Dnešní svět je plný nejistot. Stále se však najdou věci, na které se člověk může spolehnout. Například na to, že druhou červencovou sobotu bude v Karviné horké počasí. V tento den již sedm let pořádá běžecký klub SAK Ložiska Karviná Městský běh. Navazuje tím na starší tradici závodu, který se ve stejném termínu konal v místní čtvrti Staré město.

Letošní ročník byl zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru 2011 a česko-polského poháru RYBOST 2011. Organizátoři proto očekávali rekordní účast. To se taky naplnilo, když na start hlavního závodu se postavilo 121 běžců.

Čekaly je čtyři rovinaté okruhy v krásném zámeckém parku. Hlavním favoritem byl člen maďarské stáje Benedek Etiopan Erkolo Ashenafi. Právě jemu mělo nejvíce vyhovovat třicetistupňové horko. Hned po startu na Fryštackém náměstí taky za to vzal a dostal do čela závodu.

Nakonec se však závod postupně vyvíjel jinak a vítězem se stal, ve výborné formě běhající, Jakub Bajza z AK Asics Kroměříž – 31:48 min. „V prvním kole jsem se držel zpátky na třetím místě a hlídal si své soupeře, hlavně Erkola Ashenafiho. Poté, kdy vlivem horka začal odpadávat Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž), jsem začal dotahovat Etiopana. Myslel jsem si, že budeme spolupracovat a střídat se ve vedení závodu, ale Erkolo nevydržel vysoké tempo. Horko taky nemusím, ale dnes se mi běželo výborně. Jsem rád, že jsem tady vytvořil nový traťový rekord,“ řekl nám vítěz závodu, který se postavil na stupeň nejvyšší v „BezvaTriku“.

Na druhém místě nakonec skončil loňský vítěz Wojciech Baczynski z Polska (32:14), který v posledním kole taky nakonec předběhl i afrického favorita.

Čest maďarské stáje Benedek zachránila Katalina Farkasová – 39:25 min., která ovládla kategorii žen taktéž v novém traťovém rekordu. Druhá skončila Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Petra začala vítězku už v druhém kole stahovat, ale i zde se zdá, že zapracovalo horko a Petra nakonec pár desítek vteřin na vítězku ještě ztratila. Na třetím místě skončila Adéla Esentierová z Baláž Extreme Team Ostrava.

Ve veteránských kategoriích zvítězili: M40 – Marek Škapa (X-AIR Ostrava), M50 – Jan Denca (Polsko), M60 – Josef Smola (MK Seitl Ostrava), M70 – Karel Piskoř (Tichá), Ž35 – Katalina Farkas (Maďarsko), Ž45 – Danuše Škrdová (MK Seitl Ostrava).

Teplé počasí si vybralo svoji daň v tom, že hned sedm běžců do cíle nedoběhlo.

Organizatoři pod vedením Mirka Kravčíka opět připravili krásné závody včetně běhů pro naše nejmenší se spoustou cen a bohatou tombolou. A tak většina účastníků odjíždela z Karviné spokojena s pouze jediným přáním. Aby za rok bylo alespoň trochu chladněji :-)

VÝSLEDKY ZDE

FOTOGALERIE


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.