Dnes odpoledne se po obloze nad hlavním městem honily mraky, ale ani to neodradilo celkem šestasedmdesát běžců a běžkyň od cesty do Krčského lesa. Právě zde se totiž konal čtvrtý ročník závodu Krčský lomcovák.

Včera navečer sice drobně, ale vytrvale pršelo a tak si zřejmě běžci kladli otázku, jak bude vypadat trať. Nakonec byla perfektně připravena, příjemným překvapením pro pořadatele bylo, že byla na poslední chvíli upravena i cesta, kterou v jednom místě vymlel proud vody.

Nic tak nebránilo tomu, aby se v šest hodin večer vydali na trať ženy a muži nad 80 let. První se v cílové rovince objevila a suverénně zvítězila Lenka Borovičková. Na kopcovité trati dlouhé dle propozic pět kilometrů dosáhla času 19:03 a druhé Lence Rabiňákové utekla o více jak půl minuty.

V cíli však byla trochu na rozpacích. „Lence jsem utekla a pak jsem běžela sama. Kdyby se Terka Zuzánková rozhodla běžet s námi, tak bych jí nestačila, ale možná bych zaběhla lepší čas. Ale samozřejmě jsem ráda, že jsem zapsaná jako vítězka a podle času jsem se úplně neflákala,“ řekla závodnice v cíli.

V půl sedmé pak byl odstartován závod mužů. V prvních minutách se hlavní favorité drželi zpět, ale pak zrychlili a držitel traťového rekordu Michal Kovář potvrdil, že je skvělým běžcem. „Já čekal ještě jeden kopec, ale ten nepřišel. Naštěstí,“ usmíval se vítěz v cíli. A že to nebylo vítězství stylem start-cíl? „Já musím začínat zezadu, já nejsem rychlý,“ odpověděl. Skromný hoch, ačkoliv z úst vítěze zní tato slova poněkud kuriózně. Zaběhl čas 15:52, ale podle mnohých účastníků byla trať o něco kratší než pět kilometrů.

Zatímco se nejlepší běžci ve Velkém altánu už převlékali do suchého, spustil se déšť a zastihl více jako polovinu startovního pole. Naštěstí netrval moc dlouho a v kombinaci s relativně teplým vzduchem byl spíše osvěžující. „Déšť byla taková sprcha zadarmo, aspoň běžce opláchl a oni teď nebudou cítit v hospodě, kam si půjdou sednout,“ řekla v žertu pořadatelka Jana Chlupatá pro BezvaBĚH.

Také vysvětlila, proč dostali cenu jen vítězové, nejstarší účastníci a zbytek byl losován v tombole. Je to proto, že závody v Praze většinou vyhrávají vesměs stejné tváře a spousta závodníků dobíhá vždy za jejich zády. Tombola pak dává spravedlivou šanci na cenu všem, kdo se zúčastní a tak je více fér. Nezbývá než souhlasit.

Výsledky


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nejčastěji jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.