli objevil jako druhý absolutně v čase 37:27 a jen o sedm vteřin porazil vítěze mladších veteránů Marka Kincla (Sport Hotárek Náchod).

Slušný výkon předvedl i vítěz mužů od 55 do 64 let Josef Siegel (AC Choceň), který byl v cíli za 39:13 a nejrychlejší závodník kategorie „muži 65 – 74 let“ František Krátký (VIKING Králíky) s časem 40:31 porazil celou řadu soupeřů z mladších věkových kategorií. Mezi muži nad 75 let byl v čase 52:47 nejrychlejší Jiří Libra (LBC Nové Město). Opět běžel i Jiří Soukup z Ligy 100 Hradec Králové, který je ročník 1927. Na deset kilometrů potřeboval 1:33:31.

Táňa Metelková stále vítězí

V závodě žen dominovala podle očekávání Táňa Metelková. Opět odběhla závod s muži a v cíli byla jako jediná z žen pod 40 minut, přesněji 39:40. Přestože nemá dle vlastních slov vzhledem k rodinným a studijním povinnostem na běh moc času, stále běhá výborně. Druhá Denisa Kozáková (Hvězda SKP Pardubice) pak – rovněž tradičně – vyhrála nejmladší dámskou kategorii časem 40:55. Třetí ženou v cíli byla Petra Čerenková z Atletiky Rtyně (45:31), rovněž nejmladší ze všech, kdo se postavili na start letošního ročníku. Cenu pro nejstarší účastnici pak dostala Hana Vacková (Sokol Starkoč), vítězka veteránek (51:55).

Po závodě mnoho běžců využilo letního počasí a dopřálo si koupel v rybníku Biřička. Jiní si dali oběd nebo občerstvení a příjemným posezením s přáteli strávili čas do vyhlašování. Trochu nešťastné však bylo, že někteří závodníci odjeli ještě před vyhlašováním. Omluvou jim může být, že to byli běžci na čtvrtém místě, kteří nečekali odměny.

Kuriozitou letošního ročníku byl bezesporu Václav Culka z Ligy 100 Kostelec, který se do cíle dostal až po vyhlášení výsledků. Bohužel v lese zabloudil.

Článek jsme v neděli 16. června v 11:00 aktualizovali.

FOTOGALERIE KÁTI VAŠÍČKOVÉ


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.