Odvážnou premiéru si v Brně odbyl nový ultratrailový závod pro jednotlivce a dvojčlenné týmy. V ČR zřejmě není závod tohoto typu. Pražská 100 je příliš dlouhá a ŠUTR je městský trail okruhového typu v Šárce. Organizátoři z brněnského Galantu se tedy nechali inspirovat trendem ze zahraničí, kde se terénní závody běhají mimo horské oblasti na samém okraji velkých měst. „Ultratraily jsou populární a severní okraj Brna k takovému závodu přímo vybízí.“, říká ředitel závodu Tomáš Kočař. Zvolili si i velmi vhodný zářijový termín. 1. ročník Brněnského masakru s délkou 61 km, převýšením 1984 m a přibližně osmi kopci s trasou mezi Brnem a Blanskem byl odstartován tuto sobotu.

Orálek na trati, ale jen v roli fotografa

Slibovaný start našeho elitního ultramaratonce Dana Orálka se pro zranění nekonal a tak byl dán prostor jiným ambiciózním ultramaratoncům. Absolutním vítězem se však překvapivě stal úspěšný triatlonista Lukáš Kočař (1992, Ekol elite triatlon team Brno) v čase 4:57:49 hod., který si od 38. km průběžně navyšoval svůj náskok až na úctyhodných 20 min. před druhým Kamilem Pulicarem (1991, Brno). S ním bojoval téměř až do cíle Jiří Procházka (1982, XTR crew) a musel se spokojit s půlminutovým odstupem, třetí příčkou a časem 5:18:32 hod. V ženské kategorii startovalo jen 24 běžkyň. Nejrychlejší ženou se stala Lenka Horáková (1982, Vifra), když do cíle dorazila v čase 6:33:00 hod. Druhé místo si s desetiminutovou rezervou a časem 6:42:37 hod. pohlídala Pavla Všetečková (1975, Motor Journal). O třetí a čtvrtou pozici bojovala v posledních kilometrech Anna Čajková s Alenou Žákovskou. Nakonec bednu uhájila Čajková (1991, čas 6:54:41 hod.).

V závodě dvojčlenných týmů byl absolutně nejrychlejší Roman Březina s Lindou Beniačovou (Československý sběr) v čase 6:36:26 hod.

Start s východem slunce

Z původně přihlášených necelých čtyřset nadšenců se pustilo do mnohahodinového boje 312 ultramaratonců vč. dvojčlenných týmů a to netradičně už v 7 hodin ráno ihned po svítání za teploty kolem 10°C a při zatažené obloze.

„Před startem jsem především počítal s tím, že poběží i Dan Orálek, tudíž jsem chtěl zkusit jít od začátku s ním a čekat co to se mnou udělá. Od začátku mně přišlo tempo hodně rychlé, proto jsem nechal první dva běžce trošku utéct na dohled.“, prozradil Kočař.

Do čela se však Kočař takticky dostal na 38. km, kdy se mu podle jeho slov běželo až neskutečně dobře a snažil se získat rozhodující náskok. „Během deseti kilometrů, jsem si vypracoval odstup asi 10 min. Kolem 50. km jsem měl asi jedinou menší krizi, ovšem v tu chvíli už zbývalo do cíle jen něco málo přes 10 km a především z kopce, takže jsem si vítězství již bezpečně pohlídal a náskok ještě podstatně navýšil.“, dodal spokojeně Kočař.

Upravit přípravu prý v žádném případě Lukáš Kočař nemusel a ani nemohl. Týden před tímto závodem měl svůj absolutní vrchol sezóny, tedy MS v triatlonu do 23 let v Londýně. Tím pádem pro něho skončila celá triatlonová sezóna a defacto začalo přechodné volné období. Zřejmě proto si mohl po vzoru ironmana Vabrouška dovolit zkusit tento zajímavý ultra závod. Jediné co udělal, bylo úterní a středeční projetí trati na horském kole.

Vysoká kvalita hned od prvního ročníku

Zkušení organizátoři z Galantu Brno mají za sebou mnoho kvalitně zajištěných světových závodů v triatlonu, ale i závody horských kol nebo tenisové turnaje. Proto nikoho nepřekvapovalo skvělé zázemí a kvalitní kompletní servis. „Chceme, aby závodníci byli spokojeni a závod si užili. To je naše hlavní ambice a chceme ji bezezbytku naplnit.“, řekl před závodem ředitel závodu Tomáš Kočař.

