V závěrečním třetím cyklu letního přípravného období a celkově pak v 11. cyklu letošního tréninkového roku už není čas na jakékoliv sbírání tréninkových kilometrů, ale je nutné s ohledem na předpokládanou závodní sezónu během podzimu začít s běháním úseků zaměřených na speciální, tedy závodní, tempo.

Během těchto čtyř týdnů se ukáže, jak jste se připravili v předchozích dvou cyklech a zda trénink blížící se vašemu předpokládanému výkonu v závodě zvládnete a hlavně jestli bude mít pro vás příznivý efekt.

Bude samozřejmě nutné udržet obecnou vytrvalost i techniku běhu a také bych ještě vzhledem k létu nezanevřel na doplňkové sporty a tím i další rozvoj všestrannosti.

Ale rozhodujícími tréninky budou právě ty, které nejvíc bolí. Ovšem bez tohoto tréninkového zaměření se nedá posunout ve výkonnosti nějak výrazně dál. S tím je nutné počítat a podle toho také k tréninku kvality přistupovat.

Rozhodně by pak bylo dobré dát si nějaký závod jako test, nejlépe ten, který jste v tomto období běželi třeba v loňském roce, abyste si mohli udělat představu, kam jste se už dostali a hlavně, jestli trénink vede ke kýženému efektu.

Popisovat slovy vlastní tréninkovou náplň není nutné, protože si můžete udělat představu sami, co vlastně budou moji svěřenci v srpnu trénovat, dle přiloženého tréninkového plánu pod tímto textem.

Je i v létě nezbytné dodržovat při takové zátěži optimální výživu doplněnou o vitamíny, minerální látky a stopové prvky, protože bez správného přísunu zdrojů pro vaši energii se opravdu trénovat nedá a tělo vám to dá brzy najevo nějakým problémem.

Stejně tak je nutné provádět protahovací, vyrovnávací cvičení, neboť nejvíce přetížené části vašeho pohybového aparátu by taky mohly začít stávkovat a podzimní sezóna by pro vás třeba skončila dřív, než začala.

To všechno mějte na paměti, než se vrhnete do tréninku. Hlavně si však uvědomte, že žádný zázračný trénink z vás hvězdy sám od sebe neudělá. Musíte to do sebe dostat sami a doslova všechno nadřít, pak se dá očekávat, pokud něco nepokazíte, že se dokážete pořádně zlepšit. Přeji vám, aby všechno vyšlo a vaše podzimní výkony vás plně uspokojily.

1. týden 2. týden 3. týden 4. týden
PO Výklus 10km+10×Rovin­ky+Posilování Výklus 12km+10×Rovin­ky+Posilování Výklus 12km+10×Rovin­ky+Posilování Výklus 10 km+ 10×Rovinky
ÚT R,R,R, 6×1km/3min/3:38/R+V R,R,R, 6×1km/3min/3:37/R+V R,R,R, 6×1km/3min/3:36/R+V Volný klus 10 km Případně doplňkové sporty
ST Volný klus 10 km+posilování nebo doplňkové sporty Volný klus 10km+ posilování nebo doplňkové sporty Volný klus 10 km+ posilování nebo doplňkové sporty R,R,R, 4×1km/3min/3:35/R+V
ČT R,R,SBC,R, 10×400/60s/84/ R+V R,R,SBC,R 10×400/60s/83/ R+V R,R,SBC,R, 10×400/60s/82/ R+V Volný klus nebo volno, případně doplňkové sporty
R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V R,R,SBC,R 15×100 rovinky na techniku běhu + V
SO 10.8. Závody nebo:R,R,R, 4×2km/3min/7:26/ R+V 17.8.Závody nebo:R,R,R, 4×2km/3min/7:25/ R+V 24.8. Závody nebo:R,R,R, 4×2km/3min/7:24/ R+V 31.8.Závody nebo:R,R,R, 3×2km/3min/7:22/ R+V
NE OV – 20 km OV – 20 km OV – 20 km OV – 18 km

Vysvětlivky: Před zahájením tréninku: R, R, SBC, R – to znamená rozklusání, rozcvičení, speciální běžecké cvičení, rovinky na rozcvičení před vlastní tréninkovou náplní Po skončení tréninku: R + V – to znamená rovinky na uvolnění a vyklusání.

Rozvrhněte si roční tréninkový plán


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.