Před měsícem a půl jsem dostal na testování nový model krosových bot od Salomonu – Sense Mantra. Bota je podle výrobce určená na nezpevněné cesty, šotolinu až asfalt.

Hned na druhý den po nafasování bot jsem šel na desetikilometrový běh horským terénem. To se ovšem ukázalo jako ne úplně správné rozhodnutí, protože mě velmi brzy začaly bolet chodidla v oblasti nártu.

Při dalším pokusu to nebylo jiné, takže jsem pak dva týdny v botách jenom chodil, jelikož při chůzi mě v nich nebolelo nic a doufal jsem, že si na ně noha zvykne, nebo se bota přizpůsobí noze. Něco z toho se stalo skutečností a já mohl přejít zase na normální pohyb – běh.

Boty jsou konstruovány na dopad přes přední až střední část chodidla. Já běhám hodně přes přední část, jelikož běhám hodně kopců. Trochu jsem měl pocit, že mě bota na rovinách a v sebězích „nutí“ jít spíše více na střed.

Poslední dva roky běhám spíše v botech blížících se minimalistickým. Mantra je sice se svými 270g poměrně lehkou botou, ovšem tlumení se do ní vešlo opravdu hodně. Hlavně při sebězích v těžkém kamenitém terénu, do kterého sice není bota primárně určená, dokázala vykrýt i ostré kameny, na kterých bych si jinak ve svých botech užil hodně ostrou bolest.

Na lesních, polních cestách s jemným štěrkem a asfaltu bota držela výborně. Postrádal jsem ovšem dynamiku, která by se na tyto rychlejší povrchy hodila. Nejhorší vlastnosti měla bota v rozbahněném a podmáčeném terénu, kterého bylo v čase testování opravdu habaděj.

Do kopce se člověk ještě nějak vyhrabal ale v sebězích to pak bylo vyloženě „o hubu“. Nicméně toto botám s takto jemným vzorkem podešve nelze vytknout. Do tohoto terénu má Salomon Speed-, Spike- a Feel- crossy, které si s ním hravě poradí.

Šněrování quicklace, kterým je obuv vybavena je velmi jednoduché a snadno se reguluje síla utažení, přičemž se při běhu nepovoluje. Navíc jde tkanička úplně schovat do kapsičky v jazyku, takže se na ni nemůžou nachytat klacíky a jiný bordel jako u klasického šněrování. Svršek je z odolného materiálu, který dobře obepíná nohu.

Tuto botu bych viděl spíše na delší souvislé běhy v terénu, než na nějaké kratší závody nebo rychlostní tréninky, kde se počítá každý gram a je zapotřebí využít veškerou energii k pohybu vpřed. Ovšem používání boty je značně individuální záležitost. Je však pravdou, že firma Salomon má velkou část své produkce zaměřenou na dlouhé běhy v horách a tato bota z toho taky hodně pobrala. Takže spokojenost. Ideální tréninková bota do terénu.