Toto desatero bylo sestaveno na podkladě zkušeností občanů Boskovicka, kteří jsou starší 85 let a jsou soběstační, neřídí se podle reklam a nečtou „odborné“ časopisy typu AHA, BLESK a jiné.

  1. Nekonzumujte cizokrajné ovoce: kiwi, mandarinky, pomeranče atd. (jen v omezeném množství). Dováží se nezralé, dozrávají bez sluníčka, obsah vitamínů je minimální, zato obsah organických kyselin je maximální. Odvápňují a při značné konzumaci způsobují osteoporózu.
  1. Kupované jahody z ciziny – obsahují oparové viry, způsobují afty a žloutenku typu A.
  1. Nejezte nic, co obsahuje kyselinu citronovou, která je z organických kyselin nejagresivnější. Dává se do všech limonád, kromě čisté vody. Je ve spoustě potravin a bonbonech. Odvápňuje organismus – způsobuje křeče svalů, leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie. (pouze originální Coca-cola a Pepsi-cola jsou konzervovány kyselinou fosforečnou)
  1. Nesmažte na oleji pro jeho nízký stupeň přepalu a vznik dioxinů při opakovaném smažení ve fritézách.
  1. Nepoužívejte margaríny – umělé tuky. Máslo je zdravější. Žádná kráva své telátko neotráví, to raději zdechne…
  1. Nejezte jogurty s dlouhou dobou trvanlivosti. Jsou plné konzervantů a jsou mrtvé. Pak musíte kupovat ACTIVII, která má položivé bakterie.
  1. Nejezte ve větším množství tavené sýry a uzeniny. Obsahují rychlosoli a ty štěpí sirné můstky v kolagenu a elastinu v cévách, šlachách a kloubech.
  1. Nekonzumujte pražené arašídy – obsahují jedovaté alfatoxiny. Dále chipsy pro opakovaný olejový přepal. Představte si, že pojídáte stotisící pytlík z 10× přepáleného oleje a jak vašim játrům udělá dobře.
  1. Nejezte pečivo dlouhodobě uskladněné v igelitu. Již po 3 hodinách na něm začíná růst plíseň Candida albicans.
  1. Nekonzumujte ve větším množství vlašské ořechy, nedozrálé banány, dlouze vyluhovaný čaj – pro velký obsah tříslovin, které rovněž na sebe vztahují vápník s hořčíkem.

Doporučené potraviny – jsou ty, které jedli vaši předkové, kteří se dožilli nejvyššího věku a nepotřebovali žít v domově důchodců. Pokud vás nevyměnili v porodnici, máte to dáno geneticky do vínku.


Autorem článku je MUDr. Petr Lukeš, oblíbený pediatr a specialista na čínskou medicínu v důchodu.