Sport přináší mnohé. Endorfiny, radost, dřinu, přátelství a pocit uspokojení. V protikladu jsou jeho temné a nejtemnější stránky – zranění a úrazy. Běžci co pravidelně konzumují své tréninkové dávky a tím posunují své fyzické hranice, jistě znají starou známou… bolest.

Tu natažený sval, namožené lýtko, odřenina. Chce to pár dní klid, ledovat popřípadě použít mast nebo tejp. Mnohdy odpočinek tělu prospěje, zregeneruje a vy se po zahojení vašich bolístek můžete zase vrhnout do tréninku a závodů.

Ale co když je to něco horšího, kdy už se do vašeho těla díky nedostatku běhu vtírá neurotické poklepávání, popocházení a do vaší mysli nevrlost? Svazuje vás bolest a mysl fakt, že si ještě nějaký týden nezaběháte. Hlavou se neustále honí myšlenky, jak vypadnete z formy a co bude stát úsilí se zase vrátit tam, kde jste byli.

Jako štamgastka v ortopedické ordinaci a požíračka všemožných drijáků na zánět vazů, šlach a kloubů a jiných částí mého sportem týraného těla říkám – Chce to klid a trpělivost. Každé zranění potřebuje svůj čas na úplné zhojení.

Jestli máte pitomé nápady jako jít týden po sundání sádry z nohy běhat, nedělejte to. Bolest vám pohyb akorát znechutí a rekonvalescence se protáhne. Záněty kloubů a šlach se mohou touto zbrklostí stát chronickými a trápit vás třeba celou sezonu. Šetřete nervy a tužte svou vůli.

Před pár lety jsem si těsně před pražským půlmaratonem vyběhala zánět kolenního kloubu. Na závod jsem si došla pro tričko a fandit kamarádům. Byl to očistec a po závodě jsem prohlásila, že chci medaili za statečnost. Za to, že jsem neběžela.

Život i sport je hledání

I když nemůžete běhat, jistě se najdou jiné věci, které i přes vaše zranění můžete dělat. Zkuste plavání nebo posilování prostřednictvím thera bandů. Nebojte se posunovat hranice tam, kde je to možné i přes současné omezení. Dělejte maximální počet shybů, dřepy na jedné noze. Aktivně odpočívejte a zkuste si to užívat. Dělejte to, na co jindy nemáte čas.

Nejděte přes hranice bolesti a trénujte se v další disciplíně – odpočinku. Pro sportovce znamená zdravotní stopka největší trest. Paradoxně pro většinu lidí přesně tohle znamená sport.

Stresováním z toho, že nemůžete běhat, povede akorát k psychické nepohodě a nevrlosti. Sama vím, co to obnáší. Najděte si v životě dočasnou alternativní cestu a hledejte to, co vás baví mimo běhu.

K tomu všemu věřte, že se brzy dáte do kupy a zase obujete botasky.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.