Auta stojí, motorky stojí, běžci běží. Čas může být někdy dobrým lékem, ale i nepřítelem člověka. V druhém případě se jeví jako sobec, který se moc nepředá. Většině z nás chybí a dost často slýchávám: „Nemám čas.“

Dám vám hádanku: Kdy běhají běžci, když nemají čas?

Určitě každý znáte kolotoč všedních starostí. Škola, brigáda, práce, manželka, napsat s dětmi úkoly, zajít nakoupit něco, na co se dá namazat zbytek sýru v lednici, umýt nádobí, přečíst noviny a večer padáte do postele jako partyzán na bojišti, kterému jde o život.

Časová vytíženost mne dohnala k přemýšlení, kde ve svém životě najít trochu víc času na trénink a hlavně běh. Faktem je, že když přijdu domu po celém dni v práci na nohou, po tisíce zodpovězených otázek zákazníkům, po pěti prodaným kolech, v devět hodin večer, mám chuť se najíst, lehnout si ke knížce a o dvě stránky dál usnout. Další rodinné starosti mi prozatím odpadají…

Co takhle běhat ráno?

Nebo ráno do práce? Má to ale několik svých specifik. Pokud víte, že nemáte v práci sprchu a kde se převléci, asi to moc nepůjde. Není zrovna košér vklusat do kanceláře nebo firmy, usednout rudý ke stolu a začít, společně se stékajícími čůrky potu pracovat.

Než poprvé vyběhnete do práce, zjistěte si několik věcí. Za prvé vhodnou trasu do práce pro běžce a její kilometráž. Asi by nebylo obvyklé běhat každý den třicet kilometrů do krajského města a proplétat se ucpaným centrem. Vypočítejte si, o kolik budete muset vstát dřív než obvykle, abyste mohli zvolit pohodové tempo v klidu se pak osprchovat, dát si malou snídani a pokud zbyde ještě chvilka, protáhnout nohy.

Další otázkou je jídlo. Není nejlepším nápadem se půl hodiny před výběhem nasnídat dosyta. Ideální je dát si něco lehkého. Například banán, cereální tyčinku nebo se jen napít skleničky sladkého nápoje. Někdo prosazuje tvrdší techniku běhu nalačno.

Při výbězích do deseti kilometrů vám vydrží energie z předešlého dne. Pokud byste se ale chystali na delší ranní běh, je vhodné rychlou energii doplnit ještě před výběhem.

Nebojte se vyběhnout s běžeckým nebo cyklistickým batůžkem na zádech s náhradními věcmi. Pokud se vám nechce zatěžovat batohem, věci si do práce vezměte den předem a ráno můžete vyběhnout nalehko.

Běžíme

Vyběhla jsem do ranního slunka. Stačilo obléct jen kraťasy a triko, ranní chlad byl příjemný. Před barákem jsem utáhla tráky batohu a pro nohy to bylo znamení pro běh. Noha střídala nohu ještě v ospalém tempu a cítila jsem, jak se tělo i mysl probouzí. Probíhala jsem kolem řeky a přes most. Auta stojí, motorky stojí, běžci běží. Žádné kolony, nervozita, spěch a shon. Kdykoliv můžu zastavit a nikdo na mě nebude troubit. Proč? Jsem běžec a jsem sama svým pánem. Záleží na mně, kdy přidám nebo uberu plyn.

Vylaďte si ráno během.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.