Ve školce jsem si vždycky myslela, že až si budu umět zavázat tkaničky u bot, budu velká holka. Když jsem v pubertě začala sportovat a věnovat se běhu, byla jsem krutě vyvedena z omylu. Kdo neběžel alespoň část závodu s rozvázanou botu, není běžec.

Zavázat si správně botu je velká alchymie. Nikdy jsem nevěřila, jak bude těžké zavázat botu tak, aby noha neškrtila nebo se naopak nevyzouvala. Vždycky jsem to zkoušela technikou pokus-omyl, nikdy jsem si k tomuhle nevyhledávala žádné informace a věřila jsem sama sobě, že si vázání dokážu vyladit podle sebe a své nohy.

Je obecně známo, že noha při běhu mírně nateče a tak je dobré tkaničky neutahovat úplně na fest. Tedy pokud nejste sprinteři.

Můžete si pomoci jednoduchou pomůckou. Při utahování tkaniček skrčte prsty nebo ohněte špičku. V této chvíli můžete tkaničky utáhnout na knop a s navrácením chodidla do běžné polohy byste neměli mít sešněrovaný pocit, ani by se vám noha neměla vyzouvat.

Důležitá věc je klička. Kolikrát mě na závodech vyškolila, když jsem musela znovu a znovu zavazovat povolenou smyčku. Jeden čas mě to dovádělo k šílenství.

Dávejte přednost plochým tkaničkám, které se tolik nerozvazují a kličku si ještě pojistěte druhým uzlem. Jednoduchý trik vydrží i maraton.

Výjimkou jsou trailové boty Salomon, které mají speciální systém pro utahování bot. Stáhnete tkaničku a žádné uzle nejsou potřeba.

Xtenex frčí

Dvojitý uzel a neustálé strachování a přautahování mě dovedly ke tkaničkám Xtenex. Triatlonisté ale i běžci je jistě také ocení. Tkanička je natahovací a má po celé své délce vytvořené malé uzlíky. Jednou si botu zavážete, doladíte podle své nohy a nikdy více už nemusíte utahovat nebo rozvazovat. Je to praktické z mnoha důvodů.

Rychlost nazutí boty se zkrátí minimálně o třičtvrtě původního času. Druhá estetická výhoda jsou barvy. Výrobce se pěkně vyřádil a tkaničky můžete barevně vyladit buď podle vašich bot, nebo oblečení.

Ať už vážete nebo ne, nenechte se rozvázanými kličkami rozladit.