Občas není na škodu podívat se do jiných sportů a zamyslet se, co by se dalo využít i při běhu. Pravda, hokejka, boxerská rukavice nebo pingpongový stůl se asi nijak nehodí, ale takové návleky na ruce a na nohy, známé a oblíbené zejména mezi cyklisty, to už je něco jiného…

Oblečení a výbava pro cyklisty se sice objeví v obchodech LIDL až zítra, nicméně díky vstřícnému přístupu můžeme opět přinést recenzi sportovního vybavení s předstihem. Jaké tedy jsou návleky na ruce a nohy? Hodí se i pro běžce?

Je jasné, že ruce běžce se při tréninku přeci jen pohybují o dost více než v případě cyklisty a tak byly logicky první myšlenky, zda se nebudou návleky posunovat a shrnovat. Guma, která je ale drží, je kvalitní – návleky se neshrnují, elastické jsou akorát, takže drží a guma zároveň nijak neškrtí ruce ani nohy. Základní problém byl tedy vyřešen. Akorát když se během tréninku člověk rozhodne, že si návleky vyhrne, tak to trochu tahá…

Materiál návleků celkově je dost elastický, takže rozměr S/M je pro mé hubené nohy a ruce tak akorát. Ostatně, i oblečení mívám velikost M. Vnitřní strana návleků je jemná a příjemná na dotek. Jak jsem zjistil, pot od těla odvádí a případný letní deštík nepropouští dovnitř. Člověk má zkrátka ruce i nohy v suchu a v pohodě.

Zatím sice nebyla šance zkusit návleky v chladnějším počasí, ale předpokládám, že v nich běžci rozhodně nebude větší zima než v jiných návlecích, kde chybí vnitřní jemný materiál. Při běhu v chladnu si ale rád přetahuji rukávy trika přes prsty, což u návleků nejde. Mohly by být možná o trochu delší.

U návleku na nohy najdeme vzadu zipy, které jistě ocení zejména ultra borci, kteří si mohou při horských trailech návleky navléci během pár vteřin a ani nemusí zouvat boty. Kdo běhá i v dešti nebo ve tmě, jistě ocení reflexní prvky na návlecích.

Obsah balení obsahuje návleky na ruce i na nohy v obvyklé černé barvě, a ačkoliv jsou spíše pro cyklisty, mohou se při podzimním tréninku hodit i běžcům. Více než lákavá je i pořizovací cena balení, která dělá 299 Kč.

Za poskytnutí oblečení k testování děkujeme společnosti LIDL Česká republika.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nejčastěji jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.