AKTUALIZOVÁNO. V roli hlavního favorita se dnes postavil na start závodu We Run Prague Ondřej Fejfar. Loni vyhrál, ale letos jej předběhl nejen vítěz z roku 2011 Vít Pavlišta, ale i polský vytrvalec Radoslaw Kleczek. Skvělý atlet nedávné minulosti předvedl výborný výkon, když 10 km zvládl za 30:46.

Čeští závodníci se seřadili hned za vítězem, Vít Pališta zaběhl čas 31:07 a Ondra Fejfar se o vteřinu vešel pod 31:30. „Třetím místem jsem alespoň zkompletoval medailovou sbírku z krátké historie tohoto závodu,“ usmíval se po závodě Ondřej Fejfar, který si dle svých slov závod užil.

Vítězství polského běžce znamená podstatný milník, první dva ročníky totiž vyhráli vždy Češi. Na druhou stranu je třeba zmínit, že čeští vytrvalci jsou v plné přípravě na Mistrovství světa v běhu do vrchu, které se koná již za týden.

Mezi ženami byla nejrychlejší Lucie Sekanová, která deset kilometrů zvládla za 35:34. Druhá byla Radka Churáňová (36:36) a třetí vycházející hvězda české vytrvalostní scény Šárka Macháčková s časem 37:56. Závod běžela i světová rekordmanka v maratonu Paula Radcliff, která je tváří značky Nike. Poté, co odstartovala závod, vydala se také na trať. Kdo od ní ale čekal souboj o přední pozice, musel být zklamán. Britská vytrvalkyně zaběhla čas 42:37.

Celkem se na závod centrem metropole vydalo téměř deset tisíc běžců, kterým se jistě muselo líbit i příjemné počasí. Slunce příjemně hřálo, ale (když pomineme pár stovek metrů, které byly na slunci) žádné tropické teploty to nebyly – typické pro končící léto. Kdo běžel všechny tři ročníky, musel být letos spokojen. Vzpomeňme, že první ročník se konal ve vedru a loni naopak celý závod pršelo.

Letos byla navíc pro běžce připravena novinka – díky aplikaci Nike+ Cheer Me On mohli přátelé závodníkům poslat svůj vzkaz a ten se pak ukázal na velkopošné obrazovce u trati zrovna ve chvíli, kdy kolem ní daný běžec či běžkyně probíhali. Mohli si tak přečíst povzbuzující slova od svých blízkých, což jim určitě dodalo sil.

Celé odpoledne i večer se sociální sítě plnily fotkami nadšených běžců v slušivých tričkách. Všichni si užívali krásné počasí a měli radost z běhu. Akorát ti rychlejší by uvítali chladnější počasí, ve kterém by své časy stlačili ještě více dolů. Nicméně cíl závodu, který měl přinést radost, se podařilo splnit.

VÝSLEDKY ZÁVODU

Článek jsme aktualizovali v sobotu 31. srpna ve 22:00 a v neděli 1. září ve 21:00.

Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nejčastěji jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.