Rekordní účast zaznamenali pořadatelé 31. ročníku Běhu zámeckým parkem v Kravařích ve Slezsku. Celkem 164 závodníků přilákalo na start nejen krásné počasí, ale i hodnotné ceny mezi nimiž byly náramkové hodinky zn. Festina.

Naši severní sousedé to k nám mají kousek, přijeli v hojném počtu a pobrali co se dalo.

Mezi muži zvítězil Robert Antczak z Ratiboře. Časem 29:26 si sice proti loňsku polepšil o téměř půlminutu, ale traťový rekord Aleše Mika neohrozil (27:50). Dvacet vteřin za ním doběhl domácí Radim Kasalík (Prajzský BK Kravaře – 29:47), třetí pak další polský borec Piotr Bielinski (Sokol Krakow – 30:05).

„První okruh jsme běželi společně, asi pětičlenná skupinka. Při vbíhání do druhého to ve špalíru fandících diváků potáhl Polák Antczak a skupinka se roztrhla. Druhé kolo jsem s ním běžel celé, ale ve špalíru do třetího mi úlítl asi o dva metry a pak to šlo centimetr po centimetru. Možná kdybych se kousnul… ale po závodě se na kdyby nehraje,“ usmíval se spokojeně v cíli Radim Kasalík, který je současně jedním z pořadatelů závodu.

Vyzdvihnout je potřeba taky výkon teprve devatenáctiletého Matouše Vrzaly (SSK Vítkovice). Doběhl pátý za 30:24. A víte jak dlouho běhá? Teprve třičtvrtě roku. Výborný výkon podal taky první veterán v cíli Daniel Šindelek (Pepa Team FM – 30:45).

Ženský rekord

Mezi ženami se žádné drama neodehrávalo. Přijela k nám mladičká Polka, je jí jednadvacet, vypadá na 15 a jmenuje se Michalina Mendecka. První okruh se držela za Adélou Esentierovou (BET Ostrava – 34:29), aby se pak utrhla a zvítězila. Vyhrála v čase 33:38, čímž vytvořila nový traťový rekord závodu.

Druhá tedy doběhla Adéla, a třetí ženou v cíli byla Kristina Čablová (AK Emila Zátopka – 35:39).

„Nevadí mi, že jsem skončila druhá. Nemůžu pořád vyhrávat. Pro mě je důležitější, že jsem se proti minulému roku zlepšila o minutu a půl a vlastně jsem i já dneska překonala traťový rekord. Takže spokojenost,“ řekla při vyhlašování vítězů Adéla Esentierová.

„Tenhle povrch zrovna nemusím. Potřebuji pod nohama asfalt. Dneska jsem na Adélu neměla, ale na silnici bych ji chtěla zase jednou porazit,“ usmívala se třetí v pořadí Kristina Čablová.

Zálusk na bednu v následujících soubojích si dělá i „bramborová“ Andrea Krstevová (SSK Vítkovice): „Rozbíhala jsem to rozumně a pak zrychlovala. Šla jsem do toho dneska tvrdě a je to vidět, musím se přestat bát a půjde to.“

Výsledky

Foto 492× – Otto Seitl