V Brně finišují přípravy před startem 1. ročníku nového běžeckého závodu s téměř odstrašujícím názvem Brněnský masakr. S délkou 61 km, převýšením 1984 m a přibližně osmi kopci, půjde zřejmě o náročnější ultra trail s trasou mezi Brnem a Blanskem, který na start nalákal třeba i našeho nejlepšího ultramaratonce Dana Orálka.

Protože jde o odvážnou novinku v běžeckém kalendáři, oslovili jsme jednoho z hlavních organizátorů Brněnského masakru Michala Kočaře, aby nám závod více přiblížil.

Michale, kdo stojí za původní myšlenkou, vytvořit nový terénní závod v Brně?

Je to společná myšlenka moje a mého dlouholetého kamaráda Milana Mišáka. Já se mimo jiné bavím pořádáním sportovních akcí a vlastním sportovní areál (www.druzstevni.cz), v němž je start a cíl závodu. Milan je vynikající ultra běžec a výborný kamarád.

Proč zrovna ultra trail? Proč ne něco kratšího, co se dá v pohodě celé běžet?

Milan to v pohodě běhá… Navíc ultra traily jsou populární a severní okraj Brna k takovému závodu přímo vybízí.

Pro koho je tedy podle tebe takový závod určen? Jsou to spíš zkušení běžci, nebo výkonnější turisté?

Je to závod pro obě kategorie. Proto je na startu třeba náš nejlepší ultra běžec Dan Orálek, ale vím i o mnoha lidech, kteří závod jdou jako turistickou akci. Na trase jsou opravdu pěkná místa a pokud vyjde počasí, bude to i estetický zážitek.

Myslíš, že vzhledem k profilu (zhruba osm kopců) a převýšení (1984 m) je závod těžší než třeba nedávný Jesenický nebo Slezský maraton? Dá se to srovnávat?

Nerad bych srovnával, ani jednu akci jsem neběžel ani já, ani Milan. Ale podle předpokládaného času těch nejlepších bude Brněnský masakr určitě náročnější svojí délkou.

Věříš, že zvládnete dobře vyznačit tak dlouhou trasu? Nebojíte se nepřejícných vandalů?

Zhruba 48 kilometrů je po značených turistických stezkách. Zbytek budeme doznačovat vlastním značením. Ale vandalové, to je samozřejmě problém, téměř neřešitelný. Vždyť stačí jeden magor a zničí vám závod…. Uděláme ale vše proto, aby závod proběhl bez problémů.

Překvapuje vás něco během přípravy, třeba i příjemně? Co třeba jednání s úřady a s Lesy ČR?

Neměli jsme žádné problémy. Pořádali jsme několik desítek obdobných akcí, vždy se snažíme chovat slušně, neudělat žádné škody, vždy po sobě vše uklidíme. A nemáme tedy problémy s povolováním našich akcí.

Závod byl rozhodnutím výboru ČAU zařazen do seriálu hodnocených závodů v ultra pro rok 2013. Co to znamená pro vás?

Máme z toho radost, ale nic víc to pro nás neznamená.

Kolik lidí máte v tuto chvíli zaregistrováno? Jakou máte kapacitu?

V tuto chvíli máme zaregistrováno více než 300 startujících a kapacita je 500 závodníků, ale nemyslím si, že může být naplněna. Pokud se opravdu na start postaví více než 300 účastníků, budeme moc spokojeni.

S čím můžou běžci počítat na občerstvovačkách?

Na trati budou čtyři občerstvovačky plus jedna cílová. Sortiment standardní – müsli tyčinky, koláče, oplatky, banány, jablka, chleba se sádlem a se salámem, tvrdý sýr, rozinky, sůl. Na pití voda, ionťák a bude-li zima, pak teplý čaj.

A budete po běžcích požadovat nějakou povinnou výbavu?

Nebude žádná povinná výbava, celá trať je v těsném kontaktu na město Brno a okolní obce. Nikde to není „do civilizace“ dál než cca 2 km. Je pouze doporučená výbava: plně nabitý a funkční mobilní telefon, funkční čelovka (plus náhradní baterky), alu folie, energetická tyčinka, iontový nápoj, peníze.

Inspirovali jste se něčím z podobných akcí v zahraničí?

Samozřejmě, inspirací jsou závody delší maratonu, mimo horské oblasti v okolí velkých měst. Tyto závody zaznamenávají stále větší popularitu v běžeckém světě. A je vidět, že i u nás si akce tohoto typu svoje účastníky najdou.

Na co všechno se můžou běžci a doprovod těšit v cíli?

Hlavně na dobré zázemí. Start a cíl je v našem sportovním areálu. Všichni běžci budou mít po závodě k dispozici pěkné šatny, sprchy, regenerační bazének a 25 m bazén pro uvolnění a vyplavání. Bude je čekat kvalitní cílová občerstvovačka a teplé jídlo. Navíc sousedíme s gymnáziem, jehož ředitel dr. Peter Krupka je nadšeným vytvrvalostním běžcem. Vychází nám maximálně vstříc a v areálu gymnázia budeme mít také část zázemí závodu.

Vzhledem 1. ročníku a relativně nízkému startovnému máte tedy v plánu připravit velmi dobrý servis. Co k tomu dodat?

Chceme, aby závodníci byli spokojeni a závod si užili. To je naše hlavní ambice, kterou máme v plánu beze zbytku naplnit.

Čím tedy podle tebe bude váš závod jiný a vyjímečný?

V ČR není závod tohoto typu. Pražská 100 je příliš dlouhá a ŠUTR je městský trail (Šárka) okruhového typu. Pevně věřím, že Brněnský masakr si svoje příznivce získá.

Michale, děkuji za rozhovor.

Web závodu

Video

Fotky z tratě