Festival Roskilde je významný evropský hudební festival, který se koná každoročně v dánském Roskilde. Založili ho dva středoškoláci Mogens Sandfær a Jesper Switzer Møller, první ročník se konal v roce 1971. Roskilde je po Glastonbury druhý nejstarší hudební festival na světě, jako jediný se může pyšnit tím, že ani jeden ročník nebyl vynechán.

Při snaze dostat se co nejblíže k pódiu zemřelo v roce 2000 na koncertě Pearl Jam 8 lidí. Od té doby se na všech větších festivalech staví ploty chránící přední část fanoušků.

Letos se festival konal od 29. června do 7. července. A bylo se na co dívat. Představilo se více než 200 kapel, festivalu se zúčastnilo 3 000 umělců, 5 000 novinářů a 21 000 dobrovol­níků, v celkovém součtu tak návštěvnost čítala okolo 110 000 lidí ze 63 zemí.

Kromě známé skupiny Metallica zde koncertovala i slavná Rihanna a další známí interpreti.

Nás ovšem zajímá běh. A ten byl taky součástí festivalu. A nebyl to ledajaký běh. Tradiční běh naháčů se uskutečnil v sobotu šestého července. Vítěz mužské i ženské kategorie pak dostal volnou vstupenku na příští ročník festivalu.

Jedna z běžkyň svou účast vysvětlila takto: „Běhám pro zábavu a za svobodu, běžím pro všechny ženy, cítím se skvěle, když jsem úplně nahá.“

Takže zkoukněte rychle obě videa a příští rok se jede do Dánska. Nebo něco vymyslíme v rámci Colours of Ostrava 2014? :-)

VIDEO 2013

VIDEO 2010

.