Ideálního běžeckého počasí využil Tomáš Steiner /VSK Univerzita Brno/ k doslova drtivému překonání svého vlastního traťového rekordu na Vyškovské devítce, když časem 30:24 posunul jeho hranici o neuvěřitelných 85 vteřin. Také vítězka žen, vyškovská veteránka, Marie Hynštová předvedla velmi slušný výkon, neboť za ženským traťovým rekordem zaostala jen o 23 sekund.

„Kdo neznáte trať, běžte za Tomášem,“ oznámil před startovním povelem Karel Pikal a ukázal na největšího favorita závodu. To se ale hodně přepočítal. Steiner se totiž již po pár metrech oddělil od závodního pole a ihned v první zatáčce všem zmizel z dohledu. Většina běžců jej pak uviděla už jen v protisměru, když se vracel po obrátce zpět do cíle. Také jeho náskok před druhým Pavlem Dvořákem /Biatlon Prostějov – 34:55/ a třetím Pavlem Jínou / Liga stovkařů Olomouc 35:01/ byl opravdu obrovský.

I Marie Hynštová nechala své konkurentky daleko za sebou jak je vidno z dosažených časů. Druhá Kristína Chmelková /Liga stovkařů Olomouc/ zvládla trať za 43:16 a třetí drnovická běžkyně Terezie Šitková pak dosáhla času 45:17.

Středomoravský běžecký pohár jede dál

Desátý závod v pořadí Středomoravského běžeckého poháru zavítal zase do Vyškova.

Karel Pikal opět zařadil Vyškovskou devítku do své soutěže, neboť o start v tomto závodě byl loni slušný zájem.

Jako již tradičně v akcích jím pořádaných, zorganizoval a uspořádal všechno se vším všudy naprosto sám a bez pomoci.

Proto se v pátek v 18 hodin mohli vydat na stejnou trasu jako v předchozích letech vytrvalci všech věkových kategorií a čekala je rychlá obrátková trať v délce 9,3 km.

Z brány do sportovního areálu Za parkem se vyběhlo po cyklistické stezce směrem k průmyslové zóně a pak podél topolové aleje do Dědic, kde byla připravená obrátka u základní školy. Je to nejrozumnější varianta pro páteční večer, neboť ve vyškovském parku je v tuto dobu opravdu rušno a těžko by se běžcům kličkovalo mezi velkým množstvím lidí, bruslařů či psů, kteří zdejší zónu klidu a pohody ve Vyškově rádi využívají ke svým volnočasovým aktivitám a k procházkám. Na takto připravené trase běhu naopak čekal vytrvalce dokonalý klid.

Konečně ideální běžecké počasí

Tahle věta zazněla snad ze všech úst borců, co proťali cílovou pásku. Nejvíc si ho ovšem pochvaloval Tomáš Steiner: „Tak perfektně snad ještě letos nebylo. Běžel jsem to dnes sice jen tréninkově, ale pomaleji se prostě jít nedalo. Nohy šly samy a připadal jsem si neuvěřitelně lehký. Tak jsem si to vychutnal a mám radost, že forma se stále drží. Měl jsem obavy po předchozích studených dnech, že už to nebude ono, ale dnes jsem parádně spravil náladu.“

Jeden z mála, komu dnešní podmínky dělaly problémy, byl Pavel Dvořák: „Mám astma a teď všechno kvete a většina alergenů, které mi dělají problémy, je v nejsilnější fázi. Proto jsem byl rád, že jsem vůbec uhájil druhé místo.“

Zato Pavel Jína byl nesmírně spokojený: „Po půlmaratónu v Olomouci jsem nevěděl, jak budu dnes vypadat, ale běželo se mi fantasticky. Všechno sedlo naprosto ideálně a tak jsem rád, že jsem do Vyškova dnes přijel.“

„Snad už se po letní přípravě všechno konečně trochu zlepší,“ zadoufala po závodě Marie Hynštová. „Alespoň dnes to už se mi zdálo, že konečně po dlouhé době zase běžím. Už bylo na čase.“

Zřejmě jedinou kaňkou na výjimečně vydařeném běžeckém podvečeru ve Vyškově bylo to, že skvělých podmínek letos přijelo využít jen hodně málo vytrvalců. Bohužel, termínovka je nabitá a vyškovských běžců je čím dál méně, tak zřejmě dali přednost sobotnímu ligovému startu v soutěži atletických družstev či jiným závodům v okolí.

Uvidíme, kolik se jich představí příští sobotu, neboť právě 6. července začíná Nemojskou šestkou tradiční běžecké léto v Nemojanech.

Výsledky


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.