Nedávno jsme přinesli test běžeckého oblečení od Lidlu. V diskuzi se objevily názory, že by naše čtenáře zajímal spíše test bot. Díky vstřícnému přístupu Lidlu přinášíme poněkud obsáhlejší článek obsahující první poznatky o celé kolekci, která bude od zítra v obchodech. A boty jsou super.

Martina: Běžkyně v sukýnce

Když mi domů dorazila zásilka od Lidlu, byla jsem moc zvědavá, jak se výrobky osvědčí. K otestování tentokrát dorazily: ponožky, triko, tílko, sukně a boty. Plná očekávání a nadšení jsem se pustila do samotného testování.

Již dlouho jsem se odhodlávala k pořízení sukně, a proto jsem byla netrpělivá, až ji pořádně odzkouším. Sukýnka s odrazovými reflexními prvky vyrobená z funkčních vláken TOPCOOL obstála až na pár chybiček na výbornou. Předností je jednodušší design v černé barvě zkombinovatelný úplně se vším.

Kladné body lze také přisoudit elastickým a vysoce přiléhavým integrovaným šortkám, které nikde nedřely a nebo naopak neklouzaly. Jediné, co lze vytknout, je absence vniřní kapsičky nebo kapsy větší např. na boku nebo v části zadní.

Co se týče designové stránky, Lidl se „vytasil“ s novými a naprosto neokoukanými barevnými kombinacemi běžeckých bot. Mnou vybraný pár ve velikosti 39 byl v barvě tyrkysové v kombinaci s fialovou a limetkovou barvou. Tento model jsem otestovala jak v členitém terénu, tak i na silnici. V teplotách nižších i v tropických vedrech.

Jako velice pozitivní jsem vnímala profilovanou, neklouzavou podrážku s tzv. „Traction Control“ pro optimální přilnavost boty k podloží. Obuv se nijak nesmeká, neklouže a drží, téměř jako přikovaná k povrchu. Bohužel je to na úkor hmotnosti, která se mi zdá trochu vyšší při běhu na delší vzdálenosti. Prodyšnost bot není nejhorší, nicméně do letního počasí by mohla být o něco vychytanější.

Triko v růžové barvě ve velikosti M, pro tentokrát ne tolik zářivé jako minule, dopadlo v tomto testu spolu s běžeckými ponožkami nejlépe. Rychleschnoucí a kvalitní materiál TOPCOOL byl opět o třídu vylepšen pro vysoký komfort při nošení. Na triku chytře umístěné odrazové prvky spolu s „rychlými pruhy“ přes třetinu trika se postaraly o velice vydařený vzhled.

U ponožek bych vyzdvihla malé pořizovací náklady a vysokou kvalitu. Polstrování a ploché švy nemají za následek vznik nechtěných puchýřů a všelijaké posouvání ponožky. Dokonce zde výrobce uvádí přizpůsobení se anatomii ženské nohy. Něco na tom asi bude – na noze jsem o nich skoro nevěděla.

Zvolená velikost M u funkčního topu se ukázala být nevhodnou. Průramky v podpaží totiž odstávaly a tílko se trochu samovolně posunovalo. Proto bych doporučovala k nákupu vzít top, který vám sedí a porovnat. Kladné body ale dohnal top s přehledem: zvolený materiál Lycra sport zachytává pot bravurně, je velice příjemný a design je excelentní. Lehké nařasení v oblasti prsou a šňůrky na stažení dodávají oblečení ženský šmrnc. Závěrem mohu říci, že testované zboží rozhodně doporučuji nejen poměrem výkon/cena, ale i díky nápaditému provedení.

Táňa: Nohy v teple? Až moc

Poté, co jsem obdržela běžecký balíček, který se skládal z tílka, trika, ¾ kalhot, ponožek a bot na běhání, už jsem se nemohla dočkat, až k večeru opadnou teploty a já půjdu ozkoušet tuto novou kolekci. Nejvíce jsem byla zvědavá na boty. Ještě nikdy jsem neměla na běh takhle levné boty.

Večerní teploty byly už přijatelné a tak jsem se začala chystat. Oblékla jsem si triko a ¾ kalhoty. Při pohledu na ponožky jsem si říkala, že jsou trochu silnější, ale když jsou na běh, tak si říkám, ozkouším je. Předtím jsem běhala spíše jen v obyčejných ponožkách, jelikož se mi nohy moc nepotí, nijak výrazně často nepoužívám funkční ponožky.

Pak jsem si obula boty velikosti 39, což je moje nejčastější velikost bot. Prvního pocitu po obutí jsem se až lekla, protože mi byly nějak úzké, v první chvíli jsem byla zklamaná, že moje testovaní nebude mít správné výsledky. Ale neuplynula ani minuta, kdy jsem si uvědomila, že mě boty nějak přestaly tlačit. Jako kdyby se přizpůsobily mým nohám. V ten okamžik jsem byla v rozpacích, jestli je to vůbec možné, až jsem si ty boty několikrát zula a zase obula a nabyla dojmu, že mě boty už nijak netlačily. Tak jsem si oddychla a vyrazila.

Nejprve jsem věnovala největší pozornost botám, jestli se nějak výrazně liší od ostatních. Na běh jsem již měla boty v cenové relaci 700 až 3800 Kč. Po uběhnutí určité vzdálenosti, jak po asfaltce, tak i po polní prašné cestě, jsem byla šokována tím, jak mi bylo najednou v botách šílené vedro. Jednou jsem se musela i zastavit, abych si boty vyvětrala. Tehdy jsem zjistila, že boty by měly být prodyšné, neboť jsem měla zaprášené ponožky.

