Kupujete si sladké limonády a minerálky? Nebo za den vypijete litr kávy? Napadlo vás někdy, že naše tělo nepotřebuje slazené vody, ale obyčejnou čistou vodu?

Tělo se totiž skládá z velké části z vody… ne z limonády.

Ráno, když vstaneme, opláchneme si obličej vodou. Večer si pak dáme sprchu. A tak jako na umývání těla zvenku, potřebujeme i zevnitř čistou vodu.

Dovedete si představit, že byste se sprchovali limonádou?

Znám mnoho lidí, kteří skoro nepijí a pak se diví, že mají migrény nebo problémy s ledvinami. Dýcháním, pocením a močením ztrácíme denně několik litrů vody a tu je potřeba opět dodat. Šálek kávy si můžeme dát na chuť, ale ne jako součást pitného režimu.

Zjistila jsem, že málokdo ví, že dostatečný pitný režim je zapotřebí i pro snižování váhy. Pravda, není to lehké, když někdo pije třeba půl litru za den a najednou má vypít 3 litry. Postupně, přidáváním po půl litru za týden, se to ale dá zvládnout.

Je také málo známe, že nejvíce je potřeba pít dopoledne, kdy se tělo čistí. Většinou je to ale bohužel tak, že pijeme spíš odpoledne a večer, kdy už bychom naopak měli zpomalit, protože večerní pití už na čištění těla nemá vliv a jen budeme chodit celou noc na záchod, takže se ještě navíc nevyspíme.

Je chyba, že se o dostatečném pitném režimu málo mluví a většinou si lidé myslí, že máme vypít asi 2 litry za den. Je ale přece rozdíl, jestli se jedná o padesátikilového člověka nebo stokilového! Stejně tak jako u kalorií a bílkovin, i u pitného režimu musíme vycházet z váhy člověka.

Moje maminka taky nikdy moc nepila a celý život trpěla migrénami. Nikdo jí nikdy neřekl, že by měla pít, a to hlavně dopoledne. Dnes už pije víc, i když to asi pořád nebude tolik, kolik by měla, ale i tak je to úspěch, protože těch migrén se zbavila.

K pravidelnému každodennímu pití tedy není vhodná žádná slazená voda, nejen Cola, která je zavrhovaná kvůli vysokému množství cukru. Některé sladké vody jsou slazené umělými sladidly, a proč si dávat do těla další chemické přísady jako barviva a konzervanty nebo sodík, kterého je ve většině více, než je zdrávo.

Rozhodně tedy doporučuji se v supermarketech regálům s barevnými vodami vyhýbat. Pro svoje tělo uděláte lépe, když mu dáte čistou vodu, kterou si můžete ochutit třeba pár kapkami citronu, čerstvým rozmačkaným ovocem nebo několika lístky máty.


Autorkou článku je Lenka Neubauerová. Zabývá se výživou a jejím vlivem na zdraví a psychiku. Tento obor studuje mnoho let a neustále sleduje nejnovější trendy a odborné studie. Pracuje jako nutriční specialista a zaměřuje se zejména na kurzy skupinového hubnutí a zdravého stravování. Více informací najdete na www.nutricniuniverzita.cz