Francouzská firma Salomon je proslulá a vyhlášená svými produkty pro trailrunning. Kvalita těchto výrobků je na vysoké úrovni a když se podíváme do světa, je to značka velice rozšířená. V poslední době začala vyrábět také minimalistickou obuv pro běžce do terénu – řadu SENSE. Do této řady patří tři modely: tréninkový model Mantra a závodní Sense a Sense Ultra.

Nabídku otestovat „kiliánovky“ Sense jsem bral hned, ještě aby ne, když v nich vidím běhat ty nejlepší. Bota je to závodní, nízkoprofilová s velice nízkou hmotností (okolo 200g) určená pro běžce, kteří jsou zvyklí běhat hlavně přes špičku. Pokud jste zvyklí běhat přes paty budou vás po rychlém tréninku/závodě bolet lýtka a to pořádně! Takový stav jsem okusil hned po prvním „rozběhávacím tréninku“ v těchto botech. Tlumení zde nehledejte, podrážka má od špičky 9mm a v patní části 13mm.

Sense jsou vyrobené ze síťoviny, která zaručuje prodyšnost a komfort při běhání. Na noze sedí bota velice příjemně, je to hlavně díky technologie EndoFit, která zaručuje správné obepnutí nohy. Přední část boty je zpevněná a chrání prsty proti okopnutí .

Najdeme zde klasické rychloupínací šněrování s kevlarovou tkaničkou a plastovým TPU zámkem, které je velice rychlé a především praktické. Přebytečná volná smyčka se po utažení snadno schová do kapsičky na jazyku, takže při běhu nikde nic nenadbývá a neplandá. Velikou výhodou tohoto systému je to, že po utažení dlouho drží a nepovoluje se!

Boty jsou určeny hlavně na horské běhy, ať už se jedná o krátké a rychlé běhy do vrchu nebo dlouhé horské ultra. Sense obstojí na každé z těchto distancí. Vzhledem k minimalistické konstrukci nemůžeme počítat s velkou životností, ostatně jako u většiny jiných minimalistických závodních bot je to i tady hranice 300–400 kilometrů.

V prvním závodě boty obstály na jedničku, běžel jsem v nich náročný závod v Dolomitech (Dolomites SkyRace cca 20km). Znamená to tedy běh po asfaltu, šotolině, po skále, ale také ve sněhu. Boty nemají žádný extra vzorek, přesto drží na různorodých površích hodně dobře. Problémy ovšem přichází v mokrém terénu, blátě či sněhu, kde nemá bota až takový záběr a hlavně při sebězích je třeba dávat pozor.

Druhým závodem kde jsem boty testoval byl Slezský maraton v Beskydech. Opět různorodá, ale hlavně rychlá trať, přes 40 km. Celý závod naprostá spokojenost a v cíli žádné puchýře!

Botu bych doporučil tedy hlavně běžcům, kteří hledají horskou závodní speciálku na běhy do vrchu/horské maratony a myslí to s běháním vážně.

VIDEO