Klasický horský trail s maratonskou délkou se konal tuto sobotu v srdci Těšínských Beskyd v Dolní Lomné. Salomon Slezský maraton má za sebou teprve druhý ročník a i díky velkému boomu závodů v horách se na start dostavily téměř tři stovky běžců. Hlavní organizátor Ing. Jan Weber s podporou X-Trail teamu Orlová připravili velmi dobře zajištěnou trať i zázemí včetně velkolepého vyhlašování vítězů v krásném areálu Matice Slezské.

Kralovali Krejčiříková a Kasalík

Absolutním vítězem se stal pravidelný účastník a vítěz mnoha etap Lysa Cupu Radim Kasalík (1981), který před týdnem obsadil druhé místo na ultra trailu Hostýnská osma. Nový traťový rekord 3:34:32 h. vylepšil o 11.min. a je obdivuhodné, jak za jeden týden dokázal zregenerovat po náročných 62 km! Se ztrátou necelých 6 min. obsadil po souboji v závěrečném vražedném stoupání druhé místo Stanislav Najvert (1972, čas 3:40:24 h.), a se třetím místem se tak musel spokojit Marcel Žuška (1983, čas 3:40:39 h.). Adept na vítězství Jan Zemaník doběhl na nepopulárním 4. místě. Dodejme, že Cypra nebo Šilar skončili v poli poražených na 12. a 13. pozici.

V méně početné kategorii žen, ve které startovalo 38 běžkyň, zvítězila absolutně Denisa Krejčiříková (1988) v úžasném čase 4:39:26 h. a tak trochu překvapila sama sebe i některé favoritky. Se ztrátou 13 min. doběhla druhá Laura Marie Bergerová (1968, čas 4:52:34 h.) a třetí místo obsadila Hana Krajníková (1983, 4:54:54 h.) Záměrně neuvádíme klubovou příslušnost u jednotlivých závodníků, protože na startovní i výsledkové listině tyto údaje zcela chyběly.

Náročný profil, vedro a vražedný závěr

Přestože předpověď počasí slibovala přijatelné teploty a ještě ráno tomu vše nasvědčovalo, pak během závodu se museli běžci potýkat s téměř tropickými teplotami především na slunci, kde teploměr ukazoval i přes 45°C. To způsobilo, že v druhé půlce závodu mnozí běžci bojovali „o přežití“ a museli výrazně zpomalit nebo dokonce přecházet do chůze. I proto maraton nedokončilo 24 běžců, z toho však jen 5 žen.

V Dolní Lomné bylo odstartováno přesně v 9:30 hod. a zhruba po prvním kilometru se vyprofilovala asi desetičlenná skupina hlavních favoritů a i těch, kteří se jí snažili držet a zbytečně přepálili tempo. Profil tratě byl velmi náročný zejména v první polovině, kde na běžce čekalo úvodní pětikilometrové stoupání, pak přišel dlouhý seběh na Košařiska a opět dalších pět kilometrů do prudkého kopce. V druhé části závodu šlo spíše o hřebenovku, která přímo kopíruje hranici se Slovenskem a nabídla krásné singltreky. Ale i tak byla trasa velmi záludná a těžká. Na 35. km čekal na maratonce výstup na nejvyšší bod celé tratě. Velký Polom s výškou 1067 m.n.m. působil opravdu hrůzostrašně. Závěr obstaral seběh extrémně příkré sjezdovky a následné prudké stoupání k chatě Skalka.

Jak se závodilo těm úspěšným?

Výborný „lysacupista“ Radim Kasalík po přečtení startovky ve vítězství příliš nedoufal. Na přední místa si však věřil:“ Na Kozubovou se běželo relativně poklidně, ale pár lidí z čela odpadlo. Honza Zemaník se pokousil ze skupiny odtrhnout, ale pak jsme ho zase doběhli. V druhém kopci se to už ale začalo definitivně trhat a Marcel Žuška a já jsme šli do vedení. Před občerstvovačkou jsem mu poodběhnul a už jsem ho pak neviděl až do cíle. Při výběhu na Polom se mi už běželo hodně špatně, ale psychicky mě uklidnilo, že je za mnou velká mezera. Takže jsem si jen držel svoje tempo a nemusel jsem jít vyloženě na krev. Přestože jsem dost zpomalil, tak se ke mně nikdo nepřibližoval.“ Popsal svůj úspěch vítězný Radim Kasalík.

Jeden z možných adeptů na přední místa, byl mladý a úspěšný Adam Ondruch: „Já jsem se od začátku nechtěl nechat vyhecovat a držel jsem si svoje komfortní tempo. Po seběhu na Košařiska jsem byl ale lehce nervozní, protože mně čelo uteklo asi o deset minut a předbíhali mě i další. Ale vše jsem vsadil hlavně na výběhy, kde se cítím dobře, a následně jsem čelo zase doběhl. V druhé půlce závodu jsem pak začal i s předbíháním. Trochu jsem počítal i s tím, že lidi tempo přepálí. Navíc jsem pak byl jak politý živým potem.“, řekl šestý v cíli Adam Ondruch.

Nejrychlejší žena Denisa Krejčiříková šla do závodu také s konzervativnější taktikou tzv. na pohodu a především nechtěla přepálit tempo v sebězích, což bývá zrádné, a mnoho běžců takto dohání ztracené minuty ve stoupáních. Zhruba od 15. km se začala zabydlovat na první pozici a postupně si vytvářela náskok. „Bohužel jsem musela bojovat s puchýři na patách, ale jinak jsem si to díky dobré strategii užívala. V druhé půlce žádná krize nebyla, tedy až na stále horší stav chodidel. Vedro jsem si ani neuvědomovala, naopak se mi až do závěrečné sjezdovky běželo relativně pořád dobře. Seběh sjezdovky a následný „výplaz“ do cíle ale pochopitelně už bolel.“, prozradila o svém vítězném tažení Krejčiříková.

Organizace v precizním stylu Frýdecko-Místeckého Salomon-runu

Celý sobotní závod zajišťovalo přibližně čtyřicet organizátorů a dobrovolníků a nutno podotknout, že vše bylo do detailu připraveno, včetně převozu závodníků zpět do místa startu nebo teplých sprch v cíli. Označení trati nebylo ponecháno náhodě a všudypřítomné „červené mlíko“ usnadňovalo hladký průběh po trati. Snad jen v poslední třetině by v některých místech mohlo být o pár metrů pásky a nebo šipky navíc, protože tam už v důsledku únavy a snížené pozornosti mohlo dojít k nejistotě a bloudění. Původním záměrem bylo, zajistit běžcům pouze pitný režim na dvou místech. Avšak vzhledem k počasí se pořadatel rozhodl doplnit feedzóny i o jídlo, a objevily se i další dvě zřejmě ne úplně oficiální občerstvovačky.

„Trať závodu, organizace i atmosféra byla naprosto špičková, i se závodníky na trati jsem si občas stihla trochu pokecat, takže sobota vlastně neměla chybu“. I takové chvály byly slyšet v cíli. Lze tak očekávat, že o příští ročník bude ještě větší zájem. „Kapacitu můžeme navýšit, ale určitě nepůjdeme přes pět set závodníků. Vzhledem k lokalitě a místním podmínkám bychom nemohli všem zajistit odpovídající servis a zázemí.“, dodal ředitel závodu Jan Weber.

Výsledky: http://www.timechip.cz/…zsky-maraton#…

Web závodu: http://www.slezskymaraton.cz/index.php

Fotogalerie: http://jirkarimanek.rajce.idnes.cz/…on-run_2013/

http://www.martindedek.cz/…ZSKY-MARATON