Za ideálního běžeckého počasí se dnes vydalo téměř sedm set běžců na trať Hervis Plzeňského půlmaratonu, memoriálu Onči Krásného. Hlavní favorité využili podzimní podmínky k traťovým rekordům. Neztratili se ani nejlepší Češi Jan Kreisinger a Ivana Sekyrová.

Běžce dnes v Plzni přivítal nejen bohatý doprovodný program, ale také skvělé počasí. Bylo slunečno a teplota okolo patnácti stupňů, což dalo tušit skvělé časy. Předehru obstaraly závody dětí a pak se začaly v prostoru startu řadit půlmaratonci a půlmaratonkyně. Jejich start byl trochu netradičně hodinu po poledni a to uvítali zejména běžci, kteří přijeli z větší vzdálenosti.

Řazení na startu bylo pohodové, pořadatelé nedělali komplikace se startovními koridory a tak si každý běžec stoupl tak dopředu, jak dobře se cítil. A nebyl s tím problém. „Tam vzadu stojí Afričan, kterého tipuji na 1:10 a vedle něj holka, která to poběží tak dvě hodiny,“ říkal na startu s úsměvem výkonnostní běžec David Kubát a zařadil se do předních řad. Jeho výsledný čas hluboko pod 1:25 potvrdil, že právem.

Kreisinger se s Keňany neudržel

Po startu se do čela prosadili hlavní favorité, Keňané z maďarského Benedek Teamu, se kterými se zpočátku nedokázal držet vynikající český vytrvalec Jan Kreisinger. Zatímco Afričtí běžci běželi spolu a díky spolupráci padl i traťový rekord, Stanley Kiprop Maiyo zaběhl čas 1:05:05. O deset vteřin druhý byl vítězův krajan Julius Kiprono Lagat a Maďar Zsolt Koszár skončil s nevelkou ztrátou třetí.

Pod stupni vítězů doběhl ve slušném čase 1:07:19 Jan Kreisinger, který podle svých slov ani neví přesně, proč se mu dnes úplně nedařilo. „Dobrý, běžel jsem si to jako trénink. Myslel jsem, že to půjde trošku líp, ale jsem spokojený,“ řekl před vyhlašováním výsledků pro BezvaBĚH a dodal: „Na druhou stranu jsem si běžel to svoje a to jsem mohl běžet pořád.“

Nicméně forma je prý dobrá a účastník loňské olympiády se pokusí vše „prodat“ za tři týdny na maratonu ve Frankfurtu. Tam jede s Vítkem Pavlištou a Jirkou Homoláčem, je tedy velmi pravděpodobné, že se změní nejlepší český maratonský čas pro letošní rok. „Chtěl bych útočit na svůj osobák, mělo by tam být kromě i dost evropských běžců, kteří budou chtít běžet,“ těší se vytrvalec, jen aby vydrželo zdraví.

Sekyrová vyrazí do terénu

Jiné plány má Ivana Sekyrová. Ze Sokolova to neměl do Plzně příliš daleko a s druhým místem za rekordmankou (1:16:37) Gladys Jepkurui Biwott i s časem 1:18:14 byla spokojená. „Čas byl asi o 40 sekund lepší jak vloni, běželo se mi opravdu docela slušně, akorát mi došlo na devatenáctém kilometru, ale tam už jsem věděla, že to až tak špatné nebude, tak jsem to doběhla ve svém tempu, jak jsem mohla,“ řekla. Nyní si trochu odpočine a pak začne běhat krosy a spíše to budou kratší závody. V této disciplíně se pomalu rýsuje šance obléknout si reprezentační dres na ME.

Ačkoliv nebyla trať extrémně rychlá, bylo na ní mírné převýšení a pár zatáček, mnoho běžců si zlepšilo osobní rekordy. Kdo ne, ten si alespoň dobře zaběhal a na památku dostal nejen funkční triko Alea, ale i účastnickou medaili. Ředitele závodu Romana Sladkého kromě početné účasti a hezkého počasí těší zejména fakt, že se žádný závodník nezranil. V prostoru cíle byla vidět radost a kromě tradičních iontových nápojů a vody přišel spoustě běžců vhod i Birell z plzeňského pivovaru.

Právě do pivovaru směřovalo odpoledne spousta lidí z Plzně i okolí na tradiční oslavy. A aby toho nebylo málo, jen kousek od trati půlmaratonu se běžel závod na čtyřiadvacet hodin. V Plzni to tento víkend prostě žilo a právě běh byl součástí slavnostního víkendu. A tak to má být.

WEB HERVIS PLZEŇSKÉHO PŮLMARATONU

VÝSLEDKY HERVIS PLZEŇSKÉHO PŮLMARATONU 2013


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Kromě běhu se angažuje také ve světě mobilních telefonů, internetu a nových technologií. Nejčastěji jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou.