Noční déšť, který vydatně pokropil Králický Sněžník, asi přidělal hodně vrásek pořadatelům. Nakonec se však ukázalo, že po předchozích vedrech ochlazení, který liják přinesl, bylo tou největší vzpruhou pro všechny běžce, kteří se vydali zdolat tradiční běh na Králický Sněžník.

Pročištěný a chladný vzduch byl doslova životodárnou vodou, která nejen oživila nádhernou okolní přírodu, ale taky umožnila všem vrchařům užít si plnými doušky krásné prostředí trasy celého závodu.

Jednoznačně nejlepším byl dnes Jiří Magál /Iscarex Česká Třebová/, který chtěl dobrých podmínek využít ke zdolání traťového rekordu. Proto se hned po startu pustil sám do souboje s časem. Bohužel se mu vytvoření nejlepšího výkonu nezdařilo. Přesto se dostal na vrchol ve skvělém čase 57:29.

Výborně mu sekundoval Jakub Bajza /AK Kroměříž – 58:42/, který začal ztrácet až po osmém kilometru. Fantastický výkon předvedl a největším překvapením dne byl, David Pelíšek /Scott Mader Sport – 58:52/, dokázal udržet Bajzu skoro až do cíle, což mu vyneslo třetí místo. Porazil tak kované vrchaře jako čtvrtého v pořadí a zároveň i nejlepšího juniora Tomáše Lichého /TJ TŽ Třinec – 59:36/ a pátého Tomáše Blahu /AK Kroměříž – 1:00:45/. Šestý překvapivě doběhl mladý Robert Míč /VSK Univerzita Brno – 1:00:58/.

Mezi ženami se nejvíce dařilo Táně Metelkové /TJ Sokol Hradec Králové – 1:09:54/, ta dokázala vyhrát Králičák již potřetí. Výbornou formu předvedla také Iva Milesová /Krčský prales – 1:10:05/, která Táňu v závěru pořádně prohnala. Třetí pak proběhla cílem na vrcholku Králického Sněžníku Michaela Mertová /Activity Lanškroun – 1:14:13/.

Králičák je srpnová tradice

Pokud se chcete v srpnu vydat na hory a spojit výlet i s proběhnutím v krásné přírodě, není lepší volby než závod Cena firmy ISCAREX Dolní Morava – Králický Sněžník. Ten letošní 14 ročník byl samozřejmě také zařazen do SAUCONY Českého poháru 2013 v běhu do vrchu a ISCAREX poháru 2013. Dokonalou organizaci s perfektním zázemím včetně doprovodného programu tam zajistili obětaví pořadatelé z ISCAREX, s.r.o. a ČTBK ISCAREX Česká Třebová v areálu CHATY U SLONA v Dolní Moravě.

Co čekalo na borce, kteří se rozhodli vyběhnout na Králičák?

Náročná trasa závodu má start u místního obecního úřadu. Ten leží ve výšce 644 metrů nad mořem. Cíl je na vrcholu Králického Sněžníku, to už je 1423 metrů nad mořem.

Během 13 km dlouhého závodu musíte tedy překonat 963 metrů stoupání a věřte, že je to pořádně znát. Přesto je stále více odvážlivců, kteří se rozhodli vyzkoušet, co to s nimi udělá a co ještě dokážou zvládnout. Teď se ovšem nebavím o těch elitních borcích, pro které je to opravdu denní chleba, ale spíš o těch běžcích, co si přijedou do Dolní Moravy jen vychutnat skvělou atmosféru závodu, nádhernou přírodu a hlavně však adrenalin z toho, že to dokázali. A těm všem, co se dokázali vyšplhat v sobotu 10. srpna na vrchol, se já osobně klaním. Zároveň tleskám pořadatelům za to, co všechno dokázali udělat pro zdárný průběh závodu.

Mně se bohužel podařilo jen doprovázet předposlední 4 km do cíle Zdenu Šimůnkovou, ale zato jsme probrali všechno, co se dalo a hlavně jsem si dokonale pročistil plíce i hlavu zdejším křišťálovým vzduchem.

A jak viděli závod nejlepší?

„Chtěl jsem zkusit zaběhnout traťový rekord,“ přiznal se Jirka Magál. „Taky to ze začátku vypadalo nadějně. Jenže nahoře, kde se běželo po kamenech, mi to příliš klouzalo a nedalo se dobře odrazit. Tam jsem hodně ztratil, proto už nemělo cenu v závěru zkoušet něco z času srazit dolů. Poslední kilometr jsem pak víceméně doběhl bez velkého úsilí, jinak by i ten dnešní výkon byl přece jen o něco lepší.“

„Dokázal jsem udržet Jirku Magála asi tak do osmého kilometru,“ rozebíral situaci Jakub Bajza. „Zrovna v těchto místech, asi 5 km před cílem, jsem začal postupně ztrácet a pak už jsem si spíš hlídal druhé místo, protože se mnou skoro až cíle výborně běžel David Pelíšek.“

Ten, zářící spokojeností, k tomu jen dodal: „Pro mě dnes byly ideální podmínky a běželo se mi výborně. Nezávodil jsem teď pár týdnů a cítil jsem se dobře, proto jsem chtěl zkusit zvládnout trať pod hodinu, což se mi podařilo a navíc ještě o dost rychleji, než byl můj cíl. Docela mi to spravilo náladu a tak zkusím příští týden běžet i na Zadově, ať si ověřím, jak no tom opravdu mezi vrchaři jsem.“

„V závěru jsem se pěkně vytrápila,“ s úsměvem konstatovala Ťáňa Metelková. „Přece jen jsem běžela v posledním týdnu tři závody, navíc v těch šílených vedrech. Dnes jsem to pořádně cítila. Být to o kus delší, nevím, jestli bych vítězství dokázala uhájit.“

„Ztratila jsem kontakt s Táňou už v první části trati. Když jsem ji uviděla před sebou, už bylo příliš málo času na to, abych se na ni dotáhla a zkusila ji porazit,“ odpověděla Iva Milesová, proč to v závěru neriskla a nešla na vítězství. „Navíc jsem v týdnu trochu víc přehnala silový trénink a celkem hodně to dnes ještě bylo znát,“ dodala potom závěrem.

„Holky přede mnou byly dost daleko na to, abych se pokoušela ještě nějak v závěru ovlivnit vývoj v závodě. Tak jsem se spíš zaměřila na doběhnutí na třetím místě. Nechtěla jsem jít úplně na doraz a to se mi podařilo, takže jsem rozhodně dnes spokojená,“ řekla po vyhlášení nejlepších ještě Michaela Mertová.

Abych pravdu přiznal, prokecal jsem na Králičáku spoustu času s fůrou kamarádů, co se odvážili vyrazit na trať a ze všech doslova čišela radost ze zážitků, které měli ze závodu v krásném prostředí Králického Sněžníku. A právě ta spokojenost všech borců je určitě největší odměnou pro neuvěřitelně pečlivou a poctivou práci pořadatelů z Iscarex teamu, kterou museli vynaložit na uspořádání tak náročného závodu, kterým bezesporu Cena firmy ISCAREX Dolní Morava – Králický Sněžník je.

Výsledky

Foto 81× – Zdeněk Smutný

240× – M.Vašíček


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.