Čtvrtý a poslední závod Běžecké tour 2013, kde součet délek všech tratí dával dohromady maratón, proto druhý název celého seriálu je Cyrilo-Metodějský maratón, již jen potvrdil výsostné postavení v této soutěži Martina Kučery a Patrície Gánovské.

Proto také v Blažovicích nenechal Martin Kučera /VSK Univerzita Brno – 34:30/ nikoho na pochybách o tom, že je ve výtečné formě. Jeho bratr Lukáš Kučera/VSK Univerzita Brno – 35:56/ mu dokázal sekundovat jen do poloviny trati. Ale o třetí místo v absolutním pořadí se strhl urputný boj mezi nejmladšími veterány. Ján Križák /AŠK Grafobal Skalica – 36:28/, však nakonec v mírném stoupání uprostřed vesnice v posledním kole dokázal utrhnout Petra Kotyzu /VSK Univerzita Brno – 36:33/ a vybojovat tak pro sebe stupně vítězů.

Obdobně jako vítěz mužů si vedla mezi ženami také Patrícia Gánovská /Šport Team Hritz – 42:22/, která nasadila po startu drtivé tempo a brzy se poměrně lehce odpoutala od košické triatlonistky Romany Gajdošové /43:43/ a profesorsky běžící veteránky Ivany Martincové /Moravská Slávia Brno – 44:17/.

Blažovice jsou moravské Běchovice

Státní svátek 28. září slaví moravští běžci již několik let v moravské vísce nedaleko Brna, známé svou pohostinností a perfektní organizací závodu. Nejinak tomu i bylo letos. Nakonec i počasí nebylo úplně proti. Také díky tomu si báječnou atmosféru svátečního dne ve sluncem zalitých Blažovicích, kterou tradičně po závodech dětí zahájila státní hymna, mohli vychutnat všichni účastníci plnými doušky. A že se jich tam opět sešlo!

Tím také zároveň poděkovali všem pořadatelům ze Společnosti přátel Svatováclavského běhu – sdružení „Vévoda,“ obci Blažovice, TJ Blažovice, Orlům z Blažovic a SDH Blažovice v jejichž čele stál František Kubínek s rodinou, za opravdu úžasný den, naplněný až po okraj sportovními zážitky. Ne nadarmo se této vesnici přezdívá moravské Běchovice, ale myslím, že zdejší pohostinnost a rodinná pohoda slavnou obec u Prahy daleko zastíní. Zároveň zde samozřejmě zakončila svoji pouť i letošní Běžecká tour a tak se slavilo na fotbalovém hřišti až do večera.

Jak to komu dnes běželo?

„Ideální počasí pro závodění,“ pochvaloval si podmínky v Blažovicích Martin Kučera. „Proto jsem také zkusil jít naplno, abych si ověřil, jak na tom jsem a rozhodně nejsem zklamaný. Teď jen doufám, že se mi podaří prodat formu i na dalších závodech.“

„Dnes jsem se sice oproti Holíči stihl trochu rozcvičit,“ smál se od počítačů s výsledky Lukáš Kučera, „ale bráchovi jsem stačil tak jeden a půl kola. Jsem buď v práci, nebo na závodech s naší počítačovou a čipovou technikou a nemám čas ani chvilku vydechnout. Podle toho už taky vypadám. Bude potřeba naordinovat si chvíli odpočinek a dát se zase dohromady.“

„Žádná procházka jako minulý týden ve Vsetíně to tady určitě nebyla,“ přiznal se při vyhlašování vítězů Ján Križák. „Však jsme tu taky měli mezičas na desítce 33:11 a to zde není žádná ideální rovina. Musel jsem zabrat naplno v kopci, abych Petra Kotyzu utrhl, a i tak jsme až do cíle bojovali o každý metr.“

„Trochu jsem se obávala Romany Gajdošové, tak proto mi nezbylo nic jiného, než od začátku nasadit ostré tempo. Nechtěla jsem čekat až na konec,“ probírala v kroužku běžkyň svoji taktiku Patrícia Gánovská: „Byl to takový poslední ostrý test před maratónem v Košicích, kde bych se chtěla pokusit dostat pod tři hodiny. Tak snad to vyjde. Připravená jsem dobře.“

„Já už mám po triatlonové sezóně, tak jezdím jen na běžecké závody,“ podotkla ke své poněkud překvapivé účasti v Blažovicích Romana Gajdošová. „Navíc začínám studovat v Brně vysokou školu, tak se tady v okolí určitě objevím i na víc závodech. I když se zaměřuji na triatlon, tak si v rámci přípravy ráda zajedu zaběhat.“

„Konečně mě nic nebolí,“ usmívala se spokojeně Ivana Martincová. „Dnes jsem musela jít opatrně. Zítra mě čekají Běchovice a pak už jen maratón v Košicích. Bude to vrchol sezóny, tak snad se mi podaří zaběhnout slušný výkon.“

Když vyjde počasí, je to v Blažovicích vždycky paráda a nikomu se ani nechce domů. Jídla a pití je dost. A jakmile zábavu navíc podpoří i cimbálová muzika, není se co divit, že se nikdo nikam moc nespěchal.

Za to všechno patří poděkování nejen všem organizátorům Svatováclavského běhu, ale též dobrým duším kolem celé Běžecké tour 2013. Bez nich by se tento perfektní běžecký seriál nekonal a je jen dobře, že je již připravený ve stejné podobě i pro příští rok.

Běžci z jižní Moravy se mají na co těšit a také spřádat plány na přípravu, aby se opět posunuli o kousek dál a zaběhli tak v součtu časů z těchto závodů opět poněkud lepší maratón i když rozdělený do několika fází. Je to velmi zajímavá a zároveň motivující myšlenka a beze sporu i dobrý nápad.

Výsledky

Výsledky Běžecké Tour 2013


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.