Celkem třicítka závodníků a závodnic se postavila na start prvního ročníku Černíkovického BezvaBĚHu. Počasí vyšlo téměř ideální, organizace byla rovněž skvělá a mnoho závodníků se v cíli radovalo, protože si zaběhli svá nejlepší umístění.

Hlavní závod byl odstartován v pravé poledne a na čele se brzy vytvořila skupinka, kterou vedl největší favorit Mojmír Svoboda z Pardubic. Jak ubývaly kilometry, z vedoucí skupinky ubývali i závodníci. Již na druhém kilometru (mezičas pod sedm minut) byla na čele pouze tříčlenná skupinka a do druhého kola vbíhal vedoucí běžec osamocen.

V druhém kole si již Mojmír první místo zkušeně pohlídal. Sedm kilometrů zvládl v čase 25:26, vyhrál v absolutním pořadí i ve své věkové kategorii od 35 let. Stanovil také traťový rekord, za což mu náležela finanční prémie.

Kromě toho si vítěz užil i sprchu z hasičského vozu a skákací hrad. Ten je sice běžně určen jen pro děti, ale pořadatelé tentokrát dovolili vstup i dospělých a tak se mohli i běžci vyřádit. Vstup jich využilo rovnou několik. „To je pořádný trénink,“ znělo zpoza gumových stěn. Mojmír Svoboda v cíli přiznal, že ve skupince přepálil tempo, v druhém kole měl proto tuhé nohy a zpomalil. „Za našeho mládí takové atrakce nebyly, hlavně ten hrad, tak jsem si to užil suprově,“ dodal vítěz v cíli k doprovodnému programu.

Druhé místo v absolutním pořadí však neudržel Kamil Jílek z Čestic. Necelých patnáct set metrů před cílem se před něj dostal hradecký Radovan Kovařík, vítěz nejmladší věkové kategorie. V cíli byl za 26:15, o osmnáct vteřin porazil třetího v cíli a druhého ve starší věkové kategorii. Mezi špičkou by se pravděpodobně pohyboval i Martin Jakubec z nedalekého Kostelce nad Orlicí, který Černíkovice velmi dobře zná. Ten je ale zraněný a tak se závodu nezúčastnil.

Na čtvrtém místě celkově a druhém v mladší kategorii doběhl domácí Martin Singr (27:18), který na začátku druhého kola předběhl Václava Krmaše z Rychnova nad Kněžnou, vytvořil si náskok a ten udržel až do cíle. Na čtvrtém místě doběhl Jan Kačer z Hradce Králové, který přijel na kole dvanáct minut před startem. „To je snad můj nejlepší výsledek,“ neskrýval radost z „brambor“.

Premiérová výhra Martiny Steklé

Nejlepší výsledek si zaběhla i Martina Steklá, která v květnu úspěšně zvládla svůj první maraton. Běžela celý závod s kolegyní, báječnou ženou v běhu Jitkou Dohnalovou a po závodě mohla poprvé vystoupat na nejvyšší stupeň. Vyhrála totiž nejmladší věkovou kategorii v čase 17:37 (3,5 km). „Moc se mi to líbilo, běželo se mi skvěle, skákací hrad byla strašná sranda a sprcha super osvěžení,“ radovala se Martina v cíli a nelitovala cesty z Prahy. Na stupních vítězů jí doplnily domácí Katka Šitinová a Michaela Hlavsová, které měly na vteřinu shodný čas 19:38.

Kromě vítězství se Martina umístila také na třetím místě v kategorii Elite, tedy bez rozdílu věku. „To kdybych věděla, tak doběhneme vedle sebe a jdeme tam obě,“ smála se při vyhlašování Jitka Dohnalová, která s Martinou odběhla celý závod, vzájemně se povzbuzovaly a v cíli byla o pár vteřin čtvrtá.

Jitka se přesto na stupně vítězů dostala, v kategorii žen nad 35 let byla třetí a mohla tak v plné kráse předvést nový dres Báječných žen v běhu. Vyhrála Anna Krátká z Pardubic ve velmi kvalitním čase 13:29, druhá byla v kategorii i celkově Štěpánka Forejtková z Kvasin (15:34). „Byla jsem trošku zatuhlá, ale to jsem rozeběhla, tak jsem spokojená. Běželo se mi dobře. Skákací hrad jsem si užila, pro dospělé není nikde jinde možnost si zaskákat a se sprchou z hasičského auta jsem se jinde také ještě nesetkala,“ usmívala se v cíli vítězka.

Závody i pro děti

Kromě třicítky dospělých se sešel téměř stejný počet dětí (25), které dopoledne závodily na kratších tratích na fotbalovém hřišti. Stejně jako dospělí, i každé dítě dostalo minimálně drobnou cenu a diplom. Každý tak má vzpomínku na tento závod.

„Jsme velmi spokojení s účastí dospělých. Vzhledem k tomu, že to byl první ročník, je třicet hezké číslo,“ shrnula závod Mgr. Radka Šustková z organizačního týmu SDH Černíkovice a dodala: „Jen nás trochu zklamala slabší účast dětí.“ Vzhledem k tomu, že účastníci byli spokojení, lze očekávat, že za rok bude účast o něco vyšší. K tomu by měla pomoci i nově vypsaná kategorie Lidového běhu pro netrénované zájemce o běh. Tak tedy za rok v Černíkovicích!


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.