Problém byl jasný, ponožky se moc nehodí do letních teplot, proto jsem boty testovala následující den v klasických ponožkách a zjistila jsem, že prodyšnost bot není problém. Když jsem utíkala, tak jsem si říkala, že vlastně mezi botami od jiných výrobců a z Lidlu žádný rozdíl nevidím. Určitě by se za svoji stavbu, tlumivost a vlastnosti neměly stydět. Rozhodně jsou lepší v tom, že jsou celkem lehčí. A největší plus u mě získala jejich barva, ta se mi moc líbí. Některá konkurence má podobnou barevnou kombinaci, ale jejich ceny jsou výrazně vyšší.

Co se týče oblečení, u toho jsem byla jako vždy nadšená, hlavně u tílka, které mi až zvedlo náladu, když jsem si ho vzala na sebe, tak krásně sedělo, že se mi nechtělo ani sundávat. Do těchto veder jak dělané. Výborně odvětrává a tak jej budu nosit nejen na běh. Vypadá vážně dobře.

Jak tričko, tak i tílko je vyrobené z jemného materiálu, takže tělo se cítí jako v bavlnce. Díky tropickému počasí jsem mohla kvalitně otestovat savost materiálu. Po doběhnutí jsem prohlédla vrchní část oblečení, kdy jsem zjistila, že na něm jsou více zabarvené tečky, což byla známka zpocení. V obličeji jsem se cítila dost zpocena, ale díky materiálu ze kterého je vyrobené tričko i tílko, necítila jsem se nijak splavená.

Co se týče ¾ kalhot, musím se více zmínit o jejich designu. Jsou už dosti promakané. Odvětrávání v ohybu kolen je skvělé, avšak nejlepší je zadní kapsička na mobil, kde se mi bez problému vejde smartphone. A s tím jsem u jiných kalhot měla problém. A taky jsem chvíli obdivovala gumový potisk po stranách stehen, který podle mě zpevňuje svaly. Myslím, že tato běžecká kolekce je velice povedená a přinese běžcům hodně potěšení při jejich sportování.

Martin: Kocour v botách

Moje testování trochu zpestřil fakt, že mi místo velikosti bot 43 dorazila velikost 45. Připadal jsem si v nich trochu jako kocour v botách. Mohl jsem tak zkusit běh nejen ve své velikost, ale vyběhl jsem také v těch o dvě čísla větších. A ono to šlo. Proto nesmutněte, když na pultu nenajdete svoji velikost…

První dojem byl, že boty mají opravdu povedený design. Barevnou kombinaci, která se mi líbí, doplňuje spousta technologií, které jsou na přiloženém kartonu vysvětleny. Po prostudování těchto řádek jsem si myslel, že by to mohla být celkem dobrá bota. Sice mě trochu zaskočilo, že na jazyku ani na patě není logo výrobce, jak jsem zvyklý. Mimochodem, je trochu zvláštní, že každá barva bot má trochu jiný design. Podle mě by to chtělo sjednotit a začít na logu „stavět“. Vždyť co by byl adidas bez tří pruhů nebo Nike bez fajfky?

Boty jsem pořádně stáhnul (pro příště bych preferoval detail – ploché tkaničky), takže mi nebyly nijak široké, akorát před prsty jsem měl trochu více volného místa (teď se jedná o velikost 45), než by bylo ideální, ale to mi nijak nevadilo. Kdo pak má radši pevněji obepnutou nohu, využije jistě „rezervní“ dírku na tkaničku, kterou boty mají.

Po obutí „své“ velikosti se mi zdálo, že mají boty trochu vyšší podrážku pod vnitřní částí paty, ale při běhu to ani není znát. Ještě štěstí, že v obchodě jde nejen si boty zkusit, ale je i dostatek místa na krátké proběhnutí. Jedná se o relativně lehký model, se kterým ale není problém ani delší klus. Podle mě se dají využít stejně dobře pro delší běhy jako pro rychlejší tréninky, nenároční běžci je klidně mohou vzít i na závody – rychlý běh zvládají skvěle. Běh přes špičku není problém, i když je znát, že bota je konstruovaná spíše pro „pataře“.

Doslova nadšen jsem ale byl ponožkami. Při pohledu na písmena R a L na každé z ponožek jsem si vzpomněl na své dětství, kdy jsem nechápal, proč se ponožky nerozlišují na levou a pravou, aby optimálně seděly na noze. Dále jsou na ponožkách různá místa vyztužena, takže jsou opravdu pohodlné. A třešnička na dortu je „límeček“ nad patou. Shrnuto a podtrženo – i když jsou to kotníkové ponožky, které obecně moc v oblibě nemám, tyto ponožky jsou skvělé. Akorát jsou opravdu silné a tak je v nich v létě dost vedro – v zimě se budou hodit více.

Když jsem si oblékal elastické kalhoty, říkal jsem si, že mi určitě budou velké. Ale nebylo tomu tak. Jsou mi akorát, sice by mohly být malinko těsnější a trochu stahovat svaly, ale nejsou volné, takže velikost M odpovídá. Černá v kombinaci s modrou se mi líbí, stejně tak i kapsička na klíče umístěna vzadu. Díky zipu jsou obavy ze ztráty obsahu kapsičky zbytečné. Potěší i tkanička v pase na zavázání.

S kalhotami a ponožkami barevně ladí i triko. Sice nerozumím, proč je na něm napsáno „Extreme“ (na kalhotech je pro změnu slovo „Active“), ale to nevadilo. Na dotek je příjemné, pot saje velmi dobře, člověk skoro ani neví, jestli se vůbec potí, a běhá se v něm dobře. Snad jen by mohlo být malinko upnutější, zdálo se mi dost volné, ale na druhou stranu jsem si vědom toho, že patřím mezi hubenější běžce.

Za poskytnutí oblečení k testování děkujeme společnosti LIDL Česká republika.