V pátek 1. července 2011 v 21.00 hodin byl na Starym Rynku v Częstochowe odstartován 1. ročník Transjura Supermaratonu.

Jedná se terénní ultramaraton, který se běží z Częstochowe do Krakowa. Závodníci poběží 100 mil (160,9 km), které musí zvládnout v časovém limitu 48 hodin. Před startem bylo přihlášeno 112 ultravytrvalců, všichni z Polska. Několik dní před startem závodu však vydatně pršelo, takže na start nastoupilo nakonec 47 běžců.

Závodníky čekala náročná kopcovitá trať. Běželo se po asfaltové silnici, lesních pěšinách, polních a lesních zpevněných cestách, loukách, svazích, značnou část povrchu tvořil písek.

Občerstvovací stanice byly rozmístěny po 20 – 30 km, takže si běžci nesli výbavu a občerstvení s sebou. Povinné vybavení běžce je mobilní telefon, baterka nebo čelovka a doklad totožnosti.

Na trase bylo rozmístěno 16 kontrolních bodů, jejichž přesnou polohu běžci předem neznali. Každý závodník obdržel na startu kartičku, kterou mu rozhodčí při proběhnutí kontrolního bodu označili. Za chybějící označení na kontrolním bodu byla penalizace 30 minut.

Vítězem závodu se stal Maciej Wiecek, který náročnou trať zdolal za 20:07 hodin, mezi ženami zvítězila Alina Bubel v čase 40:38 hodin. Oba vítězové obdrželi finanční hotovost ve výši 150 PLN, závodníci, kteří se umístili na stupních vítězů v kategorii mužů a žen získali poháry. Z původních 47 běžců závod dokončilo 29, z toho 2 ženy.

Vzhledem k tomu, že Transmoravský masochistický terénní běh (100 mil) má v současné době přestávku (naposled se běžel v roce 2009), může být Transjura Supermaraton dobrým tipem pro vyznavače dlouhých a náročných terénních ultraběhů.


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.