První říjnová neděle patří ve východoslovenské metropoli už tradičně maratonu, Mezinárodnímu maratonu míru. Tomuto nejstaršímu maratonu v Evropě a druhému nejstaršímu na světě je letos rovných devadesát.

Zájem o účast na tomto jubilejním ročníku byl tak velký, že organizátoři museli předčasně ukončit online registraci.

„Kdyby byla registrace otevřená i v září, tak by ještě přibylo 1 000 až 1 500 zájemců, a určitě by padla hranice deseti tisíc účastníků celkem. Ale z bezpečnostních i logistických důvodů jsme ji nechtěli překročit,“ řekl ředitel závodu Branislav Koniar.

„Na sociálních sítích se objevují nabídky na odkoupení startovních čísel, my ale z organizačních a zejména z bezpečnostních důvodů, i vzhledem k tomu, co se událo v Bostonu, výměny nebudeme akceptovat. Startovní číslo je vystaveno na jméno, a je nepřenosné.“

K jednatřicátému srpnu se do všech kategorií, počínajíc klasickým maratonem až po U. S. Steel Family Run či Atletika hrou, přihlásilo 9 451 zájemců z 53 zemí.

„Z Česka přijede 435 běžců, z toho 260 maratonců, a takové vysoké číslo, od doby, kdy se běží na městském okruhu, jsme tady ještě neměli. Přirozeně nejvíce bude Slováků, je jich přihlášených tolik, že se i náš technický ředitel Emil Rusko nestačil divit, kde se vzalo na Slovensku tolik maratonců,“ řekl pro slovenský deník Korzár Ján Dvonč.

Košický maraton si v neděli 6. 10. vyžádá několik dopravních omezení a objížděk.

Řidiči přijíždějící do města, budou muset již od časného rána věnovat mimořádnou pozornost prostoru před bazénem na ulici Protifašistických bojovníkov. V prostoru bazénu budou šatny pro více než 2000 běžců, z tohoto důvodu zde bude zvýšený počet chodců.

Místní policie upozorňuje, že úplná uzavírka cest na trase závodu začne v 7.30 h na Námestí Osloboditeľov, kde je rozcvičovací prostor pro běžce.

Od 8.30 h musí motoristé počítat s omezeními a regulací provozu na celé trase MMM. Dočasné uzavírky budou trvat do 15.15 h.

Start i cíl maratonu bude před hotelem Hilton na Hlavnej ulici.

Trasa závodu povede ulicemi:

Hlavná – Komenského – Kostolianska – Areál Anička – Tenisové kurty – Kostolianska – Vodárenská – Hlinkova – Národná Trieda – Štefánikova Protifašistických bojovníkov – Jantárová – Južná trieda – obrátka pri hoteli Centrum – Južná trieda – Holubyho – Rastislavova – Moyzesova – Čsl. armády – Festivalové námestie – Watsonova – Komenského Hlavná.

Mapa tratě

Informace pro účastníky, kteří přijedou z Čech, Moravy a Slezska a pojedou do Košic přes Prešov:

  • z dálnice z Prešova se dostanete autem po odbočku do Tesca a městskou část Džungľa
  • auta přijíždějící po Palackého ulici do centra budou odkláněny směrem k železniční stanici
  • zpět z centra se autem dostanete bočními ulicemi až na Študentskú ulicu a následně po ul. Hlinkovej směr Tesco a Prešov

Městská hromadná doprava 6.10.2013

Web závodu

MMM na Facebooku