Nevíte jak trénovat přes léto, aby to mělo smysl a trénink byl přínosný a hlavně vás pak posunul ve vaší výkonnosti zase o kousek dál?

V tom radit všeobecně je nesmírně problematické, protože přece jen nejsme stejní a každému sedí něco jiného. Co je pro někoho ideální příprava může být pro druhého naprosto nevyhovující, ba přímo někdy i likvidační zátěž. Proto bych vám chtěl ukázat, jak se připravuje v tomto období moje tréninková skupina, přičemž u některých z jejich členů se provádí v plánu pak individuální úpravy.

Vycházíme samozřejmě z celoroční koncepce tréninkových cyklů, které jsme na našem webu na podzim také zveřejnili, a zkrácené letní přípravné období jsme zahájili již devátým cyklem od 10. 6. do 7. 7. V závěru osmého cyklu si všichni trochu odpočinuli a potom jsme se vrhli na obnovení zásob obecné a tempové vytrvalosti. Zde jsme se zaměřili především na dlouhé souvislé běhy a hlavně pak na stupňované tratě v délce kolem 10 km.

Do toho se samozřejmě vkládaly jedenkrát v týdnu i dvoukilometrové úseky pro rozvoj vyšší úrovně tempové vytrvalosti. V plánu pak byly i tréninky na udržení techniky běhu, kde se provádí velké množství speciálního běžeckého cvičení a rovinky v koordinačně kontrolovatelné rychlosti. K tomu se nesmělo zapomenout na posilování celého těla a také na nějakou tu doplňkovou sportovní činnost, kterou si určil každý sám individuálně podle svých možností a zájmu.

Trénovalo se tedy každý den, ale jen jednofázově, protože všichni vesměs pracují a víc se při zaměstnání nedá zvládnout tak, aby to nebylo devastační. Samozřejmě se dále v sobotu běhaly závody, ale jen spíš jako velmi kvalitní tempové běhy než se snahou o co nejlepší výkon.

V desátém cyklu od 8. 7. do 4. 8., který teď zrovna zahájíme, se plynule naváže na předchozí čtyři týdny s tím, že se posune kvalita tréninků zaměřených na rozvoj tempové vytrvalosti a zahájí se příprava v kopcích. Je to důležitý prvek pro rozvoj zejména silové vytrvalosti.

Je samozřejmé nutné podotknout, že vzhledem ke zkrácenému času přípravy, se veškeré zatížení provádí ve vyšší intenzitě než při zimní dlouhodobé přípravě. Pro psychickou podporu tréninku si pak pořádáme v mé rodné obci Nemojanech kontrolní závody každoročně na stejných tratích, aby se dalo ověřit, jak je trénink pro koho přínosný.

Vzhledem k tomu, že každý pracuje jinak, nemůžeme ani naplánovat soustředění, které by jistě pomohlo k posunu výkonnosti. Jen ti moji nejmladší svěřenci se zřejmě podívají na 14 dní do Krkonoš, což je dobré, ale pokud se tam přežene v eufórii zátěž, může to být i tragické pro zbytek sezóny.

Také v tomto cyklu se pokračuje v posilování, technice běhu a samozřejmě též v rozvoji všestrannosti formou doplňkových sportů.

Vyhýbáme se tréninku přímo pod palčivým sluncem, pokud tedy je a že ho letos zatím bylo málo, a spíš než na stadion míříme do lesů a příjemného prostředí přírody, kde máme již vyměřené tratě. Případně pak na můj soukromý 250 metrový ovál v lese na jehličí, kde se přes léto připravujeme již od osmdesátých let minulého století.

Tolik k prvním dvěma cyklům letního přípravného období. Jednoznačně se v létě dá natrénovat nejvíc a rozhodně to přinese na podzim výsledky. Jen se trénink nesmí přehnat a je nutné dodržovat i ostatní zásady, bez nichž se ta dřina může stát zbytečnou. Je nutné provádět pravidelné protahování a také aspoň nějakou další regeneraci dle vlastních možností. Dále nesmíte zapomínat též na správnou výživu a zejména pak pitný režim.

Víc je zbytečné podotýkat. Je to jen na každém z vás, jak se s tím poperete a zda si potom výsledky své práce vychutnáte nebo ne a budete celý podzim naštvaní. Tak si všechno rozvažte a zkuste se pustit do tréninku. Pro názornost jsem se rozhodl zveřejnit jeden z mých tréninkových plánů na 10 cyklus pro běžce na úrovni pod 40 minut na 10 km.

1. týden 2. týden 3. týden 4. týden
PO Výklus 10km+10×Rovin­ky+Posilování Výklus 12km+10×Rovin­ky+Posilování Výklus 12km+10×Rovin­ky+Posilování Výklus 10 km+ 10×Rovinky
ÚT R,R,R, 4×2km/3min/7:34/R+V R,R,R, 4×2km/3min/7:32/R+V R,R,R, 4×2km/3min/7:30/R+V Volný klus 10 km Případně doplňkové sporty
ST Volný klus 10km+posilování nebo doplňkové sporty Volný klus 10km+ posilování nebo doplňkové sporty Volný klus 10 km+ posilování nebo doplňkové sporty R,R,R, 3×2km/3min/7:26/R+V
ČT R,R,R, Kopec 8×400/mk zpět/R+V R,R,R,Kopec 9×400/mk zpět/R+V R,R,R, Kopec 10×400/mk zpět/R+V Volný klus nebo volno, případně doplňkové sporty
R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V
SO 13.7. Závody nebo:R,R,R, Tempový běh 8km 4:26/km R+V 20.7.Závody nebo:R,R,R, Tempový běh 10 km 4:24/km R+V 27.7. Závody nebo:R,R,R, Tempový běh 10km 4:22/km R+V 3.8.Závody nebo:R,R,R, Tempový běh 8km 4:20/km R+V
NE OV – 20 km OV – 20 km OV – 20 km OV – 18 km

Vysvětlivky: Před zahájením tréninku: R, R, SBC, R – to znamená rozklusání, rozcvičení, speciální běžecké cvičení, rovinky na rozcvičení před vlastní tréninkovou náplní Po skončení tréninku: R + V – to znamená rovinky na uvolnění a vyklusání.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.