Velmi bohatě byly zajištěny občerstvovačky, na kterých běžci mohli pít vodu, ionťák a čaj, ale také sníst dokonce müsli tyčinky, oplatky, dva druhy koláčů, nebo i chleba se sádlem, salámem a sýrem. Nezbytná byla sůl a klasické banány, jablka a rozinky.

Většinou se běželo po turistických trasách (asi 46 km) a zbytek po zpevněných cestách značených pořadatelem. Závodníci museli projít i přes kontrolní body a časovou bránu. Nejprve běžce čekal zalesněný masív krajinné oblasti Velká Baba. Další dominantou tratě závodu byla rozhledna Babí lom nad obcí Lelekovice. Dále trasa směřovala k významnému poutnímu místu Brňáků k vranovskému konventu Narození Panny Marie. Pak se klesalo k řece Svitavě do Adamova a zase prudce nahoru až k opravené zřícenině Nového hradu ležícího nad údolím mezi Blanskem a Adamovem. Maratonci běželi i kolem Máchova památníku i Alexandrovi rozhledny, vystoupali nad krásné Řícmanické arboretum, proběhli Zamilovaným hájkem a pak zpět do cíle ve Sportareálu Družstevní v Brně-Řečkovicích.

Success? Podle účastníků jednoznačně ano!

Už nyní, pár hodin po závodě, mají organizátoři první zpětnou vazbu od běžců. „Parádně zorganizované, nádherná trať! U občerstvovaček jsem si připadal jako u švédských stolů a pro mě tak úžasný zážitek z prvního Ultramaratonu v životě, který mě vzhledem k profilu hodně překvapil a navnadil do dalších ultra akcí.“, podělil se v diskuzním fóru nadšený Ondřej Prášek.

Martin Šicha zase nešetřil chválou na Facebooku: “Bylo to parádní. Trasa krásná, lidi na kontrolách příjemní, občerstvovačky výborné (chleba se sádlem zvlášť), občas bych možná přidal nějakou tu šipku navíc, ale jinak není co vytknout.“

„Trať i organizace závodu perfektní! Většina kontrol byla přímo u nějaké rozhledny, krásná panoramata! Většina cest vedla lesem, což je při takto dlouhém závodě obrovské plus. Kdyby se běželo pouze po silnicích, určitě bych závod neběžel. A organizačně, alespoň pro mě, bylo vše na jedničku. Čtyři občerstvovačky byly dostačující, na kontrolách jsem neměl žádný problém, všechno klapalo výborně.“, dodal ke svému vítězství Lukáš Kočař. „Super akce, parádní organizace a občerstvovačky. Trať byla běhavá a rychlá. Pokud bych mohl něco změnit, tak bych ubral asfalt. Díky pořadatelům.“, vzkázal Jiří Neoral.

Vzhledem k premiéře bylo težké odhadnout, jaké se na startu sejde spektrum účastníků a s jakou výkonností. Milan Mišák, jeden hlavních organizátorů, je však mile překvapen: “Startovalo 312 lidí a z nich doběhlo 282. To považujeme za úspěch. Navíc většina běžců startovala na takové akci vůbec poprvé. Celá trať byla poměrně suchá, rychlá a myslíme, že i byla dobře vyznačena. Bloudilo se spíše vyjímečně a v řádu jednotlivců, kteří se nechali strhnout závodní nervozitou.“

Pořadatelé byli překvapeni i vysokou kvalitou výkonů všech závodníků a proto uvažují o změnách na trati směrem ke ztížení.

Brněnský masakr 2013 – výsledky:

Muži, absolutní pořadí:

  1. Kočař Lukáš (Ekol elite triatlon team), 4:57:49 hod.
  2. Pulicar Kamil (Brno), 5:17:41 hod.
  3. Procházka Jiří (XTR crew), 5:18:32 hod.

Ženy, absolutní pořadí:

  1. Horáková Lenka (Vifra), 6:33:00 hod.
  2. Všetečková Pavla (Motor Journal), 6:42:37 hod.
  3. Čajková Anna, 6:54:41 hod.

Teamy-mix

1. Březina Roman/Beniačová Linda (Československý sběr), 6:36:26 hod.

Kompletní výsledky

Fotogalerie

Fotogalerie – Dan Orálek