Předminulá sobota a neděle byla v lesích kolem obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku v duchu ryze závodním. Po oba dny zde soutěžilo téměř 700 orientačních běžců, kteří se přihlásili na mezinárodní závody pořádané sportovními kluby orientačního běhu Ostrava a Havířov.

Přestože po oba dny se nad krásnými, hlubokými lesy honila černá mračna, počasí vcelku přálo a dodalo závodům, které pořadatelé dobře připravili, jistě plusová znaménka.

Orientační běh je sport pro všechny věkové kategorie a můžeme ho nazvat opravdu jako rodinný sport. To vše se odrazilo i v sobotu a neděli ve startovních listinách. Několika nejmladším běžcům-závodníkům byly necelé dva roky, což jsou děti, které již samy chodí. Samozřejmě za doprovodu rodičů, kteří bedlivě sledovali za své ratolesti mapu.

Ve startovních listinách pak figurovala mnohdy stejná jména, ale v jiných kategoriích. To znamená jediné – běželi rodiče i děti, každý soutěžil se svými vrstevníky. Když byla řeč o nejmladších závodnících, nemůžeme vynechat opak – nejstarším běžcům je úctyhodných více než 70 let, přičemž nejstarším byl 76letý pan Stanislav Vala.

Závody absolvovali také zdravotně handicapovaní (neslyšící). Na start se v sobotu postavil i pan Libor Uher, světoznámý český horolezec, a členové jeho týmu. Jednu z tratí si zvolili jako nácvik orientace v horském terénu. Hodnocení závodů z úst pana Uhera bylo jednoznačné: výborně jsme si zatrénovali a pořádajícímu klubu orientačního běhu Ostrava patří právem pochvala.

Mezi závodníky a favority patřil pan Michal Smola ze Zlína, stříbrný medailista na mistrovství světa v orientačním běhu v roce 2008. Pan Michal Smola v sobotu zvítězil v hlavní kategorii H21 B. Jak vnímal vítěz, kterému samozřejmě patří gratulace, samotný závod, jak hodnotí trať a terén?

„Běželo se opravdu úžasným, velmi atraktivním terénem. Čekal jsem sice trochu náročnější tratě, protože se jednalo o horskou oblast, ale stavitelé tratí nás trochu šetřili. Závod ale nebyl v žádném případě jednoduchý, stál dost sil. Ale shovívavost pořadatelů nám umožnila o trochu více vnímat krásy místních terénů, který je dobře průběžný. A nevyhnutelné brodění se ve vodě před cílem bylo zpestření, které prostě k orientačnímu běhu patří.“

Bylo něco na závodech jedinečného, zvláštního? Ano, zmínka o tom je již při hodnocení závodu od pana Smoly. Kromě krásných terénů to byl totiž 30 metrů dlouhý úsek, kterým se závodníci těsně před cílem museli brodit v místním potoce Červík. Pořadatelé totiž museli závodníky bezpečně zavést z jedné strany lesa do cílového prostoru polesí Samčanky, který byl na druhé straně velmi frekventované cesty. A tak nezbylo než využít podmostění silnice, kterým v plné šíři protéká potok.

A co by řekl o závodech jeden ze zástupců pořadatelských klubů, konkrétně Sportovního klubu orientačního běhu Ostrava, Ing. Josef Juřeník?

„V Moravskoslezském kraji se jedná o největší závody v orientačním běhu, a to jak do počtu závodníků, tak svým významem, protože přijeli soupeři z Polska a Slovenska.“ A pan Juřeník dodává: „Jako pořadatelé sobotního závodu jsme věnovali přípravě velké úsilí odpovídající mezinárodnímu obsazení.“

Navíc, závody se konaly v chráněné krajinné oblasti a poblíž je navíc ochranné pásmo vodního zdroje Šance, což jsme plně respektovali. Na druhou stanu však, orientační běh je sport maximálně šetrný k přírodě a již druhý den po závodech málokdo pozná, že se v prostorách lesů pohybovaly stovky běžců.“

Závěrem gratulace všem, kteří stanuli na stupních vítězů. Všichni ostatní závodníci budou o totéž usilovat zase za týden nebo o prázdninách. Držíme palce.

Soňa Bradáčová – Štětínská, tisková mluvčí policie ČR

246 SNÍMKŮ NAJDETE ZDE VE FOTOGALERII.