Ve čtvrtek se objeví v obchodech LIDL běžecké oblečení, které bylo dosud k dostání za ne zrovna malé peníze jen od několika značek. Ti, kteří chtějí zkusit kompresní oblečení a neutratit za něj moc, by neměli váhat. BezvaBĚH.cz dostal exkluzivní možnost toto překvapení běžeckého podzimu vyzkoušet v předstihu.

Žlutá je dobrá

„Kompresní komplet“ se skládá z trika, kalhot a podkolenek. Nejvíc jsem byl zvědavý na podkolenky, na které jsem v minulosti slýchal v drtivé většině jen chválu, například Zdeněk Smutný by mohl vyprávět.

Zářivě žlutá barva a nápis „running“ na horním lemu se mi esteticky líbily. Navlékl jsem si je, a jelikož nemám moc rád shrnuté ponožky v botách, hravě jsem z podkolenek udělal nadkolenky. No co, pod kalhotami to stejně není vidět, řekl jsem si.

Přes podkolenky jsem navlékl kompresní kalhoty se zajímavým vzorem – místy černé, místy šedé a místy byl potisk sestávající z reflexních trojúhelníčků. Vše doplňují žluté švy, logo SC a nápis „Skin compression“.

Kalhoty jsou příjemné na dotek, a i když je mi trochu záhadou, jak vývojáři dokázali udělat oblečení, které bude ideálně „kompresovat“ nohy všech běžců od chrtů až po rekreační běžce s nějakým tím kilem navíc, sedly mi přesně. Mám pravděpodobně průměrně silné nohy a tak jsem na svalech nohou cítil jen příjemný tlak.

Ovšem ruce mám asi velmi slabé. Ne že by to pro mě byla novinka, ale triko mi na těle celkem sedělo, také mírně stahovalo, na ramenech ještě bylo jakž takž upnuté, ale mezi lokty a zápěstím bylo trochu volné. No, nevadí, nemusím být „pod tlakem“ úplně celý. A kdo ví, třeba je to záměrně.

Triko je podobně jako kalhoty celé sešité z několika menších kousků, takže stahuje přesně tam, kde má. Kombinace černé látky, žlutých švů a decentního loga SC na hrudi a stříbrných trojúhelníčků se mi líbí, pro okolí jsem navíc zajisté nepřehlédnutelný. Občas běhám i po setmění a tak se hodí být vidět řidiči aut už z dálky.

Pozor, ať nezmrznete

Co mě ale překvapilo, byla prodyšnost trika. Vyběhl jsem v typickém podzimním počasí a po 300 metrech to otočil zpět domů pro lehkou bundu – zima jako kdybych běžel nahý :-) Ale jak jsem zjistil při dalších trénincích, stačí vzít ještě tričko s krátkým rukávem a je to hned lepší. Pak mi ještě chyběla v rukávu díra, kterou bych prostrčil palec a měl triko i přes hřbet ruky, ale to není nijak zásadní problém.

Přestože má triko v pase gumu, po hladké látce kalhot klouže, takže buď budete běhat s tím, že jednou za čas triko stáhnete (podobně, jak když si dámy stahují níže až moc krátkou minisukni), nebo při oblékání stačí nejdříve obléknout triko a až poté kalhoty. Středem pozornosti budete tak jako tak :-)

Nebudete chtít zastavit

A jak se v oblečení běhá? Naprosto báječně. První běh byl volný klus něco okolo hodiny a půl – i když ke konci už byla tma a pršelo, nechtělo se mi vracet se domů, necítil jsem se prostě unavený a běhal bych snad až to rána.

Další běh byl trochu svižnější a opět kompresní prádlo fungovalo – méně únavy, rychlejší běh. Je to v podstatě jednoduchá rovnice, která nemá žádné neznámé.

Podkolenky jsem zkusil i na závodě. V kombinaci s kraťasy a nátělníkem vynikla jejich barva, jen jsem horní lem trochu ohrnul, aby to byly skutečně podkolenky.

Myslel jsem si, že při závodě mě sice nohy bolet nebudou, ale další den to bude naopak horší. Ale zmýlil jsem se – nohy při závodě skutečně nebolely, ale únavová bolest nepřišla ani potom, co jsem se převlékl a přezul a ani druhý den. A to mě dříve po závodě na pražských dlažebních kostkách nohy více či méně bolely celkem pravidelně.

Takže něco na tom kompresním oblečení asi přece jen bude…


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Kromě běhu se angažuje také ve světě mobilních telefonů, internetu a nových technologií. Nejčastěji jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou.