Nevěřil bych, že se tohle někdy stane, protože jsem vždycky tvrdil, že poslední slušní lidé v této zemi jsou běžci. Už to ale asi bohužel není pravda.

Připadá mi někdy, že této zemi jsou morálka, slušnost a poctivost sprostá slova, která jen slouží k posměchu a pošklebkům.

Co se vlastně stalo?

Běžecká tour 2013 neboli Cyrilo-Metodějský maraton se letos poprvé skládala ze čtyř závodů, kde se sčítaly časy, které daly součtem uběhnutých metrů právě onen již v názvu zmiňovaný maraton. Tři z nich se konaly na jihu Moravy, jeden na Slovensku v Holíči.

Je to nesmírně zajímavá soutěž i proto, že veteránské kategorie se vyhlašují po pěti letech, což je vítaná příležitost pro některé veterány, kteří převážně na běžných závodech tvoří jen startovní pole bez šancí se umístit mezi nejlepšími, také něco vyhrát.

Navíc prvních pět dostane i finanční prémie. O to větší je mezi běžci zájem Běžeckou tour absolvovat celou.

Stejně tak jako řada dalších, zvládla odběhnout celý seriál i jedna naše kamarádka Milena z Vyškova.

Závěrečné vyhlašování poháru po posledním závodu v Blažovicích bohužel nestihla, protože musela sednout na vlak a odcestovat do Běchovic, kde měla v plánu také startovat. Domluvila se svojí přítelkyní, aby ceny vyzvedla, ale jaké bylo její překvapení, když zjistila, že je všechno jinak.

Pořadatelům se tam totiž představil neznámý muž, který tvrdil, že je známý oné paní a drze vyzvedl nejen pohár, plaketu, litrovou flašku ionťáku, ale také slušnou finanční prémii. A pak zmizel jako pára nad hrncem.

Nikdo ho nezná. V tom davu lidí si na něho nikdo nevzpomíná a jako na potvoru jsme se zatím ani na fotkách nedopátrali o koho jde.

Tak se sice se smutkem v duši, ale s aspoň nějakou nadějí obracím na všechny účastníky závěrečného vyhlašování s prosbou, zda by někdo uměl podle fotografie identifikovat onoho samozvaného „kamaráda“.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.