Poslední červnovou sobotu jsme se sešli na Ladronce, abychom se ještě před prázdninami naučili běhat s holemi. Jak jinak, než s Milanem Kůtkem, skvělým propagátorem nordic runningu. Až jsem litovala, že se musím utrhnout dřív, abych se stihla přemístit na ligu.

Právě léto je čas pro vyzkoušení tréninkových novinek a na svých cestách se můžeme dostat i do terénu, v němž se nám to bude skvěle hodit. Odlehčíme nohám a dáme si pěkně do zbytku těla. Po ligové trojce mi po nich skočily dvě atletky, když jsem jim hole a nově nabyté kousky s nimi krátce ukázala.

Milan je skvělý učitel, i povoláním – a tak nám to šlo pěkně od začátku. Nejdříve jsme se prošli, abychom našli správný rytmus v chůzi a lehkém klusu. Následovalo krátké zrychlení, poté silnější záběr rukama. Super, tam, kde má být triceps, bude opravdu triceps – a ne sulc!

Protahování s holemi je příjemné i důležité – bederní i krční páteř se zbaví napětí a když opět vyrazíme srovnaní, je to znát. Hole navíc nedovolí se při některých cvičeních nadměrně prohnout. To je skvělé hlavně pro ty, co si při běhání s sebou nosí pořádnou hyperlordózu, a pro mne i nový způsob, jak své svěřence hyperlordózy zbavit.

Následovala běžecká abeceda a odrazy. Fakt to jde! Pravda, při té abecedě musí ruce zatraceně rychle makat, aby stíhaly frekvenci nohou. Žabák mne příjemně překvapil, je sice vyšší a delší, ale náraz je o něco menší. Super bude i „sjezdařské” posilování – milé dámy, konečně něco na problematické partie!

Na závěr jsme si dali krátký výběh do terénu, včetně běhu z kopce i do kopce. V kopci hole pomohou opravdu hodně. Dobrou vychytávkou je odlehčit nohy, zátěž přehodit na vršek a běžet i bez holí tak, jako bychom je měli. Ostatně tak nějak by se kopce měly běhat – prakticky skoro ne nohama. A po rovině to může pomoci i v závodě, když už mají nohy dost.

Další informace najdete na www.behsholemi.cz.


Autorkou článku je MUDr. Vanda Kadeřábková – Březinová, která je autorkou mnoha článků o zdraví, životním stylu a aktivním mateřství. Je zároveň atletkou a vytrvalkyní, vystudovala Vyšší odbornou školu životního stylu a později také lékařskou fakultu. Své zkušenosti lidem předává mimo jiné i prostřednictvím webových stránek longrun.cz