Tým Podlysáci vznikl v roce 2010 na Ostravici (okres Frýdek-Místek) a název je odvozen od Lysé hory, která je nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd a nachází se v katastru naší obce.

Tým „vymysleli“ Jan a Jakub Zemaníkovi. Impulsem pro vznik týmu byly extrémní závody, které jsou v Beskydech pořádány – Lysacup, Beskydská sedmička, 5 beskydských vrcholů či Adrenalin cup. Běháme ale i závody na dráze či na silnici.

Základ týmu tvoří tři členové. Jan Zemaník (1990), Honza Michna (1990) a Jakub Zemaník (1995). Jan a Honza začínali někdy okolo roku 2004 s atletikou v TJ Slezan Frýdek-Místek, nyní se Jan věnuje extrémním běhům a Honza především horolezectví. Jakub začal s atletikou v roce 2006 rovněž v TJ Slezan a od roku 2011 je členem AK SSK Vítkovice, běhá tratě od 800 do 3000 m. Honza je členem horolezeckého oddílu Tatran Havířov.

V týmu jsou i další členové, bez jejichž jednorázové účasti (MTB, paragliding, kajak) bychom se nemohli účastnit závodů dvojic či štafet. Pokud by se někdo chtěl stát naším členem, tak jej rádi v týmu uvítáme.

Chceme ukázat, že sport pro mladé může být životním stylem na rozdíl od řady lidí, kteří tráví čas nicneděláním.

Nemáme v klubu žádná psaná pravidla, chceme dělat něco smysluplného, co člověka naplňuje a baví.

V kontaktu jsme podle potřeby, v době přípravy na závody častěji. Trénujeme většinou individuálně, každý je zaměřen na jinou disciplínu. Společně trénujeme či se vydáváme o víkendech na treky. Víceméně se vše točí okolo běhání a hor.

Současně se vznikem týmu v roce 2010 byly vytvořeny webové stránky, na kterých jsou prezentovány naše aktivity vč. výsledků a fotogalerií (www.podlysaci.tym.cz).

V zahraničí závodíme zatím individuálně, Jakub třeba v Maďarsku či Rakousku na mezinárodních mítincích, Jan v Polsku nebo Slovinsku na závodech typu Adventure Race.

Jan Zemaník se umístil na prvním a druhém místě v uplynulých dvou ročnících Lysacupu, což je série běhů na Lysou horu v zimním období. Na evropském zimním poháru v Adventure Race získal druhé místo v závodě dvojic a v závodě 5BV vybojoval se svým parťákem 4.místo.

Jakub v loňském roce 2010 v kategorii žáků získal pět mistrovských titulů v bězích na 1500 m , 3000 m v hale i na dráze a v krosu, v letošním roce je mistrem ČR v kategorii dorostu na trati 3000 m, vícemistrem ČR na trati 1500 m, získal také bronzovou medaili na mezistátním utkání dorostu ČR – SR – HUN na trati 1500 m.

Do týmu je zařazen také Martin Trybula (1992), kterého kluci dostali do výškařského sektoru a od té doby skáče na republikové úrovni, letos je vicemistrem ČR v kategorii juniorů.

Po dva roky se tým sestavený Janem účastnil extrémního závodu štafet Adrenalin cup, kdy kluci loni obsadili 16. místo a letos 12. místo.

Do budoucna chceme nadále běhat, závodit, plnit si své cíle … Dostat se dál, výš, rychleji …