Bradlecká Lhota – Ani afričtí vytrvalci na běhu do vrchu 2HRADY, zařazeného do Českého poháru v běhu do vrchu, nestačili na domácí favority. Jiří Magál z Iscarexu Česká Třebová i Táňa Metelková ze Sokola HK navíc vyhráli v nových traťových rekordech.

Pořadatelé sice avizovali, že africká skupina má o tento závod zájem. Ale asi nikdo nevěřil, že dorazí. Všem domácím favoritům doslova ztuhl úsměv, když skutečně již dvě hodiny před startem přijeli.

Závod byl tradičně zajištěn do posledního detailu. I když je Bradlecká Lhota cca sedm kilometrů od Jičína podařilo se vykouzlit na 7,2 kilometru zajímavou trať. První kilometřík jde i klesáním po obci, pak následuje dvoukilometrový prďák. No některým vrchařům se moc nezdálo následné více jak dvoukilometrové asfaltové klesání, ale výběh terénem do cíle u hradu Kumburk stojí za to. Tím druhým hradem byl zhruba na třetím kilometru Bradlec.

Závod vyhrál v minulých letech dvakrát Jan Havlíček a časem 28:21 držel traťový rekord. Vloni skončil nečekaně závod žen. Teprve patnáctiletá Zuzana Staňková, lyžařka z nedaleké Lomnice nad Popelkou, vytvořila nový traťový rekord časem 32:39 minuty, hlavní favoritka Táňa Metelková byla druhá za 33:07.

Letos unikla všem soupeřkám Metelková ihned po startu. „Dost jsem to nakopla a čekala jsem, kdy se přes mě zahraniční soupeřky přeženou. Ale čekala jsem celý závod marně,“ konstatovala suverénní vítězka, která v absolutním pořadí doběhla na 14. místě, startovalo přes 130 vytrvalců, v čase 31:40.

Druhá byla Keňanka Chepkemei za 33:08 a hned za ní Maďarka Szabo za 33:36. Čtvrtá byla pražská Iva Milesová za 33:47. Ta byla z výsledku závodů dost rozladěna: „Zahraniční závodnice toho měly v kopcích dost, sotva chodily, téměř jsem je měla dotažené, ale nepodařilo se mi je dorazit.“ Jiří Magál bojoval s Keňanem Kipropem až do cíle a časem 27:14 ho porazil o dvě sekundy. Třetí proběhl cílem Havlíček za 27:58 a čtvrtý Keňa Lagat za 28:06, pátý domácí Martin Berka.

V poli „poražených“ skončili takoví borci jako Fejfar, Brýdl, Blaha, Čivrný. Naopak výtečně zaběhli nejlepší veteráni. První čtyřicátník Jindra Král z Iscarexu byl celkově osmý. Nejlepší padesátník Vladimír Vacarda skončil třináctý.