Martin Seligman, otec pozitivní psychologie, tvrdí, že 60% našeho štěstí je určováno naší genetikou a ovlivňováno životním prostředím, dalších 40% je na nás. Seligman popisuje tři druhy šťastných životů: veselý život, ve kterém život naplníte takovým množstvím potěšení a radosti, kolik jen můžete.

Život závazků, kdy štěstí najdete ve vaší práci, rodičovství, v lásce nebo ve volném čase a smysluplný život, který sestává z uvědomění si, že vaše nejsilnější stránky patří do vyšší sféry, než jste vy.

Je překvapující, co si představuje pod pojmem absolutní spokojenost. Ve finále zjistil, že štěstí není žádný trvalý stav, ale jsou to ony třešničky na dortu, které nám přidávají sladkost a uspokojení v našich životech. Šťastní lidé mají určité návyky, které můžete zavést do běžného života a dosáhnout tak absolutní spokojenosti. Tyto aspekty postupem času nabydou většího významu a budou vás motivovat na vaší cestě.

Obklopujte se veselými a šťastnými lidmi

Radost a smích je nakažlivý, to ví každý. Studie potvrdily, že kdo se obklopuje šťastnými lidmi, v budoucnu má větší pravděpodobnost být taky šťastný. Tohle tvrzení je dostatečný důvod trávit svůj čas s optimisty a povznášejícími se lidmi.

Usmívejte se, když to tak cítíte

I když se dnes necítíte nejlépe a jste nevyspalí, zkuste myslet pozitivně, dostanete se do té šťastnější úrovně a ihned se vám bude lépe běhat nebo pracovat. Je důležité, aby úsměv byl skutečný, předstírání úsměvu s negativními emocemi uvnitř ve skutečnosti náladu akorát zhoršují.

Cvičte trpělivost

Podle psychologa Kramera je trpělivost a odolnost opakem deprese, nikoliv štěstí. Šťastní lidé vědí, jak odrazit neúspěchy. Dobrá nálada je jako air bag, který odráží tu špatnou. Vše jde vypozorovat na vaší tváři. Ne nadarmo japonské přísloví říká: Spadni sedmkrát a vstaň osmkrát.

Snažte se být šťastní

Je to tak jednoduché, jak to zní: jen se snažte, abyste byli šťastní a vaše emocionální pohoda stoupne. Studie časopisu Pychologie tvrdí, že lidé, kteří se snažili být šťastní, měli nejvyšší četnost pozitivních nálad. Proto přemýšlejte, proč byste mohli být šťastní.

Buďte si vědomi dobrých věcí

Je samozřejmě důležité oslavovat velké závodní či pracovní úspěchy, ale pokud chcete být šťastnější, je ještě důležitější povšimnout si malých úspěchů. Pozorujte, že si často nevšímáme věcí, které jdou jakoby samy – během dne to může být několik malých úspěchů, které nám můžou zvednout náladu. Zkuste si malé věci uvědomit a mít z nich radost. Tu může mít i barista, který vám udělal dobrou kávu. Něco tak jednoduchého a automatického mu může přinést dobrý pocit z vykonané práce.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.